Löpning Träning 8 inlägg 1782 visningar

Trail-löpning upplägg/klock-coach

Skurt
Falun
#1
27 januari 2022 - 10:17
Gilla
Hej

Jag började springa i sommras, och köpte en klocka efter några veckor, garmin forerunner 245. Upptäckte funktionen "Garmin coach" och den är EXAKT vad jag behövde. Har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som gör det extremt svårt för mig att lägga upp träningen på egen hand genom att läsa runt på nätet, all info som finns tillänglig gör mig förvirrad och stressad med ångest som följd.


Med coachen får jag ett individanpassat schema som innehåller massa olika typer av träningar som dom kallar intervaller i backe / intervaller i målfart / superset / löpning i jämt tempo / lätt löppass osv osv osv.. och klockan säger åt mig under passen när jag ska hålla ett lungt tempo, och när jag ska öka etc.


Problemet är att funktionen inte är anpassad för den miljö jag mår bäst av att springa i. Vill bara sticka ut en okänd skog och överaskas av vilken miljö jag hamnar i.

Någon gång kanske jag befinner mig på väg upp för ett berg när klockan säger åt mig att höja tempot, och jag kan omöjligt hålla det tempot coachen anser att jag ska hålla, det är dels psykologiskt jobbigt för mig att få varningar om att jag springer för sakta, även om jag inser den logiska orsaken bakom, och dels anpassar sig programmet efter hur man presterar.. så när jag hamnar i plan miljö så blir det för enkelt eftersom den har anpassat sig efter tempot jag höll i kuperad terräng.

Har försökt läsa runt lite och ser att många är inne på pulsbaserad träning, det känns ganska komplicerat, inte själva grund-ide''n, men hur jag ska göra ett optimalt träningsschema utifrån det.

Har också sett att många förespråkar att lämna klockan hemma och bara bege sig ut, att inte göra det så komplicerat för sig helt enkelt.

Det sistnämnda funkar inte för mig, har tagit tag i löpningen flera gånger tidigare och då bara snörat på mig skorna och begett mig ut, men tröttnat efter några veckor, och återfallit i mitt drogmissbruk. Behöver "ha känslan" att jag tränar på ett optimalt sätt för att orka springa längre och snabbare i trailmiljö även fast jag är amatör, och med den här coachen på armen har jag hållt mig nykter längre än jag gjort på decenier (tack garmin :D ) .

Nu under vintern funkar det optimalt eftersom jag är tvingad ut på asfalten pga av all is och snö i skogen, men längtar till barmark och skogen.

Har övervägt att anlita en riktig coach, men vill helst undvika detta (för coachens skull) då jag har problem med det sociala samspelet, vet att många "normalt" funtade människor känner sig obekväma av mig.

Sorry om det blev ett långt och grötigt inlägg :) , min e.g fråga är väl "Vad finns det för digitala hjälpmedel för individanpassad träning i trailmiljö?".


1974 • Stockholm
#2
27 januari 2022 kl 11:35 Redigerad 27 januari 2022 kl 11:35
Gilla
Har du funderat på att springa i skogen tillsammans med andra? Det finns en hel del löpargrupper runt om i landet som är inriktade mot trail. Typiskt sett ingår backintervaller och liknande som klockorna kan ha svårt att hantera i trailmiljö + gemensamma långpass i någon schysst skog.

Tex dessa, men det finns fler. Nivån på deltagarna är nog ganska skiftande.
https://trailrunningsweden.se/lopargrupper/
https://www.teamnordictrail.se/
https://www.trailandrun.se
https://swedenrunners.se/lopargrupp-goteborg/
Bek
1978 • VGR
#3
27 januari 2022 kl 18:17
Gilla
Har kollat efter klockor en hel del sista tiden. Men tyvärr inte hittat något som skulle kunna coacha dig på det sättet.
Bästa jag kan komma på är just pulsbaserad träning som du nämner själv.
Du skulle kunna ta hjälp av någon onlinecoach om du helst undviker den sociala biten. Eller kontakta några stycken och förklara situationen, det är möjligt att några tackar nej till att coacha dig men vad gör det. Tänker att om de skriver ett program så har du något att följa.
Irene
1968 • Åstorp
#4
27 januari 2022 kl 22:08
Gilla
Trailrunningsweden.se har alltid veckans pass. Kör man det någon dag i veckan får man en bra genomkörare där. Dessa pass är varierade, ibland är det backträning, ibland intervall osv.
De flesta program och tips vänder sig till löpare som springer plan asfalt. Jag har hittat ett enda program som vänder sig till traillöpare och det finns på Vasaloppet.se.
1974 • Stockholm
#5
27 januari 2022 kl 22:13
Gilla
Oj förlåt! Ser nu att jag helt hade missat stycket som TS skrivit om den sociala biten när jag skrev mitt svar. Det gör mitt svar mer än lovligt underligt. Låter det stå kvar ändå för andra läsare.
1977 • Örebro
#6
28 januari 2022 kl 09:14
1 Gilla
Jag använder mig av TrainRight och deras träningsplaner för att tränga inför trailultra lopp. Jag tycker snö och is i skogen är roligt och ett annat inslag än "det vanliga", viktigt att ha skor som passar underlaget bara.

Hur som helst så springer man enligt träningsprogrammet på ansträngning istället för tempo. När man har applicerat en träningsplan så ligger passen och väntar i klockan och när du startar appen löpning så kan du välja om du vill köra träningspasset.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#7
28 januari 2022 kl 11:48
Gilla
Uphill Athlete säljer träningsprogram för bergslöpning via Training Peaks, de jobbar pulsbaserat.
2006 • Alingsås
#8
29 januari 2022 kl 14:13 Redigerad 29 januari 2022 kl 14:14
Gilla
Tycker också Garmintränaren är bra och kör den nu i 16 veckor inför Göteborgsvarvet. Men i skog och mark får man se mellan fingrarna. Där fungerar den inte så bra. Nu när Garmin ändå har kartor i sin app så tycker jag det inte skulle vara svårt att få till en anpassning efter topografin. Underlaget kan ju vara svårare.

Apropå missbruk så kan man byta ut det ena mot det andra. Dvs flaskan eller spelkupongen mot löpning. Promenader kanske inte är optimalt då man bara ser massa platser det vore härligt att sätta sig och dricka. Nu är jag amatör på området och bara fått kurser på förra jobbet där de sa att lättast är att byta ut ett skadligt missbruk mot ett nyttigare eller att det finns något annat i livet som är viktigare än att dricka. Annars är det kört och leder till en för tidig död och fattigdom. Hårda ord men det var vad vi fick lära oss.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.