Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 886 visningar

Känning yttre knäsena, hamstring & rumpa - framför allt vid uppförslöpning

1987 • Ale
#1
3 april 2022 - 11:53 (Redigerad 3 april 2022 - 11:55)
Gilla
Jag är en 35-årig man som löpt som glad amatör genom hela mitt liv på en relativt god nivå för att vara en "vanlig fritidslöpare". 185cm lång, pendlar mellan ca 83kg-85kg. Har under många år från & till haft ngn slags löparknä på vänster ben, men som jag vanligen kunnat "strecha bort" sista åren.

Har dock sedan hösten 2021 haft obehag och känningar i höger yttre knäsena, hamstring och rumpa, som kommer efter ca. 1-2km löpning. Jag misstänker att detta uppkom vid intensiva 1km-intervaller på plan asfalt. Det känns framför allt om man tar ut löpsteget vid hastigheter på ~<5min/km, och vid uppförsbackar. Gör aldrig riktigt ont, men hindrar löpningen genom obehagskänslan samt att högerbenet (ffa. hamstring) upplevs stel och lite svag när man trycker ifrån med det benet. Obehaget avhjälps någon minut eller så om jag stannar och stretchar hamstring under passet men kommer snabbt tillbaka. Känningarna kvarstår vid vardagsansträning under ngn dag efter träningspasset.

Kan även ha liknande känningar om jag kör knäböj eller framför allt raka marklyft på gymmet, men det går bra att cykla utan direkta känningar.
Är relativt stel i hamstring-muskulaturen, men inte stelare än vanligt och stretchar mer än vanligt nu.
Även relativt stillasittande arbete, men inga större ändringar sista året/åren.

Har provat att stretcha hamstring mer, att styrketräna benen mer och givetvis att dra ner kraftigt på löpningen, men det blir inte bättre.
Har ännu inte bokat tid för sjukgymnast vilket jag planerar göra, men tänkte även höra om ni har några uppslag för vad det skulle kunna vara?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
3 april 2022 kl 13:33
Gilla
Troligen är du instabil i sidled. Träna övningar för sidan och där du står på ett ben.
1974 • solna
#3
3 april 2022 kl 16:51
Gilla
Kanske behöver stärka upp Hamstring/baksida lår? Det är lätt att glömma baksidan av kroppen, knäböj tränar den knappt någonting. Om man blir för stark i quadriceps rel. hamstring kan obalanser i underkroppen uppstå. En bra övning enligt forskning är "Nordic Hamstring" eller "Finnen" som den även kallas, har även andra namn som Glute Ham Hinge
2006 • Alingsås
#4
3 april 2022 kl 21:45 Redigerad 3 april 2022 kl 21:47
Gilla
Jag skulle tro att det är en snedbelastning i någon annan del av kroppen, annars kan jag misstänka nervkläm eller diskbråck, men spontant känns det osannolikt när du beskriver att obehaget går ned i senan. Enda valet då är just vad du gjort, att uppsöka fysioterapeut.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.