Löpning Skador & Rehab 64 inlägg 4766 visningar

Stel hamstring

1991 • Norrköping
#1
6 februari 2024 - 13:18
2 Gilla
Bild uppladdad av Marcus
Jag ger forumets kunskaper ett försök. Kort recap: i slutet av 2023 ådrog jag mig en överansträngd popliteus (muskel i knävecket). Det visade i form av att knävecket stelnade till under löprundan samt blev ömt (popliteus fäste). Det är idag borta. Sviter verkar dock leva kvar.

Min teori (som stärks av att min naprapat trodde detsamma) är att dålig rörlighet i vänster höft har gjort att popliteus har fått kompensera och därmed blivit överansträngd. Således jobbar jag idag hårt för att få upp den rörligheten vilket går stadigt framåt. Jag tror och hoppas att jag åtgärdar grundproblematiken via detta.

När jag nu springer så är vänster hamstring ständigt stel. Känns riktigt stram. Nu stannar den vid att vara stram, tidigare har stramheten under rundan vandrat nedåt i benet. Utöver att få upp rörligheten i höften så skulle jag således vilja lösgöra den. Det är det enda som stör mig när jag joggar. Problemet är att jag inte riktigt kommer åt den.

Kör jag t.ex. stretchen i bilden för höger ben så tar det klockrent i hamstring. Kör jag den för vänster ben tar det snarare högt upp på vaden, i knäveckstrakten. Detta var ännu tydligare för några dagar sedan så det går åt rätt håll. Det är lite som att något längre ner än hamstring behöver lösgöras.

Vad hade ni testat? Jag stretchar vader men upplever inte att jag är särskilt stel i dessa. Kan det vara popliteus som behöver stretchas? Några idéer?
< < < 1 2 3 4 > > >
1991 • Norrköping
#2
6 februari 2024 kl 13:39
4 Gilla
Ibland går det snabbt... Verkar inte kunna radera tråden. Skrev p.g.a. desperat men av samma anledning så googlade jag direkt efteråt på popliteus stretch och hittade en stretch jag har kört mycket men med en person som förklarade den bättre. När jag körde den på hans sätt och sen direkt efteråt körde hamstringstretchen i bilden så tog det mer på hamstring. Så stretch av popliteus ska väl gissningsvis in i stretchrutinen.
https://www.youtube.com/watch?v=ZNzag4W_WPs
Martin
1976 • Östersund
#3
6 februari 2024 kl 17:17 Redigerad 6 februari 2024 kl 17:17
2 Gilla
Jag har något liknande och följer tråden. Du Marcus ska ha en stor eloge för att du som alltid tar dig tid att ”återkoppla” i trådarna. Det är guld värt.
1991 • Norrköping
#4
9 februari 2024 kl 13:25
1 Gilla
Bild uppladdad av Marcus
Tack! Det blev dock ingen framgångssaga och jag behöver om möjligt er hjälp.

Idag körde jag en rejäl stretchrutin innehållandes bl.a stretch av popliteus. Det gav mig sanslösa domningar i foten, som om den somnade, typ. Satt i länge, har det fortfarande så här en timme senare även om det har mojnat.

Sedan har jag märkt att knävecket gör ont i några lägen. Jag är stel i vänster höft och kör stretch för detta. Stretchar jag höger höft (alltså höger ben är det som är uppåt och som jag kramar om) så sitter jag ju på mitt vänstra ben som är böjt och då gör det ont i knävecket. Så pass att jag inte klarar av att sitta i den positionen särskilt länge.

Så stretch av popliteus orsakar enorma domningar ut i foten och det finns några lägen där knävecket gör ont. Är det någon som har den minsta aning? Har varit hos naprapat och sjukgymnast och har kört total löpvila under en längre period. Inget verkar hjälpa.
1991 • Umeå
#5
9 februari 2024 kl 19:39 Redigerad 9 februari 2024 kl 19:39
Gilla
Kan tyvärr inte påstå att jag direkt känner igen besvären. I mina öron låter det ju dock inte riktigt som du får önskvärd effekt av dina stretchingrutiner utan att åtminstone vissa övningar snarare provocerar besvären mer. I det läget hade jag personligen tagit en paus från dessa. Jag kanske misstolkar dig men det låter lite som att hela rutinen kring att hitta den perfekta övningen är något som skapar en del stress/oro/frustration vilket också kan påverka smärta negativt.

Hur stark är smärtan när du springer på en skala 1-10?
1991 • Norrköping
#6
9 februari 2024 kl 20:04
Gilla
Idag var första gången som konsekvenserna av popliteus-stretch blev av denna natur. Det har känts väldigt bra tidigare i veckan vilket gör min frustration värre. Jag tyckte att allt tydde att jag med min stretchrutin var på rätt väg.

Mina senaste löppass har smärtan varit 0 av 10. Jag har haft en tight hamstring bara. Jag tyckte att stretch av popliteus fick hamstring att lätta något. Idag var första gången jag körde denna stretch två gånger tätt inpå varandra och då blev det så här.

Jag är förbannad idag för att jag trodde att besvären var på väg att ebba ut. Jakt på övningar skapar ingen stress, jag vill ju få klarhet i vad som är den trånga faktorn och är därmed beredd att testa allt möjligt vilket såklart involverar desperata inlägg på forum.
#7
9 februari 2024 kl 23:14 Redigerad 9 februari 2024 kl 23:15
Gilla
Tycker du borde ta domningen på stort allvar när den sitter i så länge. En frisk nerv som somnat vaknar till igen mycket snabbt, men nu verkar det finnas en mer konstant nervpåverkan. En övning som provocerar fram domning ska absolut inte göras, för då stryper du nerven och kan orsaka permanenta skador om du gör den tillräckligt länge. Ta upp detta med din naprapat eller fysioterapeut så snart som möjligt.

Ren killgissning: Tror det kan finnas två typer av domning: när foten och benet känns som att det är en saccosäck eller typ myrornas krig, och när känseln är borta. Den förra ofarlig, den senare oroväckande om den sitter i.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#8
10 februari 2024 kl 12:06
2 Gilla
Men usch, det låter inte kul, Marcus!
Har du undersökt styrkan i hamstrings och övriga muskler runt ikring?
Känslan av tight hamstrings kan komma sig av svag hamstrings. ATt stretcha blir då kontraproduktivt!
Om hamstrings är svag kompenseras detta av andra muskler som kan bli överansträngda. Jag är också nyfiken på om du möjligen har sprungit med lite för lite höftrörlighet? Det händer mig när det börjar bli halt ute, då spänner jag mig och rör inte så mycket på höfterna utan springer mer tvådimensiionellt. Jag har för att Fredrik Zillén (löpstegscoach) pratar om "salsahöfter". Höfterna ska röra sig som i dansen Salsa när man springer. När höfterna jobbar bra så får du bra kontakt med sätesmusklerna, som ju är vår motor. Då slipper de andra musklerna göra det jobbet...

Jag hoppas att du hittar en bra lösning!

Kram,
Jenny
1991 • Norrköping
#9
11 februari 2024 kl 10:32
2 Gilla
Tack så mycket. Då slutar jag stretcha popliteus. Jag har naprapat inbokat på onsdag, jag tänker att det är mitt sista försök gällande att få en lätt lösning på mitt problem. Nästa steg är att kontakta min sjukgymnast, säga att det inte har blivit bra och då få besöka en doktor. Hon sa själv att det var nästa steg. Sannolikt gör jag så att jag ringer henne på måndag och får en tid hos en doktor bokad som jag kan avboka om ett under sker hos naprapaten på onsdag.

Jag har funderat på om jag har popliteal artery entrapment syndrome som kräver operation. Tycker besvären stämmer in hyfsat på mig.

Idag när jag inte har stretchat knävecket är domningarna minimala, känns knappt av. Kan känna lite ute i tårna. Jag har rätt mycket data vid detta laget:
- Tight hamstring som antingen förblir tight under löpning eller vandrar nedåt mot knävecket.
- Vid hamstringstretch tar det emot kring knäveck, blir bättre av popliteus-stretch.
- Känns det någonstans kring knät så är det utsidan.
- Jag har specifika lägen där knävecket gör ont.
- Ständigt minimala domningar ut i tårna.
- Stretch av popliteus triggar domningarna enormt. Foten domnar bort och det sticker rejält i den (det du menar med myrornas krig gissar jag).
1991 • Norrköping
#10
11 februari 2024 kl 10:36
1 Gilla
Hej! Jag har svårt att se att mina besvär är styrkebaserade. Jag styrketränar mer och är starkare än 95 % av alla löpare. Just styrkan är något som jag verkligen inte har slarvat med under åren.

Däremot så är det rörlighetsskillnader i höften där vänster höft är väldigt mycket mindre rörlig än den högra. Därav har jag börjat med statisk och dynamisk stretch av höften. Min egen och min naprapat teori är att detta kan vara det som orsakade problematiken från början. Att en rörelse inte tas ut högre upp och t.ex. popliteus har fått kompensera för detta.
1991 • Norrköping
#11
12 februari 2024 kl 14:08
1 Gilla
Var precis i samtal med Motions- och idrottsskadeenheten och jag skulle förvisso bli uppringd imorgon av min sjukgymnast men det lät verkligen som att jag skulle få besöka en läkare. Tyckte hon jag pratade med sa att det inte var någon direkt väntetid på läkartid så gissningsvis kan det besöket ske ganska omgående.

Alla som har svarat mig gällande mina bekymmer är inne på nervpåverkan. Jag har en tid inbokad hos naprapat på onsdag, hade ni gått på det besöket eller hade ni avbokat? Om jag får läkartid ganska omgående. Jag vet inte riktigt hur processen ser ut när det är någon nerv i kläm, jag gissar att det är något en naprapat kan hjälpa en att frigöra?

Jag är ju tämligen desperat så jag bokade naprapattid samtidigt som tanken var att försöka få läkartid också. Lite "nu gör jag precis allt jag kan".
1991 • Norrköping
#12
14 februari 2024 kl 12:44
8 Gilla
Nu har jag varit hos min naprapat. Precis som er så sa han direkt att det var nervpåverkan. Han kände runt på mitt underben och upptäckte flera riktigt tighta muskler/områden. Efter ett tag sa han att han behövde nåla mig för att kunna lösgöra dom och här hände några riktigt häftiga grejer. Generellt så kände jag typ inte av nålen eller så gjorde det lite ont. Några gånger strålade det ut någon annanstans. Men när han stack mig i popliteus, eller om det var vaden (minns inte), så upplevde jag en sådan sinnessjuk sensation. Det var som om någon stack mig med tusen nålar i foten, kändes helt stört. Sedan lättade det.

Sedan fick han upp min rörlighet i fotleden, något som jag ska jobba på framöver. Han tror att mitt underben har fått kompensera av flera olika anledningar, bl.a. en sådan grej som att jag springer väldigt mycket på landsväg och då till vänster vilket gör att vänster fot/ben hamnar i vinkel.

Efteråt testade jag att stretcha hamstring och det tog då faktiskt i hamstring istället för runt knävecket som det har gjort tidigare. Domningarna i foten har varit milda idag så det är svårt att säga om de har lättat men om inte annat så är de minimala. Han nämnde också att det kunde ta ett litet tag innan de återkom.

Ikväll ska jag testa att springa.
#13
14 februari 2024 kl 16:43 Redigerad 14 februari 2024 kl 16:43
3 Gilla
När du fick tusen nålar i foten måste din naprapat väl snarare ha träffat rakt på tibialisnerven? Den löper mitt i knävecket och nedåt mitt i vaden men den enda känseln den står för är i fotsulan om jag har förstått rätt.

Själv har jag nu börjat fantisera om att det skulle kunna vara ett entrapment av tibialnerven. Med hjälp av kära Google hittade jag den ovanliga diagnosen "soleal sling entrapment" som innebär att en senig vävnad längst upp i soleusmuskeln komprimerar tibialisnerven. Det vore möjligen ganska passande om din popliteus därtill vore svullen, då tibialisnerven löper mellan denna och just omnämnd seniga vävnad.

Håller tummarna att du äntligen ska få springa av dig lite idag.
1991 • Norrköping
#14
14 februari 2024 kl 18:23
2 Gilla
Det låter som att det stämmer bra överens med mina bekymmer! Gällande exakt vad han träffade med nålen: jag kan ingenting om kroppen. Nada. Det jag kan är det jag googlar innan besöken eller som någon forummedlem likt du berättar för mig haha. Så visst kan det ha varit tibialisnerven, har ingen aning.

Men tack för att du tar dig tid och söker diagnoser! Du har helt klart seglat upp som min favorit online-doktor ;)
1991 • Norrköping
#15
15 februari 2024 kl 13:04 Redigerad 15 februari 2024 kl 13:04
1 Gilla
Löpte inte igår men däremot 3,6 km idag och det blev i vanlig ordning en besvikelse. Första två km kändes hamstring och knä kanon men foten var riktigt avdomnad, mer än vad den är normalt. När det släppte började istället hamstring att stelna till. Det letade sig sedan nedåt mot knät.

Läste på om "soleal sling entrapment" och även om den förvisso rör domningar i foten så är det mycket, likt andra diagnoser jag kollat upp, som inte stämmer in. Ska jag lokalisera domningarna till ett ställe så är det snarare tårna än "sole of the foot" eller "heel". Jag har heller aldrig upplevt domningar i vaden.

Man kanske inte ska dra förhastade slutsatser efter debutrundan men att det kändes som det kändes och att besvären vandrade oroade mig. Har noll förhoppningar på morgondagens löprunda, kan inte riktigt förstå varför det skulle kännas annorlunda.
1991 • Norrköping
#16
15 februari 2024 kl 13:41
Gilla
Jag har funderat lite. Jag testar att jogga imorgon igen. Känns det likadant så vilar jag över helgen och testar på nytt på måndag eller tisdag. Mitt problem är att jag inte ser varför det skulle kännas annorlunda imorgon eller nästa vecka. Vad är det liksom som "frigörs" av att jag vilar och att det går fler dagar sedan behandlingen?

Jag ska inte måla fan på väggen ännu (även om jag i ärlighetsn namn redan har gjort det) men lek med tanken att det känns exakt likadant imorgon och nästa vecka, hur i helvete går jag vidare? Min naprapat kommer att få en chans till oavsett, har återbesök på onsdag. Men jag kan inte hålla på och spendera 800 kr/besök på gissningslekar.

Jag är totalt vansinnig på min förbannade sjukgymnast, jag ringde dom i måndags och de skulle be henne ringa upp mig i tisdags. Fick aldrig något samtal. Ringde dom igen igår förmiddag, de skulle be henne ringa upp mig under eftermiddagen. Fick aldrig något samtal. Tanken var att prata med henne och sedan skulle hon skicka mig till en läkare. Jag tänker att det är till min fördel om en sjukgymnast anställd av Regionen skickar mig dit, annars tänker jag att det finns en risk att en läkare vill skicka mig till just en sjukgymnast. Det är ju milda besvär som egentligen bara stör löpningen.

Är nästa steg att gå till läkare eller hur går man tillväga? Jag vill inte nedlåta mig till att ringa motions- och idrottsskadeenheten en tredje gång. Ringer sjukgymnasten upp mig nästa vecka så skulle jag helst vilja be henne dra åt helvete och försöka lösa det på egen hand, är det en dålig idé?
#17
15 februari 2024 kl 15:45 Redigerad 15 februari 2024 kl 15:46
1 Gilla
Frigörningen kan syfta på att låta alla muskler som varit spända återhämta sig, skulle jag gissa. Min uppfattning från det året jag studerade till fysioterapeut innan jag hoppade av är att akupunktur brukar användas till att påskynda eller trigga igång läkning och till att dämpa smärta vid kroniska smärttillstånd. Sen tar läkning i sig tid.

Jag kan tycka att det låter som om din naprapat har givit dig behandling utan att riktigt ha full koll på vad dina symptom kommer ifrån. Detta är dock även en metod till att underlätta diagnosformulering, att se hur skadan svarar på olika behandling.

Det är väl ganska brett vedertaget att Sveriges vård alltför sällan lever upp till förväntningarna. Jag har aldrig sökt fysioterapi via regionen, utan alltid bokat tid hos någon av mig utvald klinik. Aldrig testat naprapati eller kiropraktik. Följande har jag kanske nämnt innan men en riktigt duktig löparkompis till mig har gått till Stjärnkliniken i Linköping som inriktar sig på idrottsskador. Om man vill gå stegen före vore ju någon fysioterapeut specialiserad inom neurologi lämpligt.

Det är viktigt att hitta en vårdgivare som man trivs med, då det psykologiska och relationen till vårdgivaren också spelar in i tillfrisknandet. Då tycker jag att det känns sådär att ringa regionen och bli tilldelad slumpmässig fysioterapeut/sjukgymnast. Hittar du en fysioterapeut du trivs bra med så kommer den att kunna ge dig minst lika bra vård och behandling som din naprapat.
Martin
1976 • Östersund
#18
15 februari 2024 kl 19:20
Gilla
Har du googlat på nerve flossing framförallt ”sciatic nerve flossing” ?
Kanske kan det ge någonting.
1991 • Norrköping
#19
15 februari 2024 kl 21:55
1 Gilla
Bild uppladdad av Marcus
Tack. Jag gjorde denna och inbillade mig att det hjälpte MEN jag insåg också att jag fuskade, jag kan inte göra den rejält. Sitter jag rak i ryggen kan jag inte föra ut benet rakt framför mig som i bilden. Då krampar framsida lår sönder.

Det är inte problem på det högra benet som är problemfritt.

Ska testa imorgon igen. Gjorde ett nytt snabbt test och då krampade det mindre. Skillnaden mellan höger och vänster var hur som helst slående.
1991 • Norrköping
#20
19 februari 2024 kl 13:22
1 Gilla
Ischias tickar som sagt så många boxar gällande mina bekymmer. Således körde jag rörelseövningar för ryggskott samt stretchade piriformis och ljumskar innan dagens löprunda. Domningarna i tårna/framsida fot försvann eller är minimala, både innan, under och efter löprundan. Under löprundan störde endast en tight hamstring. Stannade jag och tänjde den så kändes det 100 % normalt efteråt, alltså som om jag inte hade några bekymmer, i kanske en km. Sen återkom det tighta lite.

Känns som att jag kan vara något på spåren. Jag sprang 7,5 km i hyfsad fart utan några vandrande bekymmer och jag fick domningarna att mer eller mindre försvinna. Det har inte skett tidigare.

Kommer att köra dagens stretch-/rörelserutin flera gånger per dag och hoppas att hamstrings lättar lite.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.