Löpning Tävlingar & Motionslopp 11 inlägg 4660 visningar

Hur tätt inpå...?

1971 • Fjugesta
#1
29 januari 2009 - 01:51
Gilla
Hej ...någon/några..Hjälp mig med en sak...Ska köra Sthlm maran för andra gången i sommar..så långt allt väl..MEN min fråga handlar om en annan sak planerar att för första gången springa Lidingöloppet den 26 sep.Min fråga gäller är det ok/lämpligt att sas som "uppladdning" springa Norasjön runt (halvmara asfalt tuff bana vet alla som sprungit den)den 12 september alltså två veckor innan Lidingö, är det för tätt inpå Lidingö eller är det bara bra att sas "blåsa ur sig" och sedan lätta på träningen inför Lidingö??
Tilläggas bör att jag springer mellan 4 o 5 mil/ vecka och är således ingen superatlet (ser ni om ni kollar mina tider)men inte heller någon nybörjare. Tacksam för svar//M
1975 • Östra Ryd
#2
29 januari 2009 - 07:53
Gilla
Förmodligen lite individuellt, men jag kan ju svara av egen erfarenhet att det inte ska vara några problem. Jag persade på halvmaran på Göteborgsvarvet förra året, sprang sedan Stockholm Marathon två veckor senare och persade även där, trots att jag även gick för fullt på ett lokalt 5km-lopp onsdagen innan maran (ok, inte att rekomendera men är det tävling så är det...). Så för mig funkar det upplägget bra i alla fall.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#3
29 januari 2009 - 09:58
Gilla
Det är nästan att rekomendera. Okey, den kanske är lite väl tung men annars rekomenderas det att köra tex en mil tävling ett par veckor före marathon. Många kör också Kungsholmen runt strax innan Stockholm bara för därför.
1969 • Sala
#4
29 januari 2009 - 10:13
Gilla
En "formel" är: Inga tävlingar eller hårda träningspass på lika många dagar som loppet var långt i miles. En halvmara är 13 miles, och därmed ska du ta det lugnt i 13 dagar efter Norasjön runt. Om formeln stämmer så blir det precis. Om jag var du så skulle jag låta bli att ta ut mig helt på Norasön runt, utan lägga mig fem sekunder per km under vad vad som känns perfekt. Men du är inte jag :-)
Colm O Callaghan
1973 • Huddinge
#5
29 januari 2009 - 13:16
Gilla
Hej Morgan

Jag håller med Mårten. Om du vill satsa helt på Lidingö, så skulle jag ta det lite lugnare på Norasjön runt. Det låter som Norasjön runt är en tuff bana också. Om det fanns en bra mil tävling samma dag, skulle jag hellre välja det. Men som vi ser, är det väldigt individuellt.

Personligen undviker jag tävlingar tre veckor inför en maraton och Lidingöloppet är nästan en motsvarighet till en maraton.
1981 • Göteborg
#6
29 januari 2009 - 13:32
Gilla
Tja Morgan
Hoppas allt står bra till !

Vill absolut inte komma med någon "pekpinne", ser i din träningsdagbok att du tränar ofta max 10 km om du kan öka successivt så kommer du klara av Stockholm "mål", och klarar av halvm. "mål" utan att ta ut dig, och likt lidingöloppet

mvh
Sven Andersson
1966 • Kista
#7
29 januari 2009 - 13:44
Gilla
Det är väl t o m så att man kan se rekommendationer att riva av en miltävling helgen innan en mara?
Pär Hansson
1975 • Järna
#8
29 januari 2009 - 21:19
Gilla
Vad tror ni om att springa Sörmland ultra marathon bara två veckor efter Lidingöloppet? På LL tänker jag ge allt, men om jag skulle springa SUM så blir det att ta det lugnt. Jag har aldrig sprungit nåt ultra-lopp förut, och är jättesugen på just det loppet. Synd att de ligger så nära varanda, det borde va många som är sugna på båda.
1971 • Fjugesta
#9
29 januari 2009 - 23:22
Gilla
Nja satsa "fullt" på Lidingö vet jag inte men klara det på 2.50 ska jag väl klara...Vet att det är svårt att inte ta ut max när det väl är en klocka med i bilden...Men kommer nog köra både Nora och Lidingö baserat på alla fina tips och råd från er.Tack, vi kanske syns på något av ovan nämnda lopp...//M
1971 • Västerås
#10
30 januari 2009 - 16:02
Gilla
Jag hänger på samma tema: Är det vettigt att springa Säter marathon fem veckor före Stockholm, eller ska man nöja sig med halvmaran? //J
Colm O Callaghan
1973 • Huddinge
#11
30 januari 2009 - 17:19
Gilla
Både Pär och Jens.

Pär - Jag själv skulle inte sprina en ultra marathon två veckor efter Lidingö - du riskerar skador. Din kropp kommer att behöva återhämta sig efter en full satsning på Lidingö. Skaderisken är för stor tycker jag även om du tar det lugnt på SUM.

Jens. Om du springer Säter marathon väldigt lugnt och ta det som ett träningspass då kan det funka att springa Stockholm men det gäller att satsa på Stockholm och ta det lugnt på Säter marathon. Då blir det en bra träningspass inför Stockholm. Om du vill satsa hårt några veckor innan Stockholm kör med en halvmaran typ fyra veckor innan.

Bara min åsikt - vi alla verkar tänka olika när det gäller tävlingar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.