Löpning Tävlingar & Motionslopp / Stockholm Marathon 2010 6 inlägg 2899 visningar

För tätt mellan tävlingarna?

1969 • Uppsala
#1
16 november 2009 - 12:47
Gilla
Bäst att vara ute i god tid...

Jaga har några målsättningar för nästa år och två av dessa är Stockholm Marathon < 3.30 och 10 km sub 40. Sitter just nu med min tävlingplanering för nästa år och har insett att jag nog inte kommer att klara mitt mål på milen till Premiärmilen i mars. Ligger just nu i lågpulsträning och kommer inte att börja träna fart förrän tidigast i början av mars. Som lämplig tävling att klara sub 40-målet har jag tänkt Blodomloppet i Uppsala, som går av stapeln den 1/6, endast fyra dagar före Stockholm Marathon.

Jag har ingen tävlingserfarenhet och vet således ingenting om hur mjölksyran från ett 10-km lopp i maxtempo påverkar benen inför maran fyra dagar senare. Men det känns som en inte allt för djärv gissning att det inte är optimalt med två tävlingar så tätt?

Försöker hitta en annan lämplig tävling för sub 40-målet men efter en snabb överblick har jag inte hittat något som passar. Midnattsloppet, javisst, men det går lite för sent på kvällen för min smak.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#2
16 november 2009 kl 13:06
Gilla
Om maran är din höjdpunkt så förstår jag att du inte vill planera in ett millopp fyra dagar innan. Det är väl förutom det fysiska en fråga om att kunna ladda optimalt! Är det så att du söker en tävling lokalt? Annars finns det ju många millopp som går av staplen under hela sommaren. Du har väl kollat tävlingskalendern här på jogg.se antar jag. Men många tävlingar är ju inte inlagda ännu för 2010 så kika också på 2009 för att hitta återkommande tävlingar. Jag vill också gärna planera i god tid men i det här fallet så tror jag att det kommer att kunna ordna sig väl med tanke på mängden lopp just på milsträckan!

Lycka till!

Fredrik Johansson
1972 • Uppsala
#3
16 november 2009 kl 13:25
Gilla
Jag skulle absolut inte köra ett max mil lopp så nära maran. Min högs personliga erfarenhet är att 10 km är den mest slitsamma distansen, nära max under relativt lång tid. Även när jag var som mest genomtränad så behövde jag närmare 2 veckor innan jag kände mig OK igen.

Om du inte har krav på att det måste vara ett "riktigt" lopp så brukar IK Fyris Triathlon köra sitt klubbmästerskap över 10 km i slutet av April/början av Maj. Banan är väl så exakt om inte mer exakt än många "riktiga" lopp. Start vid Flustret ut efter ån till Ulltuna och tillbaka. En plattare mil får man leta efter. Vinden kan dock bli besvärlig om man har otur.

/Magnus

1971 • Nykvarn
#4
16 november 2009 kl 13:58
Gilla
Håller med övriga, Blodomloppet är för nära maran. Jag hoppas kunna springa Semesterloppet i Mariefred
http://www.semesterloppet.se/

i sommar, finns nog andra närmare 10km-lopp närmare Uppsala, håll utkik som sagt i tävlingskalendern här på sidan.
1969 • Uppsala
#5
16 november 2009 kl 14:33
Gilla
Det avgör saken. Nu när mer erfarna tävlingsdeltagare sagt sitt i ärendet har jag bestämt mig för att inte springa Blodomloppet i Uppsala nästa år. Trist, för det är en riktigt trevlig tävling.

Har tittat på Milspåret på Djurgården 25/5 som ett alternativ. Efter det borde jag hinna hämta mig inför maran. Sedan glömde jag förstås Hässelbyloppet senare under hösten, men jag skulle gärna vilja få till två tävlingar på distansen 10 km.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#6
16 november 2009 kl 16:17
Gilla
Spring Kungsholmen runt 8:e maj istället. Den ligger väl ganska optimalt i förhållande till SM skulle jag säga. Både 1/2-mara och 10 km att välja mellan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.