Löpning Kläder, Skor & Prylar 20 inlägg 9403 visningar

"löparklocka" vs Apple watch

1981 • Linköping
#1
5 december 2022 - 08:56
Gilla
Hej, jag har en Garmin fenix 6 som jag är supernöjd med. Min man (ickelöpare, paddlare) har just skaffat en iphone och är nu sugen på en Apple watch. Jag tänkte att detta är ju en utmärkt julklapp! Jag fiskade efter vilka funktioner som han var ute efter och han tyckte att det var coolt att kunna övervaka, puls, HRV, sömn etc. Exakt det kan ju jag med min klocka som dessutom inte har ynka 36tim i batteritid (om vi nu inte tar in deras Ultra i beräkningen) utan 9 dgar om allt är på annars 35dgr.
Men Apple watch har ju säkert andra fördelar, eftersom de är så populära och kanske framför allt för en som inte är löpare. Nån som vill hjälpa mig att beskriva dess förträfflighet?
Helsingborg
#2
5 december 2022 kl 09:37
Gilla
Bild uppladdad av Robert G
Apple Watch är en fantastisk klocka även för löpare. Jämför man de optiska pulsmätarna som sitter i Garmin och Apple är Apples avsevärt mycket bättre (se infogad bild där resultaten är korrelerade med ett pulsband). Batteritiden upplever jag inte som något problem alls. Man får bara ha en annan rutin där man exempelvis laddar den på morgonen när man står i duschen. Visst, ska man ut på flerdagarsvandring eller långt ultra-pass kan det bli ett problem.

Jag rekommenderar YouTube-kanalen The Quantified Scientist som gör många bra tester över smartklockors olika funktionaliteter. De har även gjort en del tester kring sömn som du nämnde där Apple Watch är i toppklass åter igen. https://www.youtube.com/@TheQuantifiedScientist

Sedan ska man inte glömma att man får bra mycket mer än en sportklocka när man köper en Apple Watch. Själv har jag e-sim i min vilket innebär att jag inte behöver ha med mig mobilen på löpturerna men kan ändå nås. Bara en sådan sak.

Slutligen rekommenderar jag att köpa till appen WorkOutDoors som jag anser är världens bästa app för löpare. Stödjer export direkt till Strava med.
1954 • Falun
#3
5 december 2022 kl 09:48
6 Gilla
Nja, fantastisk skulle jag inte säga. Batteritiden är en sak men värre är avsaknaden av knappar och enkelt knäppa mellantider och starta stoppa intervaller, även i mörker och kyla. Det är ju därför man lagt till detta i den större klockan.

Men Apple Watch är säker överlägsen som vardagsklocka med ett fullvärdigt appstöd som saknas i löparklockorna. Om man nu tycker man behöver det.
John K
1969 • Stockholm
#4
5 december 2022 kl 20:39
1 Gilla
Delvis åtgärdat med Apple Watch Ultra. Men jag behåller nog Epix 2.
1982 • Alvesta
#5
6 december 2022 kl 06:02
2 Gilla
Appel Watch funkar fint. Hade 7:an länge till träning.

Hade förbokat Ultran. Dock bytte jag till Fenix 7x och är väldigt nöjd.

Batteritiden. Fysiska knappar till allt är guld, särskilt nu på vintern med tjockare handskar. Föredrar Garmin Connect över Hälsoappen på iPhone. Har inga notiser till klockan pga att det stör mig i vardagen. Räcker på telefonen. Tycker den är snyggare och rejälare byggd än Ultran.

Vill man ha notiser och kunna ringa/sms:a från klockan, tända lampor hemma osv, En förlängning av mobilen helt enkelt så ska man välja Appel Watch.

Är man inriktat på träning och resultat över det andra så väljer man en Garmin.

Jag behöver använda mobilen mindre än vad jag gör. Då behöver jag inte få notiser och sms stup i kvarten även på armen när jag lägger ifrån mig telefonen. :)

Men detta är vad jag tycker personligen och absolut ingen mall för alla :)
Helsingborg
#6
6 december 2022 kl 10:17
Gilla
Är man i behov av fysiska knappar så finns alltid Apple Watch Ultra som nämnts. Störs man av SMS och liknande kan man lätt stänga av dem med att slå på ”Tyst läge”. När man väl är mottaglig för notiser är en vridning av vristen mer effektivt än att dra upp telefonen ur fickan varje gång. Är man ute efter att minska skärmtiden kan det faktiskt vara praktiskt att kunna lämna telefonen hemma när man lämnar bostaden och istället förlita sig på smartklockan.

Jag håller med att hälsoappen inte är någon höjdare. Det är inte där Apples styrka ligger. Istället förlitar man sig på tredjepartsutvecklare precis som med iPhone. WorkOutDoors i kombination med Strava tycker jag fungerar utmärkt. Finns andra appar för att täcka andra behov med så klart.

Var själv väldigt kluven mellan Apple Watch Series 8 och Ultra när de båda släpptes. Jag är definitivt i målgruppen för en Ultra men samtidigt gillar jag att kunna ha samma klocka i alla lägen, dvs såväl ute i löparspåret som under skjortärmen på kundmötet. Därför landade det i en series 8. Den är mer stilren och inte lika stor. Får se om man svänger när Ultra 2 eller 3 släpps i framtiden.
1982 • Alvesta
#7
6 december 2022 kl 18:38
Gilla
Stänger man av allt på Apple Watchen så tar man väl bort lite av syftet med att ens ha en?

Du missar en detalj med. Man måste ha en IPhone för att ens kunna använda en Appel Watch. Garmin funkar med båda.

Sen att behöva ladda ner 3:e parts appar för att kunna använda den lika bra som tex en Garmin talar ju sitt tydliga språk för vilken målgrupp den är för :)

Förstår absolut dom som köper den. Men för någon som mig som lägger runt 15 Tim i veckan på GPS aktiviteter så vill jag inte ha en. Laddar varannan vecka :) brukar ha runt 25-30% batteri kvar då!

Har allt annat i Appel i hemmet. Men klockan vill jag inte ha :) kan ju även tillägga att målet är Ultra i framtiden.
Helsingborg
#8
6 december 2022 kl 20:49
1 Gilla
Den här diskussionen påminner lite om när Steve Balmer (Microsoft) kommenterade iPhone-releasen. Han skrattade och menade att iPhone inte tilltalade företagskunder då den saknade fysiskt tangentbord. Glöm heller inte att en Motorola Q från år 2007 hade en batteritid på 8 dagar. ;)

Nej, men skämt åsido. Det finns för- och nackdelar på båda sidorna. Förhoppningvis fick Karin lite mer kött på benen från någon som inte föredrar dedikerade sportklockor. Apple Watch Ultra rör Apple in mot sportsegmentet och med tanke på hur bra sensorerna är jämfört med övriga marknaden tror jag absolut man kommer att börja plocka marknadsandelar här trots den kortare batteritiden.
1977 • Örebro
#9
8 december 2022 kl 09:50
1 Gilla
Apple Watch''s förträfflighet ligger i den sömlösa integrationen med iPhone. Och jag tror att om någon önskar sig en Apple Watch så skulle hen inte bli nöjd med en Garmin istället.

Med åren har klockorna helt klart närmat sig varann, precis som att en iphone inte är kamera men den tar ändå andelar från kamerasegmentet.

Så länge det inte handlar om ultralöpning fungerar Apple Watch ganska bra som löparklocka. Precis som Garmin fungerar ganska bra smartklocka.
1954 • Falun
#10
8 december 2022 kl 12:14
1 Gilla
Ett tag hade jag Polar Grit X på vänster arm och Samsung Watch på höger. Just för att motverka detta med "ganska bra". Men nu kör jag bara Polaren. Klarar mig utmärkt utan notifieringar och appar och tröttnade på att behöva ladda Samsungen varje dag.

Detta sagt så är min åsikt att trots förbättringarna med Apple Watch Ultra så är man inte ännu framme för att göra en löparnörd nöjd. Men är man inte det och tycker att Apple Watch är snygg och har en Iphone så är nog Apple Watch valet jag skulle rekommendera. (Om nu Karin L fortfarande läser denna tråd).
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#11
9 december 2022 kl 08:10
1 Gilla
Tycker min Garmin har det jag behöver, min Enduro har aviseringar det räcker. När jag springer har jag i all fall ingen mobil med mig. Personligen har jag ingen längtan efter att synka mitt liv mer än så.
John K
1969 • Stockholm
#12
10 december 2022 kl 15:00
Gilla
Jag kan förstå tjusningen med Apple Watch Ultra. Jag testade ett tag med Apple Watch 7 förra året, men saknade Garmins träningsdata så pass mycket att jag gick tillbaka när Epix 2 släpptes.

Det är väl i slutändan tycke och smak. Man väljer det som man gillar bäst. Eller så är det den välbekanta kognitiva biasen att man tycker att det man har valt/köpt är bäst.
1980 • Nynäshamn
#13
15 december 2022 kl 14:54 Redigerad 15 december 2022 kl 14:58
Gilla
Tjaba,

Jag använder tillvardags Apple Watch Ultra just nu innan dess använde jag Garmin Epix 2. Själv springer jag med båda klockorna men så fort jag kommer hem tar jag av mig min Epix 2. Använder Garmin endast för statistikens skull.
Du skriver att din andra halva en icke löpare har skaffat en iPhone och vill egentligen ha koll på sin hälsa.

Jag skulle nog säga kör på Apple tror att han kommer uppskatta den mer än Garmin. Han kommer ha snyggare skärm och mer använding för AW än Garmin. Själv brukar jag säga till mina kunder som påpekar batteritiden på en AW… hur ofta laddar du din telefon? Så är biffen löst. Skaffar du en AW med e-sim så kommer han kunna ”glömma” sin telefon hemma.

Lite hur jag är…
Vaknar på morgonen, yrvaken går till köket sätter igång Nespresso maskinen och kollar mina notiser på klockan. Sätter mig i soffan en stund med nyheterna på och dricker ur kaffet. Tar hunden på 30 - 45 min promenad eller löpning (beror på hur jag känner mig)… in med Airpods i öronen och ut på promenad, lyssnar på musik eller ringen min andra halva för att fördriva tiden. Kommer hem hoppar i duschen dricker en till kopp kaffe… tar med mig telefonen och sticker till jobbet. På kvällen (om jag inte har löpt med hunden) tar jag på mig också min Garmin och tar en löprunda med tjejen min. Innan jag somnar så laddar jag eventuellt mina enheter.
Observera att min telefon var med mig bara till jobbet inte innan.

Brukar säga till mina kunder att Garmin är en sport klocka med enkla smart funktioner medans Apple Watch är en smart klocka med enkla sport funktioner.

Glömde tillägga att GPS mellan AW ultra och Epix 2 är identiska. Hälso data skulle jag påstå är väldigt snarlikt varandra. Man måste tillgga att AW8 och ultra har temperatur mätning som jag gillar väldigt mycket. Den har bla talat om för mig att jag har haft förhöjd temperatur innan jag kände mig sjuk hehehe
1982 • Alvesta
#14
16 december 2022 kl 10:07
Gilla
Varför har du ens en Epix när AW är identisk enligt dig? :)

Jag tänker såhär. Har stängt av alla notiser och skit för vill inte bli störd alls om jag lämnar telefonen hemma eller ens när jag är hemma. Varför vill jag ha sms och notiser hela dagarna på armen när jag lagt ifrån mig klockan??

Problemet idag. Man ska veta allt direkt så fort någon gör ett inlägg på Facebook eller Instagram. Nej tack. Min klocka används till träning och att kolla tiden. Inget mer. Behöver heller inte ladda den oftare än vad 3:e vecka och slipper den stressen med av att hålla koll på batteriet och ladda innan jag ska sova. För jag tycker sömndata när rätt intressant.

Men sitter man på ett kontor, gillar att bli störd hela tiden av notiser, tränar 2-3ggr i veckan. Ja då hade jag nog med valt en Apple Watch :) stänger man dock av notiser osv som jag gör. Ja då är Apple watchen inte mkt att ha ärligt talat :)
Helsingborg
#15
16 december 2022 kl 11:48
1 Gilla
Bild uppladdad av Robert G
"Nej tack. Min klocka används till träning och att kolla tiden. Inget mer."

Det här påminner mycket om hur diskussionerna lät när smarttelefonerna kom ut. En del ansåg att en telefon skulle man ha för att ringa med och ingenting annat. ;) Tillhör man den kategorin när det kommer till klockor ska man så klart inte köpa en Apple Watch. Nu lät det dock inte som Karins man tillhörde den skaran och han hade ju även införskaffat en iPhone som även den kommer med notiser.

Om man störs av notiser från Instagram och Facebook idag kan jag lite undra varför man inte stänger av dem permanent på alla enheter? Själv anser jag att det är klockrent att kunna nås på löparspåret även om inte mobilen är med. Detsamma kan gälla i andra situationer där man nödvändigtvis inte vill ha med sig mobilen. Även med mobilen i fickan föredrar jag faktiskt att överblicka notiser från vristen.

Du nämnde att sömndata kunde vara intressant. Hur viktigt är det att den också är hyfsat korrekt? Precis som med pulsdata har Apple tagit stora kliv framåt när det kommer till sömndata. Det senare skedde ganska nyligen. I mätningen, vars bild är infogad, har man korrelerat sömndata med en Dream 2 EEG-enhet (mäter hjärnans signaler under natten och anses vara mycket pålitlig). Apple Watch kom ut på topp här och är tydligt bättre än Garmin Epix 2.

Ni som skriver att ni saknar en viss träningsdata med Apple Watch. Vilken data var det ni saknade och vilka appar provade ni på Apple Watch?
1954 • Falun
#16
16 december 2022 kl 12:08
1 Gilla
Jag läste en test igår i tidningen Kondis. Runar Gilberg testade en Samsung Galaxy Watch 5 Pro. Han skrev att han inte var i målgruppen, som medelålders man med halvdålig syn och som gillade en PC hellre än en mobil. På pricken tänkte jag, som är äldre än en medelålders man och som klarar av att läsa max 2 fält på en klocka under löpning.

Som man även ser i denna tråden, alla är vi olika. Jag irriteras av att ständigt behöva ladda min mobil och jag tycker det är skönt med dagens Garmin och Polar med väl tilltagen batteritid. Viktigt för mig är att knäppa intervalltider och att se farten på intervallen och vilotiden. Skulle jag då störas av att någon ringer eller få en notifiering från mail eller chat så förstör det dagens löparglädje.

Alltså finns det ingen klocka som är bäst för alla.
1982 • Alvesta
#17
16 december 2022 kl 12:26
Gilla
Handlar såklart inte bara om enstaka saker för min del. Även det faktum att min klocka har 5st fysiska knappar. Vill inte ha några snurrande hjul att fippla med, som nämnts innan. Batteritid. Möjligheten att göra mer inställningar. Inbyggd ficklampa som jag ofta använder. Har alla notiser avstängda och sömndata är kul men absolut inget jag använder mig av för att avgöra träning eller annat.

Som sagt, jag använder klockan för att logga pass och kolla tiden. Vill slippa ladda mer än varannan vecka och föredrar en MiP-skärm alla dagar i veckan framför oled/amoled :)

Men alla väljer efter vad dom ska använda klockan till. Dom flesta vill bara få det att låta som att AW är någon superduper klocka. Vilket dom inte är enligt mig.
2006 • Alingsås
#18
16 december 2022 kl 20:08
2 Gilla
Hade Apple watch ett tag men bytte den mot en Garmin och är väldigt nöjd med det.

Men om man bara vill komma igång och röra sig utan att vara lika nördiga som oss är ju det där med att stänga ringar på Apple watch rätt kul. Man får ett litet kvitto på att man skött sig. Bra för de flesta men kanske inte passar oss som hänger här?
1980 • Nynäshamn
#19
17 december 2022 kl 13:34
Gilla
"Varför har du ens en Epix när AW är identisk enligt dig? :)"

Som jag skrev... För stattens skull.
1980 • Nynäshamn
#20
17 december 2022 kl 14:00
Gilla
Äsch... det spårar alltid ur när man ska börja gemföra AW med annat... alla har sina åsikter och så kommer det att vara...

Dock ska man utgå från frågan som ställdes av trådskaparen så tycker jag att AW är att föredra.

Jag brukar inte "sitta" här men jag är fortfarande "kåt" på Garmin och vad mina polare har löpt, cyklat osv... därav Garmin för att kunna få in min träning enklaste vägen...

Apple watch för träning och allt annat :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.