Löpning Träning 3 inlägg 1212 visningar

Bästa träningen

Stenungsund
#1
24 januari 2023 - 18:39
Gilla
Förstår att det är individuellt, men tycker det är intressant att utforska vilken träning man svarar bäst på.
Få föredrar att gå ut å trycka på, på de flesta pass, utan att man ska ha mycket lugn löpning blandat med intervaller.
Erik Wickström är bland de bästa i Sverige på längdskidor relativt träningsmängd, han förespråkar(har jag uppfattat) att man kör relativt hårt om man inte tränar i samma mängd som eliten.

Hur tänker ni, om man tränar 3-5 mil i veckan, kan allt vara relativt hårt då?

Om man som jag har en optimal vikt på ca 80kg +(ingen långdistanslöparkropp) och är tydligt snabbare på milen relativt 2 mil. Vad för träning svarar man bäst på då?

Endel inom träning framhåller att man skall nyttja det man har fallenhet för. Northug får kanske ut mer av tung styrketräning än vad Johan Olsson får? En löpare som är grövre byggd kanske skall trycka på mer i passen än en lätt löpare?
1982 • Trondheim
#2
25 januari 2023 kl 10:34
Gilla
Jag tränar ca 4 mil/vecka just nu fördelat på 3 pass och har också tro på att man kan träna ganska hårt på alla pass. 2 intervallpass + 1 pass som kan vara +/- marathonintensitet. Ena intervallpasset är 1000 m och det andra lite längre, som 5x2000, 4-3-2-1 km, etc.

Detta är inte det optimala, men med den mängden och antal pass så tror jag inte man blir bättre av att jogga lugnt 2 av passen.

Du presterar nog bättre på intervaller och kortare tempopass, men kanske du kan få god progression av att springa 1 h i bra fart (inte all out).

För ett par år sedan så sprang min bror många korta pass (4-5 km) i tillägg till några korta intervaller, så fort han klarade och fick god framgång. Blev inte så många km, men klarade springa fort på lopp upp till 5 km. Han la sedan till några längre pass (10-15 km) i lugn fart. I december klarade han inte sub12 på 3 km. I september (9 månader senare) sprang han 17:57 på 5km och 38:36 på milen (båda i tävlingar). I denna perioden hade han nog slått mig på 400 m och 1 km, men jag var en del snabbare på milen och 5 km.

1982 • Trondheim
#3
25 januari 2023 kl 10:37
1 Gilla
Det viktigaste är att du gör något som ger dig kontinuitet. Gör det som är roligt och lyssna på kroppen så du inte drar på några skador.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.