Löpning Träning 4 inlägg 870 visningar

Komma tillbaka

Göteborg
#1
16 augusti 2023 - 11:42
Gilla
Skulle vilja ha lite motivation från er som varit borta en längre tid från löpningen.
Har sedan två veckor försökt mig på att ta upp löpningen efter ca 2 år av skador.
Skulle tippa på att innan detta var nog maraton formen för en tid runt 2:45- 2:50
Har sprungit nu 2 pass på 5km och 2 på 10km.
Hamnar runt 48 minuter på 10km passen utan större ansträngning.

Känns som att det blir svårt att komma tillbaka till formen innan skador , så hur lång tid har det tagit er att komma tillbaka efter längre uppehåll?
Hasse A S
1953 • Munkedal
#2
16 augusti 2023 kl 18:55
Gilla
Tyvärr så tar det lång tid. Räkna med att det tar ett år.

Det låter givetvis inte roligt. Men om du vill slippa skador pga överbelastning, så gäller det att långsamt öka på mängden träning.

Har du kört alternativ träning så går det fortare.

Lycka till!
1990 • Norrköping
#3
17 augusti 2023 kl 08:11 Redigerad 17 augusti 2023 kl 08:12
1 Gilla
Tyvärr finns det ju ingen quick fix utan man måste ge det tid. Förhoppningsvis har du kört någon form alternativträning så flåset finns, då handlar det "bara" om att vänja kroppen med löpbelastningen igen.

Har själv inte varit borta så länge som två år, men spontant skulle jag bara lägga fokus på att bygga basen igen och vänja kroppen som sagt. Öka volymen försiktigt, när det blir tråkigt att bara springa lugna pass varje vecka så skulle jag kanske addera zon 3-träning och/eller lite backintervaller en gång i veckan fram tills dess att du börjar känna någon typ av form och att kroppen har vant sig. Om det tar två månader eller ett år är nog upp till var och en.

Om du har möjlighet och vill alternativträna skulle jag vilja påstå att ski-erg eller cross-trainer är mest lämpat som alternativ. Ski-erg kan du enkelt förbättra hjärt- och lungkapacitet utan att belasta benen medan cross-trainern är mer löpspecifik än tex. cykling, i alla fall enligt mig.

Framförallt så är det kul att löpa, det är de första veckorna som jag kan uppleva är tråkiga efter ett uppehåll, men så fort man är över den tröskeln så blir det kul igen och det är snarare så att man ser fram mot varje löp istället. För att hålla motivationen på topp så kan jag även rekommendera olika former av löparklipp på Youtube, det funkar alltid för mig när jag behöver en skjuts framåt eller behålla motivationen under någon av alla förskole-förkylningar.

Lycka till!
1980 • Staffanstorp
#4
17 augusti 2023 kl 09:46
Gilla
Stämmer in i vad som skrivits om tid. Lite segt kanske, men att skynda långsamt som Hasse tar upp är en nyckel. Lägg lite tanke på en långsiktig plan och låt processen göra sitt.

Som Andreas tar upp med alternativträning lägger jag till cykel. Varken tvåhjulingen, ski-erg eller crosstrainer når upp till det underbara i löpningen men bygger också flås och är skademässigt skonsamt.

Passar på att även flika in förebyggande träning som styrka, rörlighet och spänst; så lite som 20-30min i veckan kommer man långt med om det anpassas till behovet man har.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.