Löpning Tävlingar & Motionslopp / adidas Stockholm Marathon 20 inlägg 1480 visningar

Marathon-Genomförbart?

1994 • Gävle
#1
17 januari 2024 - 21:14
Gilla
Hej!

Jag kände att jag behövde lite input från er som är lite mer erfarna kring löpning.

Jag har bestämt mig för att ta mig an ett marathonlopp nu i sommar. Har löptränat till och från under 10 år (är 29 år nu) och kan springa 6 km utan problem. Har dock inte testat springa längre men tanken är att jag ska öka på distansen. Min fråga är egentligen om det är tillräckligt med tid för att jag ska vara i tillräckligt bra form för att kunna genomföra ett lopp. Tanken är att jag ska träna runt 3 dagar i veckan men om det är nödvändigt så kan jag öka till 4.

Tacksam för alla svar! :)
1965 • Kungsholmen
#2
17 januari 2024 kl 22:41
2 Gilla
Känns lite kort om tid för maraton i sommar om du max kör 6 km nu. Klart du kan anmäla dig och göra ditt bästa men det kommer inte bli trevligt. Tror man behöver "bygga den aeroba basen" i kanske ett år för att få ett hyfsat behagligt maraton.

Mitt råd: öka på passen upp till 10 km, lägg till gradvis längre pass tills du når 20 km först varannan vecka sen varje vecka, veckomängd minst 40 km, sen kan du börja träna för maran. Sista månaderna ökar du upp långpassen till 30-35 km och testa några långpass i ditt tänkta tävlingstempo. Sikta på maran sommaren 2025.
1966 • Ystad
#3
18 januari 2024 kl 00:59
1 Gilla
Kanske en halvmara istället i sommar ?
2006 • Alingsås
#4
18 januari 2024 kl 07:06
1 Gilla
Göran har väll en poäng där men jag sprang 5 mil asfalt efter att bara löpt i ett år (började med 2 km). Tog visserligen sin tid (7,5 timmar) och fick varva gå med att springa för att jag fick ont i höften sista milen men den självkänsla man fick efteråt gör det värt hela resan.

Du är ung Oskar så kör påt. I din ålder så kan du nog nagla 6:30 tempo och få en behaglig resa. Fast ett Fjäll eller teräng-marathon kanske är bättre för kroppen första gången även om det kommer bjuda på en del gång och behöva av att träna in låren till att springa nerför.

Fast problemet med yngre är att de har så förbaskat svårt att disponera loppen. Full fart från början vilket leder till att man kör om många yngre på slutet som om de löpt smart utklassat en. Sprang med en 40 årig tjej på en halvmara och hon tränade i 5-tempo och jag i 6:30-tempo, hon gick ut alldeles för hårt, jag gjorde henne sällskap sista halvan när jag var i kapp och drog lätt ifrån henne på sluter. Hade hon tagit det lugnt från början hade jag inte haft en chans.
Carl Lernberg
1976 • Hässelby
#5
18 januari 2024 kl 08:35
1 Gilla
Tänker att det finns risk för överbelastningsskador eftersom det kommer bli stor ökning av mängd. Så den risken är något att ta med i bedömningen också.
1971 • Nykvarn
#6
18 januari 2024 kl 08:46
3 Gilla
Jag är lite tråkig och håller med Peter här. Springer du 6 km nu som längst så är du inte riktigt redo för att ta dig an maraton redan i år. Visst, du kan säkert genomföra det, men det kommer inte bli speciellt roligt utan väldigt jobbigt. Varför inte som Peter föreslår sikta på att gradvis bygga upp dig och vänja dig vid att springa längre distanser i år och genomföra ett halvmaraton i år och springa maraton nästa år? Det finns massor av trevliga motionslopp med härlig atmosfär så passa på att springa några lopp på fem och tio km också som bra träning.
1965 • Kungsholmen
#7
18 januari 2024 kl 10:18
1 Gilla
Allt beror ju på varför man vill genomföra en mara. Är det bara att ha det gjort och ta sig runt till varje pris då kan man absolut göra det. Man kan ju kanske t.o.m gå raskt om man klarar maxtiden.
Personligen har jag alltid velat göra en respektabel insats, velat testa gränser och göra lopp på gränsen av min kapacitet, dvs springa i ett jämnt och högt (relativt min maxkapacitet) tempo. Inte gå, inte slöjogga.
Men som sagt är man nöjd med att komma i mål och är beredd att få lida en hel del så är det bara att köra. Bäst är väl då maror med frikostiga maxtider. Är det inte New York maraton som inte har någon maxtid?

Jag brukar säga att det är ju egentligen inte svårt att "klara" en mara, det svåra är att fullfölja en seriös marasatsning. Att göra sina mil i alla väder, att hålla upp kontinuiteten, att göra sina "monsterpass". Speciellt då man inför Sth Maraton bör köra ganska mycket mängd och långpass under dessa vinterförhållanden vi nu har.
1984 • Stockholm
#8
18 januari 2024 kl 10:19 Redigerad 18 januari 2024 kl 10:36
Gilla
Marathon i höst känns inte helt orimligt om träningen funkar - i sommar tycker jag också låter onödigt riskabelt.

Sen finns det många sätt att springa marathon på och det går att ta sig igenom med mindre tid än du har nu. Risken är dock att det inte blir särskilt trevligt som Peter skrev - antingen för att du skadar dig av mängdökningen eller att du inte är förberedd på startlinjen. Poängen är ju lite att känna sig redo och stark när man startar. träningen är den största utmaningen och det som ger mest. checka av det kan du säkert göra om en vecka genom att gå/jogga men det är inte tillfredsställande på samma sätt och chansen att du vill göra om det är mkt mindre. dessutom blir du inte vältränad eller stark, bara förstörd. så bara dumt att stressa överlag

Med tanke på att du frågar här tänker jag ändå att du känner att du vill vara hyfsat förberedd och ha det som ett längre mål. 4 mil i veckan över minst några månader innan är rimligt som minstamängd och du ska nog helst inte öka så fort som du skulle behöva för att göra det innan sommarn. jag skulle bokat in en höstmara - ta lidingöloppet på vägen dit o ett par lopp i vår - något eller ett par millopp och en halvmara. kanske varvet eller kungsholmen runt tex om du kan tänka dig åka neråt. Boka in något mål långt fram men med många små delmål på vägen - det funkar bra som motivation till träningen.

sen ska man inte underskatta värdet av att ha mål som kittlar lite. du kan tex ha som huvudmål att göra ett millopp du är nöjd med och komma väl förberedd till en halvmara i vår och sen "bara delta" i en mara i sommar för att känna på den distansen också. Men se maran som det minst viktiga av loppen och ta det väldigt lugnt iaf första halvan. man kan springa väldigt mycket längre än man är van vid om man gör det i fikapaustempo snarare än det snabbaste man kan. sen hade jag ju hellre sprungit ett trail- eller fjällopp än en asfaltsmara om jag skulle göra en fikalunk.
1984 • Stockholm
#9
18 januari 2024 kl 11:01 Redigerad 18 januari 2024 kl 11:06
Gilla
om du redan bestämt dig och vill prova så kan du ju kolla på 6timmarsprogrammet på marathon.se för sthlm marathon. det är inne på 7e veckan av 26 och är just nu 3 pass i veckan där det längsta är 8km. det är ett upplägg som tar dig till en hyfsat ok nivå på 3-4 pass i veckan.

sen får du ändra farterna och tidsmålet efter hur snabbt du springer men om du kollar mängdutveckligen i det programmet så är det ett rimligt upplägg för att iaf kunna genomföra en mara i sommar.

men även om du kör hel det programmet så får nog fokus mest vara på att genomföra och ta sig runt för det är inte många pass över 2 mil
1991 • Norrköping
#10
18 januari 2024 kl 11:32
Gilla
Jag skulle säga att det är tillräckligt med tid för att ta dig igenom loppet men du får nog ställa in dig på att det sannolikt kommer att bli riktigt grisigt mot slutet. Kör!

Jag började springa någon gång i januari/februari 2017. Till en början två gånger i veckan, övergick sedan till tre gånger i veckan. Någon gång i juli bestämde jag och några kompisar oss för att göra klassikern och således Lidingöloppet 30K. Träningen juli-september involverade min första mil, första 15 km, första två mil o.s.v. Någon vecka innan Lidingöloppet sprang jag 25 km i ok tempo och då visste jag att jag skulle klara loppet. Sprang in på 2:50 vilket jag var väldigt nöjd med. Övertygad om att jag hade klarat ett maraton då också.

Du är någorlunda ung vilket talar för dig. Det är lägst odds för att du kommer att få ett grisigt maraton men jag skulle inte säga att det är helt uteslutet att du kan träna dig i så pass form att du kan ta dig igenom loppet på ett drägligt sätt. Beror lite på hur mycket läggning du har för löpning.
1994 • Gävle
#11
18 januari 2024 kl 20:43
2 Gilla
Super-tacksam för alla svar!

Fick intrycket av att det är går att ta sig genom ett lopp men att det kommer vara kämpigt.

Min tanke med detta har varit att testa mina gränser gällande löpning och jag har intalat mig själv att jag har relativt lätt att bygga upp distansen i och med att jag löpt under flera år.

Jag har helt klart fått lite mer klarhet kring det hela.

Mr. B
1963 • Hemma
#12
19 januari 2024 kl 08:35 Redigerad 19 januari 2024 kl 08:42
Gilla
Jag tror också att du kan genomföra tävlingen utan att bli plockad av banan, om du trappar upp träningen lite. En frisk trettioåring med lite löpvana ska klara det.

Sedan är det något annat att bli en van marathonlöpare , veta hur fjärde milen brukar kännas och disponera loppet väl för att kapa någon minut här och där. Dit har du nog ett par-tre år.
1974 • Stockholm
#13
19 januari 2024 kl 11:16
3 Gilla
Varför vänta med att testa gränser? Spring 14 km redan nu i eftermiddag (mer än din nuvarande dubbla maxdistans) i ett rimligt tempo och fundera sedan på om det hade varit ett spännande äventyr att fortsätta att springa ytterligare två stycken 14 km-rundor direkt inpå den första utan att tappa fart.

Om svaret är ett rungande "ja" - satsa på maran.
Om svaret är det minsta tvekande - kör lägre distanser i år med siktet inställt på en full mara 2025.
1991 • Norrköping
#14
19 januari 2024 kl 11:36
1 Gilla
Varför ska han inte tappa fart? Målet är som jag förstått det att ta sig igenom maran, jag har inte läst något om ett tidsmål.

Stockholm maraton är den 1:a juni. Det ger honom strax över fem månader att göra sig redo på. Jag tror på TS. Han har löpvana och han är inte lastgammal. Hade jag varit i hans sits så hade jag klarat ett maraton i juni.
Svealand
#15
19 januari 2024 kl 11:42
Gilla
Bara att träna på och se om man tror att det håller. Det går väl att köpa och sälja startplatser i sista minuten liksom på många andra lopp? Jag har för mig jag gjort det på flera av de längre loppen, typ Vasaloppet, Lidingöloppet och Vätternrundan. Ta en testhelg någon månad innan så att du vet att du klarar distansen.
1974 • Stockholm
#16
19 januari 2024 kl 12:10
1 Gilla
"Rimligt tempo" skrev jag. Vad det är tänker jag är upp till TS att definiera utifrån målet att klara distansen.
Tror han själv att han inte kommer klara hålla [i stort sett] samma tempo resterande resa har han i princip planerat för att vägga av soppatorsk, svimma av vätskebrist, krampa var tionde meter, bajsa på sig eller någon annan av de katastrofer som kan drabba en långlöpare.
Ganska meningslöst och inte särskilt roligt. Jag unnar honom en utmaning, men tycker att han ska ha kul på vägen.
1991 • Norrköping
#17
19 januari 2024 kl 13:17
1 Gilla
Japp, och "utan att tappa fart". Det var det jag reagerade på. Fart kommer han garanterat att tappa men det är väl skitsamma på ett maraton med dessa förutsättningar.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#18
25 januari 2024 kl 15:04 Redigerad 25 januari 2024 kl 15:06
1 Gilla
Om jag förstår dej rätt, Oskar, tränar du just nu nånstans mellan 10-15 km i veckan. För att öka på den till 5-6 mil i veckan tar det över 3 månader, om du ökar trängsdosen med 10 % i veckan. Vilket jag tycker är en alltför snabb ökning, med tanke på överbelastningsskador..

När du har kommit upp 5-6 mil i veckan är det sen dags att börja själva maratonträningen. Så jag tror inte att det är genomförbart. Du ska ju kunna njuta av din maratonpremiär!

Jag tycker du ska satsa på ett maratonlopp 2025, istället. Så kan du i lugn takt bygga upp din kropp.

Lycka till
Mr. B
1963 • Hemma
#19
25 januari 2024 kl 21:09
1 Gilla
Här är många bra råd om att förbereda sig väl.

Å andra sidan är det väl inget fel med att bara vilja ta sig runt på godkänd tid? Det tror jag går utan större problem.

Personbästa lär det bli, åtminstone. Då brukar man få ringa i klockan!



Många har klarat det med MYCKET sämre förutsättningar:

Man bör inte komma helt oförberedd, men det kan också gå: https://www.youtube.com/watch?v=SQcdHZXAOGU

Här är en kul dokumentär om icke-löpare som får några månaders träning inför Boston Marathon.
Hemsk bildkvalitet, bra för övrigt: https://www.youtube.com/watch?v=Wx8kOkQGp9A
#20
11 april 2024 kl 08:51
Gilla
Jag sprang Copenhagen Marathon på under 4 timmar och då hade jag bara sprungit 14 kortare rundor innan loppet. Visst det hade varit mer njutningsbart och kanske mindre återhämtning men man klarar mer än vad man tror. Tips är bara att tänka som ett djur längs loppet och spara på energi istället för att maxa iväg. Är det ditt första lopp så kanske att komma i mål är målet snarare än en bra tid. Lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.