Löpning Tävlingar & Motionslopp 8 inlägg 755 visningar

Inför Ultravasan 2025

1995 • Östersund
#1
5 augusti 2024 - 15:10 (Redigerad 5 augusti 2024 - 15:12)
Gilla
Hej allesammans!

Ny i forumet och har lite funderingar på att göra Vasaloppstrippeln nästa år.

Skidloppet känns lugnt då jag gjort det senast i år och gick över förväntan med den lilla skidträningen jag hade.
Cykelvasan känns också inte alltför jobbig då jag har cyklat en del landsväg och genomfört en Vätternrunda förra året. Givetvis måste jag träna lite mer tekniskt med mountainbike och få lite mer styrketräning, men det känns ändå överkomligt.

Men, Ultravasan känns mastig. Sprang Lidingöloppet förra året och det är mitt längsta löplopp jag gjort. Sprang på 3:37 och då hade jag ganska mycket energi kvar efter loppet.
Har ingen erfarenhet av maraton eller ultralopp, men har som lust med det nu.

Springer just nu spontant utan något träningsschema och blir ibland milsrundor och ibland kortare. Håller annars igång med en del orientering och landsvägscykling.

Så, hur bör jag lägga upp träningen inför detta? Känner att jag har koll på skidor och cykel, men inte så mycket inför ultran. Har inget tidsmål, utan bara att klara repet.
Ute drygt ett år tidigt, men känner att det kan vara bra att börja i tid då jag ej har någon erfarenhet av ultralopp.
1972 • Trångsund
#2
5 augusti 2024 kl 17:29
1 Gilla
Jag gjorde trippeln för ett par år sedan och löpningen är nog för många den svåraste delen. Det korta svaret är spring mycket och spring långsamt. Bygg en bra bas med många kilometrar. Ta alla chanser att springa. Vänj kroppen vid att vara ute länge, att äta och dricka under passen. Att få i sig energi redan från start är jätteviktigt, det är omöjligt att ta igen senare, så viktigt att öva på.
Jag körde Pace on Earths 10 mån mot 10 mil program innan och tyckte det var toppen eftersom det förutom träningen omfattar även det mentala, kost och andra relevanta saker.
1979 • Sveg
#3
5 augusti 2024 kl 23:51
1 Gilla
Du behöver inte ha så mycket respekt för distansen 😉
försök att hålla löpningen vid liv över vintern 😊
Skippa de längsta passen, de sliter för mycket, träna ofta istället och träna inte så hårt att du blir för sliten. Försök att öka distanserna försiktigt under våren. Du kommer inte att behöva träna längre än 30k som längst. Allt hänger på hur mycket tid du är beredd att lägga och har möjlighet till. Desto fler km du får in i veckan desto bättre är du förberedd men det behöver inte betyda att du är ute och lufsar 5 timmar varje lördag 😊

Kontinuitet är nyckeln. Drar du på dig en skada så är risken stor att du inte kommer till start.

Näringingsintaget under 90k är viktigt men kräver inte såå mycket träning, testa under nästa sommar några ggr om och vad du kan få i dig. /kör på 👍
1960 • Hillared
#4
6 augusti 2024 kl 09:02
Gilla
Kör en rask promenad i år på banan. 1 500 anmälda så finns 1 000 platser kvar. Bra träning att försöka gå så långt som möjligt innan man fastnar vid någon reptid men kanske att du klarar hela loppet. Tror man har 12,5 minuter på sig varje kilometer. Jag ska försöka springa hela i år där det inte är uppför och inte som förra året: 1 timma vila, 6 timmar gång och 7 timmar löpning. Tänkt min varje kilometer på 7 minuter och 40 sekunder, eventuellt 8 minuter och 30 sekunder beroende på dagsform. Bara dricka och äta på stationerna, inte sitta på en bänk vid Evertsberg i år och inte gå nästan hela sista 3 milen. Måste få in en bra rutin till Kullamannen i november. UV 90 är det enda loppet jag kört som är +50 miles och erfarenhet är viktigt på ett Ultralopp, därför jag tycker du ska vara med i år och "walking" så långt det går.
Svealand
#5
6 augusti 2024 kl 09:47
Gilla
Eller så testar man först att springa 6 varv i 15k-spåret hemmavid :D
1960 • Hillared
#6
6 augusti 2024 kl 11:36
1 Gilla
Träna och skarpt läge tycker jag är skillnad😁
Svealand
#7
6 augusti 2024 kl 14:09
Gilla
Visst är det så, men jag tänker att det kan vara hälsosamt att träna först, innan det blir skarpt läge, s.a.s. Gäller både i krig och fred :)
#8
7 augusti 2024 kl 04:01
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.