Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 5810 visningar

Stressfraktur? Ont vid beröring..

1980 • Västerås
#1
2 april 2009 - 16:11
Gilla 
Har tidigare haft problem med benhinnor och därför hållit mig till andra aktivteter än löpning. Spinning och dyl. Har nu mjukstartat med löpningen och inte haft några känningar från benen.

I tisdags så provade jag ett av friskis intensivgympapass (idiotiskt med tanke på mina underben kanske) och det funkade bra för benen. Iga känningar alls.
I onsdags så märkte jag av att ett litet område på vänster smalben ca 10 cm ovanför inre fotknölen var rött. När jag klämmer på detta område så gör det ont. Det är ett litet och ganska väl avgränsat område. Idag (torsdag) så har rodnaden försvunnit, men det gör fortfarande ont när jag klämmer på området.

Jag har inte tränat sedan i tisdags, men jag har inte känt av någon smärta i detta område. Cykla till jobbet ca 6,8 km går bra och jag har provat att hoppa på ett ben 10-30 ggr och det ger inte upphov till någon smärta i området. Längre/högre belastningar än detta har jag inte provat.

Vad säger ni mer erfarna om detta? Kan det vara en stressfraktur? Anledningen till att jag misstänker detta är att det är så tydligt över ett litet område som jag har ont.
Portkod 2120
1980 • HAlland
#2
2 april 2009 - 16:44
Gilla 
Kan du stötbelasta benet upp till 30 upphopp så är stressfraktur osannolikt tycker jag. Snarare benhinnorna som du haft besvär med tidigare. Benhinnebesvär kan både te sig på främre yttre underbenet samt bakre inre delen av underbenet. Kyl området och smörj in med voltaren gel i en vecka. Tänk även på att inte tumma med styrketräning etc om du haft mycket besvär tidigare.
1971 • Nykvarn
#3
2 april 2009 - 20:17
Gilla 
Kristoffer, jag tror absolut på benhinnorna - håller med Portkod 2120 här. När jag har besvär av detta brukar det ömma rejält på en ganska väldefinierad punkt ca 10 cm ovanför inre fotknölen., ingen rodnad.

Prova stretch plus värme/kyla.
Lycka till.
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#4
2 april 2009 - 20:37
Gilla 
Jag har prövat en helt annan metod. JAg har köpt en spikmatta som jag står på 20-30 minuter/dag samt lägger spikmattan på en kudde och lägger ett smalben på och sedan samma med andra benet. Detta skall öka blodcirculationen och jag tycker attdet hjälper! kanske psykologiskt, men det bryr jag mig inte om då jag upplever att problemen minskat rejält efter att ha haft problem med detta i över ett halvår!!!
1980 • Västerås
#5
2 april 2009 - 21:31
Gilla 
Tack för svar!

Jag menar inte att säga emot er eller försöka övertala er, speciellt inte när ni ger så "lugnande" svar. Vad som får mig att ändå fundera på stressfraktur är att det är en annorlunda smärta gentemot den jag tidigare har känt från benhinnorna. Det är som om jag skulle ha fått något slaget över detta lilla område på ca 1-2 cm. Dessutom är det ju konstigt att den är så definierad till en så pass liten punkt. Inser dock att det låter lite osannolikt eftersom det inte gör ont när jag hoppar på ett ben. Jag antar att jag är lite extra orolig eftersom min benhinneinflammation satte stopp för löpträning förra sommaren. Detta ledde till att jag tappade motivationen (dålig disciplin från min sida) och lade mig i solstolen/soffan till och med september.

Har nu för benhinnorna använt mig av kylgel och voltaren samt sett till att stretcha ut dem ordentligt före och efter träning.

Spikmatta? Var kan jag införskaffa det?
Styrketräning. Har du några bra övningar att dela med dig av? I nuläget kör jag tåhävningar om kvällarna för att stärka vaderna.
csaba
1973 • Malmö
#6
2 april 2009 - 21:36
Gilla 
Varför inte vila och behandling av NSAID - preparat.
som exempelvis Voltaren. (det behandlar jag alltid när jag har benhinne besvär).
1971 • Nykvarn
#7
2 april 2009 - 21:45
Gilla 
jag har också förvånats över att smärtan är så väldigt lokal och funderat på stressfraktur just p g a detta. En gång gick jag in i ett vasst hörn (diskmaskinsluckan) just där jag hade ont och jag nästan skrek av smärta :(

Jag inbillar mig dock att stressfraktur gör mera ont och kan du belasta med så många hopp röstar jag igen på benhinnorna.

Se också över din utrustning - för mig verkar besvären öka med skor som börjar bli slitna.
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
#8
2 april 2009 - 21:53
Gilla 
Jag köpte en spikmatta på en av life butikerna. Jag vet det låter flummigt och löjligt men jag tycker de har hjälpt mig. Känner igen din beskrivning helt och hållet. köpte en "indisk" variant hette något med shakti eller nåt!
Portkod 2120
1980 • HAlland
#9
3 april 2009 - 08:51
Gilla 
Prova med de övninvar beskrivna längst ned på denna sida: http://www.merck.com/mmhe/sec05/ch075/ch075c.html

Utöver detta så se till att du har de skor/inlägg som du behöver. Konsultera löplabbet, dom finns väl i Huddinge?

Skulle benhinnorna trots dessa åtgärder ge dig besvär i framtiden, uppsök någon som har stötvågsbehandling.

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.