Löpning Träning 9 inlägg 3769 visningar

MAF-träning, jogging VS cykel

M F R
1975 • Uppsala
#1
8 april 2009 - 18:32 (Redigerad 8 april 2009 - 18:33)
Gilla
Hej!

Vore intressant att höra era erfarneheter av MAF-träning på cykel vs jogging.
Körde mitt första MAF-pass på vanlig cykel idag, och hade ett jäkla "sjå" med att ens komma upp i närheten av min MAF-pulsnivå (150).
Låg på snittpuls 124 (maxade 146 i en brant uppförbacke). Detta trots relativt mycket motvind ibland. Hastighetsmässigt låg jag runt 20km/h, ett lagom motionstempo enlig mina mått. Uppskattar att kadensen låg runt ca 70-80 (dvs, ganska låga växlar).

Måste även tillägga att ansträngningen rent känslomässigt motsvarade ett joggingpass (blev varm och svettades, kändes i benen att man fick ta i åtminstonde).

När jag kör cykel på gymmet, så kommer jag lätt upp i 150, utan att behöva anstänga mig så pass.

Kan det vara fartvinden som kyler ner så pass effektivt, att pulsen inte stiger i samma utsträckning?

Vad säger ni som har erfarenhet av pulsträning på cykel?





Björn Lindeblad
1965 • Upplands Väsby
#2
8 april 2009 kl 20:32 Redigerad 9 april 2009 kl 20:53
Gilla
Hej,
Enligt uppgift gör stötarna när man springer att pulsen lättare går upp. Jag har fått rekommenderat att dra ifrån ca 8 slag från min maxpuls i löpning för att komma till motsvarande på cykel.

Vet inte vad detta innebär för maffetoneträningen men kanske att pulsen bör vara motsvarande lägre även där. Dock tycker jag själv att detta borde bli för hög puls. (eller kanske inte, börjar ju bli gammal -43-, 180-43-8=129 vilket inte är så långt ifrån nedanstående 125)

Ligger själv på ca 125 slag på mina distanspass på cykel (65-70% av max). Försöker då hålla denna puls vare sig det går uppför eller nerför.
Hoppas ovanstående kan vara till hjälp.
Hälsningar
Björn
1969 • Upplands Väsby
#3
9 april 2009 kl 17:51
Gilla
MAF-zonen är densamma oavsett gren och jo, man får kämpa på ganska bra för att pressa upp pulsen i träningszon i vissa fall (t ex cykling och simning)...
Björn Lindeblad
1965 • Upplands Väsby
#4
9 april 2009 kl 18:11
Gilla
Verkar märkligt tycker jag eftersom den relativa ansträngningen blir olika om man håller sig till samma pulsnivåer men utför olika sporter.
M F R
1975 • Uppsala
#5
10 april 2009 kl 02:36
Gilla
Björn,
Hur menar du då?

Janne,
Men på motioncykel (på gymmet) har jag inga problem att komma upp i MAF-nivå. Kan det bero på att gym/spinning-cyklar har mer "svampigt" motstånd, än en vanlig cykel?
1969 • Sala
#6
10 april 2009 kl 07:30
Gilla
Här kommer man ju till själva kärnan i skillnaden mellan pulsträning och vanlig träning. Enligt den vanliga träningen är det ju inte främst hjärtat man ska träna, utan musklerna, och då har pulsen ingen jättestor betydelse. MAF verkar mena att det väsentligaste är vilken puls man ligger på, och inte ansträngningen för benen/armarna etc. För min egen del har jag svårt att förstå hur det kan vara viktigt exakt vilken puls man ligger på. Det viktiga borde väl vara hur mycket benen jobbar.

Ett exempel är när jag joggar ner efter ett fartpass. Då ligger pulsen över 150 fastän jag springer lika långsamt som under uppvärmingen, då jag bara hade ca 130 i puls. Varför? Jo, för att hjärtat fortfarande är ansträngt. Men benen har det lika jobbigt som under uppvärmningen. Alltså borde jag följa farten istället för pulsen när jag joggar ner. Alltså springer jag lika fort som under uppvärmningen, för då vet jag ju att jag håller en fart som är skonsam mot benen, och det är väl det som är det väsentliga under en nedjogg, inte att hjärtat ska lugna ner sig?

Med andra ord blir jag mer och mer övertygad om att man hellre bör följa vissa fartangivelser snarare än puls. Men om man anpassar sig efter olika pulsnivåer beroende på under vilken fas i träningen man är, t.ex. högre för nedjogg än uppjogg, och anpassar sig efter vilket väder det är o.s.v. så är det faktiskt väldigt bra med pulsklocka. Jag vet t.ex. att jag bör klara en mara med 160 i puls. I slutet av varje långpass springer jag därför i ca 160 bpm och ser vilken fart jag då har. På så sätt får jag en ganska bra indikation på min tänkta marafart.

Men för cykling tror jag mer på 70% av maxpuls, men det är för att jag inte tror på formler som utgår ifrån ålder, utan föredrar individuella procentsatser som baserar sig på maxpuls. För mig blir 70% 133 i puls, och det känns lagom för cykel. Däremot känns 140 lagom för jogg.
Björn Lindeblad
1965 • Upplands Väsby
#7
10 april 2009 kl 11:33 Redigerad 10 april 2009 kl 13:02
Gilla
Hej MAF,
Jo, jag menar att håller man samma puls när man cyklar som när man springer innebär det att ansträngningsnivån blir relativt sett högre vid cyklingen jämfört med löpningen. (enligt info från utbildad cykeltränare).
Enligt min mening vore det då rimligt att justera Maffetone-träningsnivån neråt med ca 8 slag enligt ovan för att få motsvarande nivå på träningen. (stötarna vid löpningen höjer pulsen en aning har jag fått det enkelt förklarat för mig).

Jag tror (mina tankar) att det här med svårighet att komma upp i puls för olika sporter kan bero på olika saker. Dels att kroppen inte är van vid rörelseschemat som gäller för sporten (signaler till musklerna, naturliga rörelser, hög kadens på cykeln) vilket gör att man inte kan röra sig effektivt nog för att komma upp i puls (gäller nog speciellt simning). Dels vid cykel är det svårt att behålla pulsnivån vid medvind och nerförsbacke. Mkt enklare på testcykel som ju motsvarar en vågrät raksträcka utan vind. Förstår vad du menar med "svampigt" motstånd men jag tror mer att det beror på att vägen svänger osv.

Mårten: Ja, det vore kul om man på kroppen kunde fästa en effektmätare motsvarande vad som finns till cyklar. Då kunde man mäta belastning mer direkt, utan den eftersläpning pulsmätaren har. Men du tänker kanske att man inte ska använda pulsmätaren alls? "Bli snabbare genom att springa snabbare".
Tror dock att det är bra om även hjärtat får komma ner i puls ordentligt för att man ska orka med nästa intervall på ett effektivt sätt och det gör den antagligen om du håller din uppvärmningsfart.
1969 • Upplands Väsby
#8
11 april 2009 kl 00:55
Gilla
M F R: håller med, har inte heller några problem att komma upp i MAF-zon på motionscykeln. Kan i och för sig vara svårt att jämföra olika typer av cyklar (oavsett fasta eller riktiga), det är ju så mycket som påverkar - motstånd, kalibrering osv.

Vad gäller samma MAF-zon oavsett gren; jo det kan ju tyckas konstigt, men Maffetone menar helt enkelt att flertalet uthållighetssporter har samma slags metabol aktivitet vid samma puls. Den upplevda ansträngningen kan förstås skilja sig rejält men sånt spelar mindre roll i MAF-träning - det man har fokus på är metabolism, fettförbränning mm.
Björn Lindeblad
1965 • Upplands Väsby
#9
11 april 2009 kl 21:44
Gilla
Hej, får väl ställa mig i kö och köpa Maffe-boken när nästa upplaga kommer :-) Tror själv att det finns en del intressant att hämta där.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.