Löpning Träning 12 inlägg 7097 visningar

riktig nybörjare, ont i foten

Malin Gustafsson
1969 • Umeå
#1
16 april 2009 - 10:04
Gilla
Jag är en riktig nybörjare som hittat hit till denna underbara sida. Fast lite fånig känner man sig när andra "nybörjare" pratar om att de springer 2 mil... Jag springer ett par km, följer ett nybörjarprogram med att gå och springa omväxlande i 20-30 minuter, men, det är KUL!! Jag har en fråga, för 17 år sen stukade jag foten ordentligt, läkarna funderade på att spika ihop 2 ben i foten, men det blev inte så. Jag har inga problem med att gå, men när jag joggar får jag ont efteråt. Både på utsidan av foten, några cm från hälen, det spänner i sidan av foten. Dessutom får jag ont på insidan av foten, från fotknölen och en bit upp efter benet. Kan någon ge mig tips på vart jag kan hitta övningar för att stärka foten? Kan man köpa någon sorts stöd för fotleden? Apoteket föreslog en stödstrumpa som man har när man flyger... Kan det funka?
Långt brev, men hoppas någon orkar läsa och hjälpa mig.
Åsa O
1978 • Stockholm
#2
16 april 2009 kl 10:20
Gilla
En gissning är att du kanske är lite svagare i den fotens muskulatur och därför får ont. Om detta är fallet tror jag mer på styrkeövningar än på stödstrumpa. Bra träning för fötter är att gå barfota och den säsongen är ju snart här :-). Jag skulle råda dig att gå till en sjukgymnast som kan hjälpa dig med övningar. Då får du anpassade övningar samt en undersökning av kunnig person.
Robert Berntsson
1968 • Södra Sandby
#3
16 april 2009 kl 11:30
Gilla
Känner du av något i stortån samt i fotvalvet?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#4
16 april 2009 kl 12:40
Gilla
Balansplatta!!!!
Malin Gustafsson
1969 • Umeå
#5
16 april 2009 kl 13:22
Gilla
tack för svaren, jag känner inte av något i stortån, och inte heller i fotvalvet. Mer ovanför foten, rakt över benet (ben=leg, inte bone) just ovanför fotknölen. Vad tror ni annars om stödstrumpor? kan man ha såna när man springer?
Björn Anundsson
1980 • Falun
#6
16 april 2009 kl 20:33
Gilla
Absolut kan du ha stödstrumpa när du springer, men jag som är gammal fotbollsspelare skulle ha tejpat foten istället.

Har själv haft problem med 2 stycken rejäla stukningar den senaste i Aug. förra året, jag kör mycket tåhävningar och är väldigt noga med att stretcha fotlederna innan och efter pass, men balansplatta är nog bättre än tåhävningar kanske. Men gör det för ont vila den ett tag och simma, gå, cyckla under en tid så foten får vila lite bara så du håller igång då är det lättare att börja löpa igen efter uppehållet.
Malin Gustafsson
1969 • Umeå
#7
17 april 2009 kl 14:04
1 Gilla
Det är irriterande! När jag går känner jag ingenting, men när man sitter eller ligger, så "molvärker" det i foten/benet. Nu är det framsidan av vaden (benhinnan kanske det heter..) och ovanför fotknölen. Det onda åker runt... Jag ska vila till i morgon, och prova fara ut igen då. Jag vill inte vila! Det kanske bara är "träningsvärk" i den svagare foten. Ska tänka på att stretcha ordentligt (hur stretchar man fotlederna/fötterna??) Jag hade nog lite för bråttom förra helgen, sprang 3 dagar i rad, och längre än "nybörjarschemat" sa. Jag var ute i 35 minuter och omväxlande sprang och gick, förflyttade mig faktiskt 5,3 km! Tänk om jag fixar vårruset under 30 minuter!! Det skulle vara härligt. jag som inte sprungit på 25 år (är 39 år gammal...) men nu har upptäckt hur kul det är och hur fort man utvecklas (ja, ja. Jag har bara hållit på 4 veckor men ändå!)
Håll tummarna för mig att jag kan fortsätta springa!
Margit S
1961 • Luleå
#8
17 april 2009 kl 18:14
Gilla
Malin, om du är nybörjare ta det försiktigt. Hörde någon gång att det tar 2 år för kroppen att vänja sig till den ökade aktivitetsnivån. Det första året som jag hade rest mig ur soffan hade jag ont nästan alltid någonstans. Så ta det försiktigt ffa med löpningen och försök även regelbundet gå på annan stärkande träning för rygg, mage och stretching som gör din kropp allmän starkare så du inte skadar dig. Du blir en bättre löpare på köpet. Finns mycket att välja på olika gym, jag kör Yoga, Body Balance, Core, Spinning. Även simning ska vara bra.
Gå även till en bra sportbutik och låt de titta att du har rätt skor. Om du pronerar eller supinerar så kan det vara nödvändig med speciella skor som de provar ut åt dig och evtl även inlägg, men det får du rådgivning om i butiken.
Med tanke på din fot och den tidigare stukning skulle jag boka tid hos en sjukgymnast och berätta att du har börjat löpa så att han kan ge dig lämpliga övningar för att stärka dina musklar runt den tidigare skadan så den tål löpningen.
Det blev också ett långt brev. Hoppas att det går jättebra för dig med löpningen.
Jag tycker också att denna sida är helt underbart!!!!
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#9
17 april 2009 kl 20:03
Gilla
Malin, jag har haft liknande problem till och från, och även opererat ett knä för något år sedan. Kan verkligen rekommendera balansplatta! Stå på ett ben på den när du borstar tänderna. Stå på ena benet, borsta tänderna med andra handen. Jag fick rådet att inte använda stödstrumpor/skydd/tejp eftersom det inaktiverar musklerna och snarare kan förvärra problemet. Bättre då att skynda långsamt och låta kroppen anpassa sig. För det tar tiiiiid! Mycket längre tid än man vill, konditionen förbättras mycket snabbare än lederna och ligamenten anpassar sig. Mitt råd är annars också att träna alternativ träning om du vill träna mer än programmet. Jag springer också efter ett program, men kompletterar det med mer lågintensiv träning (cykel, simning, crosstrainer) plus styrka de dagar jag inte springer (tränar fem dagar i veckan). Hoppas problemen försvinner!
Åsa
1980 • Solna
#10
27 maj 2010 kl 13:28
Gilla
Jag tror att du kan ha ett lät stöd eller tejp när du springer. Balansövningar kan du göra därmellan. Balansplatta, stå på ett ben när du borstar tänderna och blunda, koordinerade knäböj mm
Mikael Fermhede
1957 • Åsa
#11
27 maj 2010 kl 16:35
Gilla
Balansplatta; stå fem min per dag på ett ben i taget
+
Tåhäv i trappa, gå upp på bägge fötter , ner på en 20 ggr vardera sidan
=
borde göra mkt god effekt på två veckor ( om ej; sök idrottsläkare eller duktig sjukgymnast !)
Lycka till !
Lena Czechowski
1973 • Vagnhärad
#12
27 maj 2010 kl 19:12
Gilla
Jag har inhet svar på din fråga, men jag är också nybörjare och är nyfiken på vad du kör för program- jag behöver tips.

Tack,
Lena
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.