Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 10671 visningar

Svullnad och smärta inuti höger fotsula, höger sida

1972 • Västerås
#1
10 maj 2009 - 15:49
Gilla 
Ja, som ämnesraden...

Har varit stel i trampdynan flera månader. Det har mest märkts när jag är kall, tex. på mornar, och jag har kunnat springa utan problem. När jag köpte mina nya Asics för ett par månader sedan syntes det tydligt i spegeln att den högra foten är svullen, och när jag började springa in skorna kändes det ofta som om jag hade nåt i högerskon, eller som om inlägget korvat sig.

Nu har problemet eskalerat till den nivån att jag knappt kan stödja på foten när jag är kall. När jag har fått upp cirkulationen kan jag gå utan problem, fast vissa nedslag kan göra ont.

Jag tror att nånting gick sönder lite extra mycket när jag sprang lite väl fort under ett pass i veckan (i kombination med för mycket mängd sista månaden). På ett 15 km pass igår tog jag det lugnt och första halvan gick bra, då jag bromsades effektivt av motvinden. Under hemvägen gjorde det dock lite ont. Efter passet när cirkulationen gått ner fick jag så ont att jag inte kunde gå utan att halta, och hälta skyr jag som elden eftersom det ger sned belastning!

I morse kändes foten bättre, så nattsömnen tycks ha hjälpt en del. Idag har det gjort ont i foten när jag har rest mig från sittande och sånt, men när cirkulationen är igång så känns det mycket bättre.

Det känns som om det är bra för mig att röra på foten, samtidigt som det behövs vila! Har kört med Orudis igår och idag. Jag vill ju ut och springa... Tror ni jag kan springa försiktigt utan att riskera hälta och belastningsskador?

Jag blir tokig på det här. Det är väldigt svårt för mig att hålla tillbaka med träningen/mängdökningen, och så kommer sånt här som ett brev på posten.
Astri F
1978 • Trondheim
#2
10 maj 2009 - 16:30
Gilla 
Jeg har delvis hatt samme problem (jfr. mitt innlegg "Veldig vondt i høyre fot). Min høyre fot er vond når den er stiv og kald, men hvis jeg først kommer i gang og holder meg til relativt korte distanser, som under 20km., er den så der ok. Jeg bruker også Orudis, og har veldig, veldig store problemer med å la løpingen være...

Jeg tok sjansen på drøye 22 km. i terreng, med mye motbakker i dag. Det ble vondt etter ca. 16 km., foten er svullen og vond, men ikke verre enn at jeg overlever.. Kanskje du kan løpe ca 15 km. i terreng, prøve å være fornøyd med en slik begrenset runde? Det er jo bedre å holde igjen, da kan man løpe lengre senere, men jeg greier det ikke!
1972 • Västerås
#3
10 maj 2009 - 18:29 Redigerad 10 maj 2009 - 18:30
Gilla 
Jo, jag läste ditt inlägg också och kände igen mig!

Terräng är en jättebra idé, har själv vart inne på sådana tankar.

Nej, jag grejar nog inte heller att hålla igen. Jag behöver min fix! :-)
Sara Li
1981 • Umeå
#4
10 maj 2009 - 20:31
Gilla 
Kan väl vara en idé att söka läkare för säkerhets skull...? Ett tips är att kolla lite på nätet om bla plantarfasciit och liknande överbelastningsskador för att se om ngt passar in på dig så vet du kanske lite mer sen om det kan vara värt att få hjälp med rätt behandling.

Lycka till!

(nyss kunnat komma igång med full träning efter över 2 års rehab och försiktig gradvis ökning så jag rekommenderar att göra det du kan tidigt :)
1972 • Västerås
#5
10 maj 2009 - 21:44 Redigerad 10 maj 2009 - 22:51
Gilla 
Sara, tack för input!

Hälsporre... Hm. Smärtan är inte under hälen, utan vid "kudden" framme bakom/under tårna. Speciellt smärtar det på stortåsidan. ** redigerat ** Nej, fel. Det är inte på stortåsidan.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/b/ba/PF-PainAreas.jpg/508px-PF-PainAreas.jpg

Ungefär vid 8 % bubblan ovan. ^^^

Caput transversum adductor hallucis, kan det heta så? Anatomi är inte min kopp kaffe.

Prognosen verkar ju god, om det nu skulle vara hälsporre. Smärtan kan jag stå ut med om den inte tvingar mig till hälta.
1972 • Västerås
#6
15 maj 2009 - 07:43
Gilla 
Smärtan har efter några dagars vila övergått från blixtrande vid "kall" belastning till mer molande och "utspridd". Har även fått överansträngningssymptom på andra ställen i foten, antagligen pga. felbelastning. Sprang 11 km i lugnt tempo igår, gjorde ganska ont första fem- sex km, sen blev jag liksom avdomnad. Ingen smärta direkt efter passet och nu på morgonen känns det ungefär som igår morse.

Jag kan nog börja springa i lugnt tempo igen. Funderar på att skaffa någon sorts inlägg för att avlasta fotvalvet.
Johanna Sundqvist
1970 • Lycksele
#7
15 maj 2009 - 10:16
Gilla 
Jag säger bara ta det lungt!! Jag har haft precis samma som dig, det började att jag hade ont i främre trampdynan, blev en trötthetskänsla i hålfoten och bak mot hälen. Hade absolut värst på mornarna och när jag hade suttit still en stund. Till slut hade jag skit ont på ren svenska. Jag har fått domen att jag har ett kolapsat främre fotvalv som i sin tur ger, metatarsal algi och plantar faschit. Efter många om och men har jag nu fått ortopediska skoinlägg. Efter drygt att år har jag blivit bättre, så ta det lungt med springningen den gör dig inte bättre. Jag trodde i min enfald "att det blir snart bättre" och sprang på, plus att jag fick 2 kortisonsprutor, men det gjorde ju att det kändes bra så jag fortsatte...det enda som gjort att jag blev bättre var att vila foten. Spinning funkade bra så det blev min livlina. Hoppas att det snart blir bättre för dig...för det är inte kul ....jag vet!
1972 • Västerås
#8
15 maj 2009 - 16:48
Gilla 
Kollapsat fotvalv... Usch vad nervös jag blir! Just tillbaka efter en 14 km promenad med barnvagn, har smort in orudis och sitter med lite is mot foten. Har nu smärta på ovansidan av foten också, kanske pga. att jag har gått lite snett.

Försökte googla lite på Metatarsalgia och hittade den här sidan:
http://www.footdoc.ca/Website%20Metatarsalgia

Det verkar ju oerhört komplext det här... Ska nog vila några dagar till och gå till en läkare om det inte blir bättre.
1972 • Västerås
#9
16 maj 2009 - 12:58
Gilla 
Här sitter man med ispåsen och ketaprofentuben när alla andra laddar upp inför varvet. Känns ju sådär.

Tur i oturen att jag aldrig fick arslet ur vagnen och anmälde mig.
Per Lantz
1970 • TABERG
#10
16 maj 2009 - 13:27 Redigerad 16 maj 2009 - 13:42
Gilla 
Jag känner också igen symptomen, men i mitt fall var rehabiliteringstiden betydligt kortare än Johannas. Efter det att jag skaffade ortopediska inlägg kom jag igång att springa relativt omgående. För min rehabilitering tror jag dessutom det var lika viktigt att jag gjorde en rejäl utrensning i skodjungeln hemma, det vill säga bland de skor jag använder när jag INTE springer. Skaffade ett par innetofflor (modell gubbe) hos en specialist och dessutom införskaffade jag lågskor hos samma handlare. Lågskorna är mycket stabila och relativt dämpade och dessutom funkar de bra ihop med inläggen. (Enligt reklamen funkar de desutom utmärkt på maratondistansen.....hmmmmm) Inte helt billigt, men värt varenda krona. Har inga känningar i högerfoten nu och sprang maraton för två veckor sedan. Mina problem med fallande främre fotvalv blev akuta i januari-februari i år. Det finns alltså hopp om en betydligt kortare rehabtid.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
17 maj 2009 - 01:10
Gilla 
Man ska inte springa med smärta, eller så att man får smärtor - om man inte vet vad det är. Sök alltså hjälp - men sök hos någon som kan idrottsskador! Nästan alla löpskador kan avhjälpas så att man kan springa igen - har det gått långt kan det dessvärre ta lång tid.
Det har blivit populärt med inlägg som avlastar. Ibland är det nog kontraproduktivt: i stället skulle man träna upp musklerna i foten. Men det tar ju tid.
1972 • Västerås
#12
10 juni 2009 - 21:28
Gilla 
Tänkte bara checka in efter en tids vila. Har haft väldiga problem med högerfoten, knappt kunnat gå. För några dagar sedan sprang jag för första gången på fyra veckor. Kände av trampdynan så fort jag kom på hårt underlag så jag sprang mest i terräng (diken och skog), 7 km blev det och jag hade gärna sprungit mycket mer, men jag vill inte riskera nåt i onödan. Känns som om jag har gått upp nitton kilo senaste månade ungefär. :-(

On the pluss side: Kondisen var inte så åt helvete som jag hade väntat mig. Blev knappt svett av rundan.

Nu ska jag ut igen, och den här gången blir det mer asfalt. Jag ska springa så sakta som det bara går!
Anders Pettersson
1965 • Göteborg
#13
11 juni 2009 - 15:43
Gilla 
Som sjukgymnast låter det väldigt misstänkt Mortons metatarsalgia. I sådana fall bör du i försat hand prova skoinlägg med framfotspelott, för att avlasta de irriterade lederna. Orsaken kan vara nedsjunkna valv och/el tunna fettkuddar. Med andra ord blir belastningen för stor för tårnas grundleder (oftast nr II och III) och dessa blir "inflammerade" och svullna. Då kan de ge tryck mot nerv vilket resulterar i sk blixt/huggsmärta ut i tårna.
Har du väl fått besvären brukar det dessvärre bli efterhängset. Du måste hitta avlastning först och främst. Dämpa med antiinflammatoriskt läkemedel alt kortisoninj (av läkare som verkligenvet vad hon/han gör).

Undvik hårt underlag. Låt den värsta irritationen lägga sig. Träna t ex i vatten med våt-väst.

Lycka till!
Anders
1972 • Västerås
#14
4 juli 2009 - 00:12
Gilla 
Okay, checkar in igen.

Har nu sprungit varannan dag sen sist. Inga mer långpass på asfalt utan 5-6 km på gräs med mycket backar. Har skiftat inläggen i mina skor och sett till att försöka använda båda skorna lika mycket. Hälsenan är mycket bättre! På måndag åker vi på semester, och där lär det bli en hel del skogslöpning (plus ev. en del barfota). Det ser hoppfullt ut!

Viktuppgången på de veckor jag inte sprang var nästan 1 kg/vecka. Magen är fan gigantisk! :-( Förhoppningsvis kommer uppgången att plana ut nu när jag kan motionera igen.

Siktar på GBG-varvet 2010. 2+ mil asfalt...
1972 • Västerås
#15
22 juli 2009 - 17:01
Gilla 
Lyckades dra på mig nåt virus i början av juli så jag höll mig stilla nån vecka. Det var tydligen väldigt bra för foten, för nu känns den nästan som vanligt igen trots att jag har kört mycket skogslöpning sista veckan. Jag tror att jag kan ana ljuset i slutet av tunneln.

Magen känns förresten betydligt fastare nu! Har tagit en del längre promenader parallellt med terränglöpningen för att få lite fettförbränning.

Nu siktar jag på att återgå till hårdare träning. Helst 5-6 pass i veckan. Kanske inte lika många asfaltslångpass som tidigare utan mer terräng.
1972 • Västerås
#16
23 mars 2010 - 22:25
Gilla 
Checkar in igen, om någon har nått tråden från google.

Foten är numera OK. Hur jag har tränat syns i min träningsdagbok, har bokfört varenda meter.

I mars 2010 sprang jag 100 km på drygt två veckor, det är förmodligen den största belastningen jag har utsatt mig för sedan skadan. Jag kan rapportera att jag har haft känningar (ej smärta) av hälsenan under högerfoten efter detta, fast jag har haft betydligt värre (men övergående) "löparknä"-känningar så jag antar att hälsenan är i princip OK igen! Det jag gjorde var att jag drog ner väsentligt på intensitet och mängd under tre månader sommaren 2009.

Tänk att ett enda felsteg (halkning + sträckning i december 2008) kunde orsaka all denna oreda! Jag får väl inse att min 38-åriga träningsoskuldskropp börjar anta gubbartade former.
1972 • Västerås
#17
23 mars 2010 - 22:28
Gilla 
Tillägg:

Magen är platt och fin igen efter det senaste halvårets kilometer. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.