Löpning Träning 64 inlägg 7996 visningar

Springa på höger el. vänster sida.

Jan Söderberg
1957 • Malmö
#1
24 mars 2022 - 09:55
Gilla
Har en fundering, när man springer eller promenerar på parkgångar eller friluftområden, ska man hålla vänster eller höger? Jag själv håller alltid höger vare sig jag springer eller promenerar. Finns det någon oskriven eller skriven regel? Någon som vet?
< < < 1 2 3 4 > > >
Hasse A S
1953 • Munkedal
#2
24 mars 2022 kl 10:08
5 Gilla
Ett omtvistat ämne.
När det bara är "gångare" och löpare håller jag till höger. Är det en gemensam gång- och cykelbana håller jag mej på den vänstra sidan. Precis som när jag springer på en väg, för att se mötande trafik och inte helt plötsligt ha en bil som åker förbi med nån dm marginal.

Men det är lite knepigt i skogen när man möter eller blir omkörd av mtb-cyklister i skogen på en smal stig. Överlevnadsinstinkten gör att jag hoppar av stigen där det är lämpligt, oberoende om det är till vänster eller höger.
HåkanC
2000 • -
#3
24 mars 2022 kl 10:09 Redigerad 24 mars 2022 kl 10:09
19 Gilla
Du. liksom vi alla, bör hålla dig på vänster sida

Trafikförordningen Kapitel 7 §1:
"Gående som använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana ska om möjligt gå längst till vänster i färdriktningen."
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/trafikforordning-19981276_sfs-1998-1276

Även det här, från Transportstyrelsen, kan vara intressant
"Gå om möjligt längst till vänster i din färdriktning, när du använder vägrenen, körbanan eller en gemensam gång- och cykelbana.
På enbart gångbana, trottoar, stigar och motionsspår mm är det inte reglerat på vilken sida man ska gå. Här gäller att visa ömsesidig hänsyn. "
https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Trafikregler/Gaende-rullstolsburen-rullskridskor/Gaende/

Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#4
24 mars 2022 kl 10:11
6 Gilla
En självklarhet och fullt rimligt
1970 • Lerum
#5
24 mars 2022 kl 14:47
3 Gilla
Jag håller alltid vänster för att kunna få lite handlingsutrymme vid möte med bilar men framförallt alla nya MOPPEBILAR, f*n va de kör, alltid plattan i mattan. I trafiken blir det köer men som löpare är 30-45km/h snabbt nog

Dagens lunchrunda:
Jag vänster sida
3st tanter i mitten av vägen
2st hundar på höger sidan

När jag då nästan är framme ser jag en tunn svart lina till ytterligare ett koppell och i änden en liten liten hund bakom en soptunna. Nära att jag drog med mig koppel, hund och kanske tant i ett trassel :-P Lyckades bromsa, ta tag i koplet och flytt den lille moppen med fyra ben.

Det gick bra den här gången
Anette Edman
1966 • Årsta
#6
24 mars 2022 kl 20:09
5 Gilla
Jag håller alltid höger av säkerhetsskäl och för framkomligheten. Om alla trafikanter rör sig i samma riktning blir det inga frontalmöten, inga farliga situationer i skymda hörn och inga grid-locks där det är trångt. Kommer man ikapp någon och det inte går att komma om kan man ligga bakom tills det är fritt i mötande "filen".

Den nya regeln med att gående ska hålla vänster på GC-banor är livsfarlig i miljöer med mycket trafik och skapar dessutom många onödiga stopp.
1981 • Solna
#7
24 mars 2022 kl 21:54
14 Gilla
Det är alla fotgängare som promt skall envisas med att hålla sig till höger på gemensama gång- och cykelbanor som utgör en fara och en säkerhetsrisk genom att inte följa förordningarna som finns. Att skylla på att alla andra går på höger sida känns lite hink och spade.
Anette Edman
1966 • Årsta
#8
24 mars 2022 kl 22:34
1 Gilla
Fast då har du nog inte förstått att cyklister har högertrafik. Det blir stopp och kollisionsrisker när olika trafikantslag rör sig i motsatt riktning på samma väghalva.

Jämför med om traktorer skulle börja köra vänstertrafik på landsvägarna, det är precis samma princip.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#9
24 mars 2022 kl 22:43
5 Gilla
Precis så. Gångtrafikanter som inte förstår skapar problem.
1981 • Solna
#10
24 mars 2022 kl 22:52
6 Gilla
Varför skulle jag inte ha förstått att cyklister har högertrafik? Som gående vill jag möta trafiken, inte ha den bakom mig. Spelar ingen roll om det är en cyklist eller en bilist jag möter. Din liknelse förstår jag inte riktigt. Det enda vi kan konstatera är väl egentligen att jag som går på vänster sida gör rätt och du som går på höger sida gör fel? Om du inte håller med mig så kan du väl läsa inlägg #3?

Anette Edman
1966 • Årsta
#11
25 mars 2022 kl 00:01
Gilla
Så vad gör du när du som vänstergångare får möte med en cyklist i högertrafik på en smal, vältrafikerad GC-bana och det är upptaget i andra filen?
JJogg
1986 • Örebro
#12
25 mars 2022 kl 00:39
Gilla
Om man joggar med barnvagn är det fortsatt på vänster sida som gäller?
1981 • Solna
#13
25 mars 2022 kl 06:59
13 Gilla
Jag räknar med att cyklisten som cyklar på höger sida väjer ut mot mitten för att ge mig som fotgängare lite utrymme såklart. Ingen vill väl krocka? Precis som på en bilväg alltså.

Fotgängare på gemensama gång- och cykelbanor skall om möjligt hålla sig till vänster i färdriktningen enl. trafikförordningen. Jag ser inget som INTE gör det möjligt att hålla sig till vänster i ditt exempel. Huruvida det är ”upptaget i andra filen” har väl ytterst lite med saken att göra vad gäller vilken sida jag som fotgängare bör och skall gå på.

Man kan ha olika åsikt om mycket. I just det här frågan är det dock ganska svart på vitt vad som gäller yes?
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#14
25 mars 2022 kl 07:25 Redigerad 25 mars 2022 kl 07:25
Gilla
Föredrar vänster men anpassar mig till situationen. Längs ex Årstaviken håller max en promille av fotgängare och löpare vänster så att hålla på sin rätt där kommer enbart leda till konflikter och irritation.

Är det ren gångbana/stig håller jag höger
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#15
25 mars 2022 kl 07:42 Redigerad 25 mars 2022 kl 07:43
2 Gilla
Ja det stora problemet är väl som Peter #14 antyder att normen går stick i stäv med vad regeln säger. Vilket såklart orsakar förvirring och många besvärliga situationer. Imho tycker jag att man ska följa regeln om man känner till den men samtidigt vara hänsynsfull inför faktumet att de flesta sannolikt tror att regeln är den omvända. Tror knappast att så många håller höger på GC-banor för att de är kverulanter utan för att de helt enkelt tror att det är det som gäller.
1973 • Järfälla
#16
25 mars 2022 kl 08:59
2 Gilla
Jag förstår inte riktigt problemet här, känns som man bygger en höna av en fjäder.

Som löpare har man ett fartövertag gentemot gångare så att vi kan anpassa oss men inte ett sådant stort fartövertag att vi inte hinner med att anpassa oss.
Med lite framförhållning och lite kommunicerande ("Kommer löpare" eller liknande) så spelar det ingen roll om gångarna går på rätt eller fel sida, det är faktiskt lättast för alla om den som springer flyttar sig i sidled.

Vid de tillfälle då mängden gångare (och kanske andra trafikanter som cyklar, inlines mm) blir så många att kommunikationen blir lidande, d.v.s. att ropa att man kommer inte ger någon/rätt effekt då får man som löpare anpassa sig lite till.


OBS, svaret på TS fråga är såklart att det finns skrivna regler för detta och i den bästa av världar så skulle alla följa dem hela tiden :-)
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#17
25 mars 2022 kl 09:14
8 Gilla
Håller du höger även på landsväg?
Varför är det så svårt för vissa att följa regler? Klart det blir svårt och situationer kan uppstå om vissa väljer att göra som de vill, oberoende på vad reglerna säger.

För allas bästa, håll vänster :-)

1965 • Kungsholmen
#18
25 mars 2022 kl 09:29
8 Gilla
Tror att alla regelivrare här, som säkert var ordningsmän i skolan ;-) , överskattar folks förmåga att hålla reda på onödiga regler. Är det en kaotisk blandad GC-väg som tex Årstaviken så får alla helt enkelt visa hänsyn, det är ett myller av gångare, löpare, cyklister, folk i bredd, barnvagnar. Det är ju en utopi att vi skulle ha ett led med fotgängare på vänster sida och en led med cyklister på höger sida. Kanske att det skulle fungera i Tyskland (ironi).

Tycker regeln ska bort och då den bara skapar den här typen av hätska diskussioner och förvirring. Dela antingen upp i gång och cykelfiler som väl fortfarande görs ibland även om tendensen verkar mer och mer vara att radera filuppdelningen, eller acceptera kaoset och begär istället att alla visar hänsyn och sänker farten. IMHO.
1991 • Norrköping
#19
25 mars 2022 kl 09:44
Gilla
Det här är ett av få samhällsproblem där jag är känslomässigt investerad :D Springer man mycket går det inte att inte ha en åsikt om detta. Jag håller med de i tråden som skriver att det oftast nästan är lättast att göra fel.

Vi kan nog alla enas om att detta med att man ska hålla till vänster som gångare på gemensam gång-/cykelbana inte är något som har satt sig hos svensken. Det är lite störigt för mig som springer med musik och som helst bara vill lägga mig längst ut till vänster och sedan inte bry mig mötande eller de som kommer bakifrån. Vissa löppass håller dock kanske åtta av tio till höger när de är ute och går. Enstaka löppass gör de flesta rätt men jag skulle nog påstå att majoriteten inte har koll på vilken sida man ska gå på.

Detta leder till att man behöver ta beslut när man är ute och springer. Ska man vara nitisk, vägra väja och bara springa rakt fram när man möter någon som går på fel sida? Om de irriterat hojtar till, stannar man och tar diskussionen? Eller väjer man bara? Jag väljer ofta det sistnämnda även om jag emellanåt kör pansarkryssare och ligger kvar till vänster. Men då får jag ju slänga ett öga bakom ryggen innan jag tar ut till höger så ingen cyklist bränner in i min rygg. Oftast är det ganska få människor där jag springer och då fungerar detta bra. Hade det varit populära stråk hade det varit mer irriterande.

Den enda gången som det har varit nära att eskalera i ett bråk/tjafs var när jag låg längst ut till vänster, verkligen så långt ut till vänster man kommer på en kanske 2,5 m bred gång-/cykelbana. Just för att slippa bry mig. En irriterad cyklist brände förbi och markerade genom att cykla väldigt nära mig. När han var förbi signalerade han "ta av dig hörlurarna så du hör när jag kommer!" och fortsatte sedan att cykla till vänster(!). Detta har bara skett en gång men den människan trodde alltså att det var tvärtom(gångare till höger, cyklister till vänster). Då började blodet att koka lite lätt, sjuda lite :D

Som svar på TS fråga: det är inte reglerat och jag vet inte. Det du beskriver är ju inte riktigt gång-/cykelbana. Jag hade nog varierat beroende på hur folk generellt går.
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#20
25 mars 2022 kl 09:55
4 Gilla
Det jag tycker är intressant är att, när jag läst liknande trådar på andra ställen, det framställs ofta som att den person som går/springer på vänster (dvs rätt) sida vid gemensam gång/cykelbana anses vara löjligt nitisk när man gör rätt. Personen som går/springer på höger sida är ju lika löjligt nitisk (och har dessutom fel).

Jag är en fyrkantig, svartvit person som oftast försöker göra så som det är bestämt och springer därför på vänster sida när man ska göra det. Jag möter ofta personer som vägrar flytta på sig, så jag får "vika ner" mig så det inte blir någon krock (även om jag ibland funderar på att fortsätta enligt reglerna för att se vad som händer :-) ). Är vi inte lika nitiska och "barnsliga" då?? ;-)
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.