Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 3533 visningar

Chariot cougar som endavagn

Frida E
1975 • dalby
#1
12 juni 2009 - 12:59
Gilla
Att chariot cougar är en utmärkt vagn för träning råder det snudd på enade meningar om, så det är inte så mycket att orda om. Däremot har det också förekommit en del diskussioner här på sidan huruvida den lämpar sig som ”endavagn”, där folk funderat på att investera i en cougar inför barnets födelse, och inte ha någon annan vagn. Jag vill därför påtala några faktorer att ta med i denna beräkning.
Små barn kan åka Cougar, om man köper till den speciella småbarns”vaggan”. Denna rekommenderas dock endast från 1 mån och uppåt. De sitter bekvämt, men mer upprätt än i en liggvagn och jag vet inte hur bra det funkar om de ska ligga/sitta många timmar, som de ofta gör i vanliga vagnar. Det rekommenderas ju tex att riktigt små barn (några månader) inte sitter för länge i babysitter osv, jag vet inte om det gäller även i denna ställning som hängvaggan ger. Vagnen är inte heller dämpad överhuvudtaget, så om man vill köra på ojämnt underlag tex i skogen är frågan hur bra det är för riktigt små barn.
Små barn bör också hållas varma, vilket är svårare i denna vagn än en traditionell liggvagn där de ligger mer nerbäddade och skyddade. Eftersom man alltid måste ha åtminstone nätskyddet nere för att skydda från värsta vinden/solen (sannolikt behövs ofta även plastskyddet) når man inte enkelt in för att röra vid barnet, stoppa i napp, rätta till mössa, klappa på kind eller vad man nu vill göra (detta gör man oftare än man kanske tror innan man fått barnet). Man kan inte heller enkelt lyfta i och ur ett sovande barn utan att det vaknar, som man gör med en ligginsats i en vanlig vagn (det är MYCKET praktiskt att kunna lyfta i och ur sovande barn utan att störa dem. Denna insats funkar ju även utmärkt att bära omkring barnet i, ta med in för att ha som mobil säng när man är borta osv, helt enkelt väldigt praktiskt och denna möjlighet har inte cougarn). Det är också betydligt mindre plats för grejer i cougarn, alltså fack osv. Skötväskan (jo, det är trots allt en del saker man alltid behöver ha med sig) kan förvisso hängas över handtaget, men det är rätt praktiskt att ha lite lastutrymme på vagnen även om detta är av mindre betydelse än ovanstående punkter.

Nu menar jag ABSOLUT inte att klaga på denna suveräna träningsvagn, den har hur många goda sidor som helst för detta syfte. Mitt inlägg är endast avsett som lite information för dem som funderat på att ha den som endavagn (om de nu finns kvar här på jogg och fortfarande funderar i banorna –barnen är väl redan födda vid det här laget. Men kanske kommer nya jogg:are att komma på tanken?). Jag säger inte att det inte går att ha, men att det kan vara bra att ta med ovanstående i beräkningen.
1977 • Vinslöv
#2
12 juni 2009 kl 20:23
Gilla
Vad gäller dämpning så har vagnen inställbar dämpning beroende på vikt. Har haft vagnen från ca 5 månader och det har fungerat alldeles ypperligt. Har dock haft vanlig liggvagn i början. Det finns ligginsats http://www.activekids.nu/tillbehor.htm så att man kan lyfta ur ett sovande barn precis som på en vanlig vagn. Största nackdelen är väl att cougarn är lägre än en vanlig vagn så att man får böja sig mer när man ska lägga ner och plocka upp barnet. Till nästa barn kommer vi att ha cougar 2 eller cx2 som endavagn.
Frida E
1975 • dalby
#3
13 juni 2009 kl 08:56
Gilla
Ja det finns visst en hel del tillbehör att köpa till för att undvika en del av "problemen", eftersom jag inte tänkt ha cougarn som endavagn har jag inte kollat upp detta ordentligt utan utgick mer från bas-träningsläget. Men då verkar det ju funka fint! (fast barnet är fortfarande bortvänt och svåråtkomligt under färden, eller finns det tillbehör som löser det också? :-))

Menar du att man själv ställer in dämpningen?
1977 • Vinslöv
#4
13 juni 2009 kl 09:41
Gilla
Jepp. Bladfjädring som man kan ställa in för last mellan 0 och 33 kg.
1959 • Saltsjö-Boo
#5
13 juni 2009 kl 13:23
Gilla
Vi kommer nog att köpa en Cougar 2. Då är det främst för att ha som cykelkärra för våra tvillingar, men det är ju ett stort plus att den är bra att jogga med.
Som endavagn för enbart joggning och vardagsbehov kanske en renodlad joggingvagn är bättre?
Skulle nog inte ens drömma om att ha Cougar 2 som endavagn. Det är tillräckligt svårt att att hitta nåt som funkar från födseln till några år ålder, är liten, smidig, lätt att fälla ihop, få in i bilen, i buss, spårvagn, tunnelbana.
Den vi har, en Phil&Teds twin, går utmärkt att jogga med på slät asfalt, kanske till och med på bra grusväg. Jag känner folk som har joggat med en traditionell Emmaljungavagn också, lite löpfanatiker dock...:-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.