Löpning Träning 5 inlägg 2617 visningar

Hur många ggr i veckan?

Tami Svensson Köhler
1991 • Alvesta
#1
16 juni 2009 - 09:14
Gilla 
Jag har tidigare varit rökare i 6 år, men slutade för ungefär 2 månader sen. Har också haft väldigt dåliga luftvägar pga rökningen. Men iallafall, när jag slutade så satte jag igång att springa. Mestadels för att det hjälpte mot röksuget men också för att jag ville få upp min kondition. Till en början så orkade jag springa ungefär 1,5 kilometer och jag nästan hyperventilerade. Men nu har jag sprungit kanske 15 gånger sammanlagt och jag klarar redan 5 kilometer utan problem! Så min fråga är, hur många gånger i veckan tycker ni att jag borde springa? Kanske borde tillägga att jag springer på asfalt. Är lite orolig för att jag ska få benhinneinflammation ifall jag springer för mycket, men jag kan inte riktigt hålla mig borta från det iom att jag tycker det är så himla roligt!
Ida Inga
1988 • Malmö
#2
16 juni 2009 - 12:18
Gilla 
Om du bara har sprungit i två månader borde du skynda långsamt även om det är hur kul som helst! :)

Kanske börja med 2, max 3 gånger i veckan och sedan öka LÅNGSAMT. Dels för att du ska hinna bygga upp muskler och att dina senor ska hinna med att vänja sig vid den nya belastningen. Var även noga med bra skor, det är viktigare än man tror! Lycka till!
Sedir
1987 • Stockholm
#3
16 juni 2009 - 18:07
Gilla 
1. Bra skor.
2. Undvik asfalt så gott det går eftersom det belastar mer.
3. Gå inte ut för hårt. Inled med 2-3 gånger i veckan. Överträning smyger sig på långsamt och sen kommer det när din pepp är som störst. Jag är en av de som just nu dras med inflammerade benhinnor och när man väl har det är man beredd att stryka miljoner träningspass innan för att slippa det. Jag har helt ärligt glömt hur det känns att kunna gå ut i ett pass utan att mina ben skriker i de första kilometrarna.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
17 juni 2009 - 13:24
Gilla 
Tami, jättebra att byta röksug mot löpsug :-)
Det där med skor kan man diskutera: spring gärna barfota om du hittar en gräsmatta eller hård sandstrand. Jag håller med om att asfalt inte är så bra, men det beror på vad du har för löpsteg hur illa det är. (De flesta landar på hälen, då behöver man skor med bra dämpning om man ska springa på hårt underlag. Jag rekommenderar att inte ha tyngden på hälen när man landar men det kan kräva ännu försiktigare ökning av löpningen för att slippa andra problem.)

En halvtimmes träning i taget behövs för att höja konditionen. Spring hellre tre gånger i veckan än längre pass två gånger. Och så här i början, spring inte två dagar efter varann. Det är bra att träna på annat sätt också, cykla, simma, gympapass.

Styrketräning för benen är jättebra för att undvika skador, det är ett skonsammare sätt att få musklerna att växa och bli starkare så att de tål mer löpträning. Hoppa hopprep, öva på balansplatta eller boll, tåhävningar (särskilt med tårna på ett trappsteg) och diverse övningar på gym, många sätt är bra.
Ulrika Hansson
1970 • Göteborg
#5
17 juni 2009 - 20:59
Gilla 
Hej. Kan inte ge några löpråd tyvärr eftersom jag själv är nybörjare, men STORT grattis till att du slutat röka. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.