Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 2667 visningar

Vaden eller benhinnan?

Mikael Larsson
1985 • Malmö
#1
22 augusti 2009 - 17:07
Gilla
Problemen uppstod efter första passet efter en vecka semester med mycket gång i dåligt dämpade skor. Fick då ont i benhinnan (10cm över den inre fotknölen på vänster ben) under passet och avbröt.

Väntade några dagar innan jag provade på igen men det var fortfarande kvar. Höll upp en vecka och testade igen eftersom jag till vardags inte hade ont, då hade smärtan flyttat sig till 15cm över den yttre fotknölen på vänster ben.

Då gav jag upp och hade uppehåll i drygt en månads tid. Har provat på några pass nu och har inte känt någon smärta förrän dagen efter.
Har då haft ont 15cm över den yttre fotknölen cirka ett dygn sen har det försvunnit.

Nu senast var jag iväg och spelade innebandy i ca 90min och det gick hur bra som helst, kände inte av någonting under passet och inte heller efter. Skit bra trodde jag, tills dagen efter och dagen därpå (idag). Har haft riktigt ont på samma ställe (dvs över den yttre knölen) och nu känns det som om läget är kritiskt eftersom det nu gör ont konstant och även när jag går.

Första frågan jag undrar är om det är vaden eller benhinnan som är problemområdet? Har läst på lite om benhinneinflammation men fått intrycket av att området ovanför den inre fotknölen som är benhinnan.

Följande funderingar är vad Ni anser jag bör göra?
1981 • Jönköping
#2
22 augusti 2009 kl 17:44
Gilla
Är det vadmuskeln, finns det nga lätta övningar att göra. Orsaken i regel är att fibrerna har växt till sig snabbare än muskelkappan och det blir trångt.

De övningar som det handlar om är bland annat tåhäv i trappa, massage av muskel, stretch och gummibandsträning.

Mer utförligt finns på www.hemovningar.se och underben & fot
Mikael Larsson
1985 • Malmö
#3
22 augusti 2009 kl 19:54
Gilla
Ja, det skadar väl inte att prova. Får dock vänta tills smärtan har lagt sig eftersom det i dagsläget gör som ondast när jag gör tåhävningar. Kanske säger något om problemet?
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
23 augusti 2009 kl 01:25
Gilla
Prova att stretcha benhinnan, sedan kan du säkert börja din styrketräning. Kör gärna på balansplatta också.
Jag har sett något bra på nätet nyligen (inte något forum) om just benhinnorna så fortsätt att leta.
Mikael Larsson
1985 • Malmö
#5
23 augusti 2009 kl 12:51
Gilla
Hittade någon intressant site, benhinneinflammation.se eller liknande. Problemet är ju att jag inte är säker på om det är benhinnan eller vaden som strular. Det jag vet är att det inte har gått över så om det inte har skett stora förändringar till imorgon tar jag kontakt med sjukgymnast.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.