Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 5927 visningar

Kiropraktorn och jag är inte helt överens.. Löparknä och kort/svag baksida

1979 • Växjö
#1
29 december 2009 - 19:47
Gilla
Hej!

Jag behöver lite hjälp och input från alla duktiga och erfarna löpare..

Jag har gått hos kiropraktor ett par ggr, har ett något kortare vänsterben och har som följd av det fått ont i höger axel och är sned i bäcken/höfter.

Jag jobbar på att förbättra min hållning, som är kass, att förändra mitt steg, från att sätta i hälen först till att börja rörelsen vid lilltån och ska också börja jobba med att sträcka ut och stärka baksida rygg/lår eftersom jag är kort, svag och stel..

Hur som helst, jag började gå hos min kiropraktor (hon är suverän och jag har fullt förtroende för henne, men jag vill bara inte tro att jag ska springa så lite som hon säger.. Nån som känner igen sig?! ;-) ) i oktober och sedan dess har jag även börjat få ont i utsida knä. Smärtan har kommit i mina tre senaste långpass och kommer vid ganska exakt 8 km. När jag sprungit på asfalt har smärtan först klingat av helt, sedan återkommit kring 12 km och då gjort att jag inte kunnat springa korrekt. Senast jag sprang långt körde jag en långrunda i skogen och då kom känningen efter åtta km, men det var så svagt att det gick att slutföra rundan utan att jag märkte någon skillnad i mitt löpsteg.

Kan ju också tillägga att jag ofta bubbar omkring min 10-månadersbebis på höger höft eftersom jag är vänsterhänt, och att jag pronerar och springer med asics 2130.

Nu säger kiropraktorn att jag ska springa betydligt mindre, typ kanske 5 km, halvera mängden pass och träna alternativt och lågintensivt, gärna simning, stavgång och liknande (hon tycker också att det är lite väl optimistiskt att träna mkt med två små barn) och det låter väl vettigt, jag ska jobba med att stärka och stretcha baksidan, men det känns segt att köra lågintensivt och så korta pass.

Så - min fråga är: Ska jag bita i det sura äpplet, acceptera och göra som hon säger, eller är det någon som har lite alternativa tips till en träningsnarkoman??
1965 • Västra Frölunda
#2
29 december 2009 kl 23:23
Gilla
Smärta på utsida knä låter som början på löparknä. Varför inte prova att springa i ett par neutrala skor och undvika att landa på hälen ?? Om du nu vill förändra ditt löpsteg. Reflektera också bakåt, har du ändrat något som kan ha utlöst smärtan. Nya skor, ökad distans, ökad tempo etc. Ibland vill man uppnå för mycket och då blir det pannkaka :-)
Rätt eller fel så slutar jag inte springa när det gör ont utan försöker prova mej fram till vad som kan vara fel. Just nu kör jag en hel dej Yoga för att motverka stelheten från löpningen, speciellt på vintern tycker jag det är lurigt med kyla och halka.

Finns ju en del mammor på elitnivå som tränar, jobbar och har småbarn så inte tycker jag du ska dra ner på dina ambitionenerna.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
30 december 2009 kl 01:08
Gilla
Varför ska du träna lågintensivt? Alternativträningen kan du väl köra på med, skidor är utmärkt tänker jag mig. Men får du känningar efter 8 km tycker jag du ska nöja dig med 7-7,5 tills du fått upp din styrka också. Snart är din bebis stor nog att gå själv i stället, man blir ju sned av att bära på höften, sätt barnet på ryggen.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#4
30 december 2009 kl 10:22 Redigerad 30 december 2009 kl 10:29
Gilla
Du kanse skall skippa kiropraktorns tips helt efter som det är lika mycket bluff som arom-terapi..
;)
1979 • Växjö
#5
30 december 2009 kl 11:18
Gilla
Martin: Ja, jag har funderat på nya, mer neutrala skor och ett förändrat löpsteg. Har börjat komma fram på tå mer än innan sedan första kiropraktorbesöket så kanske är mina Asics för uppbyggda numera.

Har sprungit betydligt mer asfalt under hösten (fram till LL bestod min träning uteslutande av terränglöpning, mkt kuperad sådan), dessutom fått upp tempot rejält jämfört med tidigare, så det kan spela in.. Nu har jag varit sjuk största delen av december och mest ägnat mig åt ridning och ett och annat spinningpass, så jag tänkte börja med lite färre löppass och mer yoga och lite body pump under vintern.

Oldboy: Ah, du har gett mig bra råd innan så jag ska verkligen ta till mig av det du skriver! Jag hoppas att jag ser dig här i Växjö nästa oktober ;-) och på LL i september, kanske, ska försöka undvika att trilla i Karins backe den här gången, så att jag fixar målsätningen på under 3 h.

Corben: Mjae, jag vet inte om jag tycker så, jag, hon har gett mig många bra tips som jag behöver för att funka i vardagen och dessutom hjälpt mig med mina nacksmärtor men jag förstår din åsikt!

Leif A
1946 • Sigtuna
#6
30 december 2009 kl 13:35
Gilla
Hej Pia
Är du säker på att vänsterbenet verkligen är kortare och att det lett till att bäckenet vridit sig? I mitt fall var det tvärtom, inte bäckenet utan korsbenet där bäcken, svans och rygg möts hade dragits snett av ryggmusklerna. Från början pga axelväska och akut av en fallskada. Jag kan tänka mig att en väska på axeln och en bebis på höften ger ungefär samma snedbelastning eftersom det alltid är på samma sida.
Det syntes redan i spegeln men väldigt tydligt när jag låg på magen på massagebänken, det skilde nästan 3 cm på benlängden. Det är alltså inte en skelettskada utan en muskeldito. Naprapat och massör i förening fick så småningom ordning på mig, dessutom kör jag ett entimmes corepass i veckan. Dålig bålstyrka/stabilitet ger förutom dålig hållning, som du nämner, just att ryggen värker när man sprungit en bit. Man orkar inte hålla ryggen rak.
Charlotte Lewis
1979 • Umeå
#7
30 december 2009 kl 17:22
Gilla
Tycker det låter som början på löparknä, vilket man kan få om man är lite sned i bäckenet. Jag skulle rekommendera fortsatt löpning, men endast så långt tills det börjar göra ont. Så som nån tidigare nämnde, kör 7,5km ett tag. Stretcha (både före och efter) och kör höftstyrka parallelt. Snart ska du se att du kan springa längre och längre innan du börjkar känna av nåt. OBS: spring till det känns lite, typ stelhetskänsla, INTE tills det gör ont och börjar skära i utsidan av knät. Andra tips som nämnts och som jag håller med om är: Yoga, testa gå mot lite mer framfotalöpning, och kanske hålla igen med tuffa tempopass. Lycka till!
1969 • Upplands Väsby
#8
31 december 2009 kl 00:36
Gilla
Provat inlägg? (formgjutna eller laserskannade)
1981 • Linköping
#9
31 december 2009 kl 00:52
Gilla
Pia: Att gå till en kiropraktor är en bra idé då löparknä kan bero på fel/obalans i rygg. Löparknä kan även bero på överträning eller felaktiga skor (säkert fler orsaker) det du först bör göra är att ta reda på varför du fått löparknä. Mitt löparknä var troligen överanstränging. Efter att jag fått löparknä sprang jag kortare sträckor i ca 1 1/2 månad. Men mitt löparknä var mer akut än ditt verkar vara, jag kunde inte gå utan att det gjorde ont. Först när detta släppt började jag springa korta sträckor. Först 3km sedan 5 sedan 7km. Efter 1 1/2 månad började jag testa längre sträckor, kortade genast ned om jag fick känningar och vilade mellan passen (minst en vilodag, mer om det behövdes). Tränade även styrka för ben och strechade (håll stretch minst 1minut ca3 ggr/dag).

Att springa kuperat samt på doserade vägar frestar mer på löparknä än plana vägar. Sulor kan hjälpa, men bara om felet sitter i skorna (är du övertränad lär ett par sulor hjälpa föga).

Martin: Vilka elittävlande, heltidsjobbande småbarnsmammor känner du till? :-S

1968 • .
#10
31 december 2009 kl 11:37
Gilla
Precis som Martin varvar jag löpning med yoga. Hade samma problem som du med ont i höft och knä pga att ena benet är längre än det andra. Sedan jag börjat med yoga behöver jag inte längre gå till osteopaten jag tidigare gick hos titt som tätt. Mina smärtor i höft/knä har så gott som försvunnit. Jag kör även ett par spinningpass i veckan som alternativ till löpningen.
Ge inte upp utan prova dig fram, helt säkert finner du lösningen på ditt problem!!!!

Gott nytt år
Urban Axelsson
1965 • Ängelholm
#11
31 december 2009 kl 13:43
Gilla
Hej Karin och Pia

Svarar åt Martin här, och hoppas även detta kan ge Pia lite inspiration :-)

Visst finns det flera elitsatsande heltidsjobbande småbarnsmammor. Malin Ewerlöf Krepp är ju 3 barns mor och Ewy Palm är ett par exempel. Sedan har vi ju Anna Von Schenck, läs mer på http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=377943 .
Några exempel. Har för mig att Runners World hade en artikel kring detta för ett bra tag sedan.

Så visst finns det. Oavsett kön så är det ett pussel att få ihop tiden till allt som småbarnsförälder. Kämpa på Pia.

Gott Nytt År



1979 • Växjö
#12
1 januari 2010 kl 17:57
Gilla
Gott nytt år och tack för alla kloka råd! Jag har en bra plan för vintern/vårens träning nu, förhoppningsvis kommer jag tillrätta med mina skavanker.

God löpning på er alla - idag blev det en barnvagnspromenad på frusna/skariga skogsvägar, längtar till barmarken eller åtminstone dugligt löpföre, men gudars så vacker skogen är i -10 grader, rimfrost och lite lätt fnykande snö. Då vet man varför man älskar att springa och vill hitta vägar att kunna fortsätta trots problem.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.