Svealand

Distanslöpning lågpuls

Söndag 31 december 2023 12:30

Löpning - Distans
VerktygKopiera passetRadera passet
Kopiera extra data
Vill du radera detta träningspass?
Sprang till den lokala motionsslingan, därefter 6 varv (6*2,5k) på slingan, slutligen tillbaka hemåt. Det gick över förväntan idag, tycker jag. Jag hade en liten svacka halvvägs in på 4:e varvet, kanske efter 11k, då jag hade lite svårt att hålla pulsen uppe och då jag märkte av vissa sensationer i synfält etc. som brukar komma i sb.m., som jag tror, att glykogenet börjar tryta. Men bara någon km senare tyckte jag att jag kände mig starkare än jag gjort hittills på rundan. Vet inte vad som hände. Kanske att jag kände att jag var på hemväg då, eller att någon extra overdrive kickade in i fettdriften eller så.

Kände mig stark sista varven på slingan och även de sista 2k hem från slingan. Kunde bitivis pusha upp pulsen till 147 bpm som mest i en av uppförsbackarna, och detta fortfarande med näsandning! Under sista km hem gjorde jag även ett snacketest då jag låg på 143 bpm i puls och det funkade helt ok.

Underlaget var lite hårdare idag än igår, vilket gjorde att det blev lite lättare att springa, även om det forfarande var knöligt i spåret. Ca -4 grader ute. Jag hade med mig 0,75L varmt vatten i vätskebältet, varav 2/3 med Dextropur i (tot. ca. 30g eller 2 rågade msk). Kände dock aldrig behov av att behöva tulla på vätskan under passet, inte ens det rena vattnet, vilket jag tolkar som ett styrkebesked. Bälgade dock i mig all vätska under stretchingen, efter att jag kommit hem.

Med det här passet har jag nått ett av mina delmål – att åter komma upp i 19k på långpassen. Senast jag sprang 19k var för ett halvår sedan, den 2/7. Då gick det visserligen drygt 6 min snabbare, men då får man ta i beaktande att det var sommar och barmark. Den gången var jag sliten och hade värk i muskler, leder etc. trots att total veckodistans den veckan ”bara” blev 40k. Den största volymen jag haft under någon vecka under Q1-Q2 2023 var 46k, visserligen med en del ”kvalitetspass”, men nu den här veckan har jag totalt sprungit 59k och känner mig inte särskilt sliten och har ingen värk någonstans. Ett gott tecken.

6 mil per vecka har också varit ett mål jag suktat efter och det känns bra att ha varit där uppe och nosat den här veckan, även om jag aldrig nådde över. Nu är det bara att ligga i under kommande år och fortsätta pusha gränserna. Ska nog testa 21k på något långpass de närmaste veckorna och sedan fortsätta att försöka komma upp mot 7 mil/vecka så jag kommer upp i nivå med den 80-åriga damen från Halmstad, som springer en mil om dagen.
Bild uppladdad av Kalle Kula
19   km
Distans
2:05:30
Tid
6:36   min/km
Snitt
127
Snittpuls
147
Maxpuls

Gilla passet

Gillas av Jens Sandahl