Svealand

Återhämtningsdag 15 - Sympatisk överträning?!

Fredag 5 april 2024 07:13

Notering - Distans
VerktygKopiera passetRadera passet
Kopiera extra data
Vill du radera detta träningspass?
Sovit bra i natt, ca. 8 timmar med något enstaka uppvaknande mitt i natten. Fick dock ffg. en ny statusindikering av klockan vid morgonens pulstest (OverTrainS / Sympatisk överträning). Pulsvärden (median inom parentes):

Rest HR: 49 (47)
Peak HR: 72 (68)
Stand HR: 79 (64)

Rest och Peak HR fortfarande höga, om än något lägre än de senaste dagarna. Stand HR tangerar dock max för mina tidigare testresultat. Det som kändes lite annorlunda vid pulstestet idag var att jag kände mig lite yrslig ca. 10 sekunder efter att jag rest mig upp, men sen gick det över. Tidigare då jag känt mig yrslig har det kommit först efter att jag stått upp någon minut eller två.

Svårt att veta vad som är vad här. Jag vet inte om klockan har rätt i att jag verkligen är övertränad, eller om det bara är en effekt av att jag är förkyld. Likaså om förkylningen beror på att jag är övertränad, eller om den hade kommit även om jag tränat lugnare under februari/mars. Något är iaf. definitvt fel med pulsvärdena jämfört med hur det sett ut i normalfallet tidigare, sedan jag började göra testerna i december.

Igår hade jag total vila, var inte ens utanför dörren. Idag blir det troligen en kort promenad eller cykeltur för ett ärende ett par km hemifrån, inget mer.

Har knappt behövt snyta mig nu på morgonen och hostan känns något lindrigare än igår. Egentligen borde jag kanske hålla mig inomhus nu när vintern och snön har kommit tillbaka...

Gilla passet

Kommentarer

Kalle Kula - 5 april 15:28
Försökte hitta något skrivet om "sympatisk överträning" på svenska. Fick dock bara en enda träff på det då jag sökte efter det på nätet, en intressant examensuppsats från Hälsopromotionsprogrammet 2012. https://gupea.ub.gu.se/bitstream/handle/2077/30720/gupea_2077_30720_1.pdf

"Överträning kan också uppträda på olika sätt så som
sympatisk överträning och parasympatisk överträning, där den tidigare versionen som oftast
uppträder i anaeroba idrotter får idrottaren att uppleva symtom som sömnbesvär, förhöjd
vilopuls och viktminskning etc. och den senare som oftast återfinns i aeroba idrotter yttrar sig
i låg puls, sänkt sexualdrift, viktökning och nedstämdhet, (Åkerfeldt, 2008)."

Fast jag håller ju på med aeroba idrotter, inte anaeroba. Men symptomen stämmer nog mer med symptomen för sympatisk överträning. Ska bli intressant att se om klockan snart kommer fram till att jag har status = parasympatisk överträning, den enda status jag ännu inte fått från pulsklockan.

Började även kolla lite på engelska sidor om sympatisk överträning. Där tycks det finnas mer skrivet, men för mycket för att jag ska orka ta tag i det nu :D