Foto: Marcus Henriksson

Fast i bruset

KrönikaI veckans krönika skriver Eva Fridman om att leva i en ankdamm, i ett ständigt brus och i ett bekräftelsesamhälle.
– Det är av intresse för många och jag tror inte jag är ensam om att hamna i det brus som nätet ger, säger hon.

Jag lever i en ankdamm. Jag lever i ett ständigt brus. Jag lever i ett bekräftelsesamhälle. Meningar som är sanna och som får mig att stanna upp och tänka efter.

1. Jag lever i en ankdamm:
Jag "hänger" med människor som tränar och som lever för sin träning precis som jag. Det är kilometertider hit och kilometertider dit. Man tränar tidigt, man tränar på lunchen, man tränar sent. Man jämför sig. I den lilla ankdammen förstår man inte dem som inte tränar. Ord som hälsohets flyter runt vår lilla ankdamm.

2. Jag lever i ett ständigt brus:
Jag hänger på Facebook, Twitter, läser bloggar och reggar min träning på jogg.se. Alltid ett ständigt brus utöver det vanliga vardagsbruset med jobb och familj. I min telefon installerar jag app:ar för att lätt kunna hänga med överallt så att det brusar ännu mer. Jag förstår att jag är på god väg att få Internet-tinnitus.

3. Jag lever i ett bekräftelsesamhälle:
Jag reggar min träning, jag twittrar, jag facebookar, jag bloggar. Jag läser om andras träning, läser andras tweets, läser andras Facebooksstatus, jag läser andras bloggar. Vi bekräftar hela tiden varandra på nätet så att man verkligen känner att man finns. Jag fattar att jag har blivit beroende.

STOPP! Ursäkta, men vad f-n var det som hände?

Jag inser att det är både av godo och ondo det som håller på att hända. Människan vill känna en gemenskap och älskar att bli bekräftad och man kan nå ut till så många om man har ett budskap eller om man känner sig ensam. Man "träffar" och lär känna nya människor via dessa "företeelser" på nätet som faktiskt berikar ens liv. Men är man som jag en människa som är svart eller vitt så är det lätt att dras med och sugas in i virveln. Jag gjorde ett break helt ett tag från allt brus och det blev inte bra det heller så jag måste helt enkelt jobba på att det faktiskt finns gråzoner, inte bara på eller av.

Så jag skriver ned NOTES-TO-SELF för att påminna mig själv om det som är viktigt:
-Jag tränar för att jag VILL och TYCKER OM att träna. Jag förstår att det finns de som väljer bort träning och det är ok.
-Jag begränsar tiden jag hänger på sociala medier. På kvällen efter klockan 21 är det ett stort no-no för "ljuset" och flödet från skärmen påverkar min sömn.
-Jag behöver inte regga och visa allt jag gör. Jag finns ändå.

Jag skriver inte detta för att agera pekpinne för någon annan än för mig själv. Men jag inser att i ankdammen och bruset kommer det finnas en del som tycker annorlunda eller samma. En del av kärnan i bruset är ju att tycka så jag välkomnar detta, det finns ett kommentatorsfält nedan så shoot! 

49 kommentarer till artikeln

Mikael Fågelborg
1978 • Hässleholm
#1
22 mars 2013 - 06:16
Superb artikel! Mycket bra skrivet!

//Micke
1971 • Nykvarn
#2
22 mars 2013 - 07:59
Mycket bra skrivet, det är lätt hänt att det blir mycket av Jogg.se och sociala medier även på tider och tillfällen då det inte borde, t ex efter möten och annat på jobbet så tar man en mikropaus vid datorn istället för att börja jobba och så blir det mesta ofokuserat och slarvigt utfört.

Sociala medier är roligt och berikande men jag behöver ibland påminna mig om att de inte betalar min lön...
1973 • Knivsta
#3
22 mars 2013 - 08:19
!!
(Det finns alltså ett mellanläge...)
1971 • Göteborg
#4
22 mars 2013 - 08:28
Tack Micke!

Tack Alberto och jag känner igen mig i det du skriver! Dra ner på bruset och fokusera på det som finns här och nu, utanför skärmen. Ha en grym helg du med!

Tack Staffan! Jag vet; "bara en liten koll", innan jag ska skriva den där offerten... Sonen är på mig DIREKT när jag pillar för mycket med telefon på kvällarna...

1971 • Göteborg
#5
22 mars 2013 - 08:28
Jenny - JAG VET! Jobbar på det! ;-)
1973 • Knivsta
#6
22 mars 2013 - 08:33
Who doesn't? ; )
Tine Bishop
1972 • Västra Frölunda
#7
22 mars 2013 - 08:34
Grymt bra skrivet Eva!! Jag håller med dig i varenda ord! Måste själv hitta mellanläget:-)
1971 • Göteborg
#8
22 mars 2013 - 08:41
Jenny: ;-)

Tack Tine! Vi jobbar på det!
1971 • Nykvarn
#9
22 mars 2013 - 08:41
Det är svårt att säga till barnen att lägga ifrån sig telefonerna när jag gärna kopplar av i soffan bredvid dem med IPaden i knät ;)
1971 • Göteborg
#10
22 mars 2013 - 08:45
Hahahahaha, så ser det ut hemma hos oss oxå Staffan! :-P
Niklas Holmström
1963 • Eskilstuna
#11
22 mars 2013 - 09:01
Bra artikel Eva! Känner igen mig, för ett år sedan ungefär. Fick nog av FB och allt vad det innebär och avslutade då mitt konto. Jag hänger förvisso inte med allt som händer, å andra sidan vill jag inte heller veta allt om människors vardagssysslor. Inget Twitter eller Instagram för min del heller och jag håller jogg.se och bloggandet på en lagom nivå.

Ibland får jag frågan hur jag hinner med mina intressen? Mitt svar brukar då bli "Jag tittar inte på TV!" Har inte haft TV på sju år. Dyker det upp någon intressant dokumentär, så finns ju SVT/TV 4 Play. Fast jag kan säga att jag inte blir trodd när Radiotjänst ringer ;-)
1971 • Göteborg
#12
22 mars 2013 - 09:35
Tack Niklas! Har ett ambivalent förhållande till FB. Har vänner som bor utomlands och då är det ett bra sätt att hålla kontakten. Det sista tycker jag dock att hela siten blivit sämre då det är mest reklam överallt, det var det inte förut.
Ja, skippa TV:n är nog ett bra alternativ dock tror jag att den elvaårige sonen inte skulle gilla det. Försöker bara titta på det som är intressant och läser istället hellre en bok på kvällen. Ger mer lugn i hjärnan än bruset från TV/dator/telefon.
1971 • Göteborg
#13
22 mars 2013 - 09:49
Ja, skärpning Claes! ;-)
1954 • Falun
#14
22 mars 2013 - 10:08
Lätt hänt att det kan bli lite mycket. Men samtidigt skönt att, i vår lilla ankdamm med löpare, de flesta är så himla trevliga.
Anna Axelsson
1969 • Bengtsfors
#15
22 mars 2013 - 10:19
Ja, vi har hamnat i ett ständigt brus och förstår mer och mer vikten av att hålla distans! Men eftersom att man ständigt är i rörelse, känner jag personligen att mitt "brus" är avkoppling...om jag själv väljer när och om jag ska hänga på sociala medier eller liknande :-) Tipset är att stänga av alla "pling" med att man har nya meddelanden eller uppdateringar...gäller att ha annat att göra, för att inte fastna...
Bra skrivet, Eva!! :-)
1971 • Göteborg
#16
22 mars 2013 - 10:19
Ja Leif, håller med dig! Å det är väl det som gör att man lätt fastnar i bruset pga alla trevliga personer!
1971 • Göteborg
#17
22 mars 2013 - 10:21
Tack och du har så rätt Anna! Ska genast stänga av alla notiser, bra tips!
1973 • Kävlinge
#18
22 mars 2013 - 11:47
Grymt bra skrivet! Inser att det är helt sjukt att hela tiden dela med sig av ointressanta statusuppdateringar, bli glad för ett "gilla" eller en kommentar. Att lägga tid på att läsa om andras frukostar, eller att "det är fredag". Att hela tiden bekräfta och söka bekräftelsen. Samtidigt som bruset i vissa fall berikar, leder till nya vänskaper (även utanför internetvärlden) mm. Jag inser att det är galet men har svårt att hålla mig där ifrån.

Älskar din mening: " Jag behöver inte regga allt jag gör, jag finns ändå". Så sant!

Ska försöka begränsa mig lite faktiskt. Efter 21-förbud, var ju en strålande idé! Så kanske man kan få ihop sina timmar skönhetssömn och inte fastna framför datorn!

1971 • Trosa
#19
22 mars 2013 - 12:00
Insikt: Jag är inte ensam i mina tankar! Tack Eva och ni andra som kommenterat här. Nu ska jag logga ut och ta en lunchrunda i solen istället. Kanska skippa klockan och "fri springa" lite..... Nej, föresten, där går gränsen.... eller....
1977 • Malmö
#20
22 mars 2013 - 12:27
Nästan jobbigt mycket igenkänning där.
Martin Södergård
1978 • Göteborg
#21
22 mars 2013 - 12:35
Ooooh
1971 • Göteborg
#22
22 mars 2013 - 12:48
Tack Anna! Du har så rätt i det du skriver. Har fått många nya bekantskaper via nätet på olika sätt! Men det blir ofta: Jag ska bara kolla lite! Å sen sitter man där ganska länge, man vill ju inte missa något (eller som jag som idag hänger här hela tiden för att jag är nyfiken på alla kommentarer, haha). Efter 21 är det no-no. Det är visat i forskning att flimret från skärmen påverkar ens sömn...

Kenneth, skönt att veta att det är fler än jag ;-) Å du, skippa klockan det gör jag faktiskt ofta och kör på känslan istället :-) Hoppas passet gick bra!

Agnes, eller hur? ;-)

Martin, ohohohoh!


1956 • PARTILLE
#23
22 mars 2013 - 13:07
Bra artikel! Jag ser Din poäng Eva och kan hålla med Dig. Men lite som Leif är inne på kan det vara trivsamt i ankdammen. Allt har att göra med proportioner.
Jag ser däremot ett ännu större problem i att många idag har skapat upp ett behov att alltid vara anträffbara och kan inte ta ett steg utan att ha med telefonen. Där ser jag en ännu större fara. Det går ju till och med så långt att vissa inte kan låta en telefon vara i fred när de är ute och går, cyklar eller springer. Jag har med mig telefon ut på rundor, men det är av rena säkerhetsskäl. Men den är alltid på tyst och skulle jag märka att telefonen ringer så svarar jag faktikst inte, i alla fall inte under träning. Som många inte förstår så finns det faktiskt ingen som helst skyldighet att svara när det ringer. Telefonen har för många blivit en elektronisk fotboja för man måste vara on-line hela tiden. Detta tror jag är ett farligare brus. Det är inget fel på bruset egentligen, men vi har nog inte lärt oss att handskas med det.
Så sociala medier, telefoner och surfplattor har numera blivit en slags elektronisk snabbmat. Mumsigt att använda men inte helt bra för hälsan om det används fel.
1971 • Göteborg
#24
22 mars 2013 - 13:26
Tack Stefan!
Jag håller helt med! Det är inte bra att alltid vara anträffbar och ibland måste man stänga ner. Tror det är ytterst få personer behöver vara anträffbara 24h, kanske specialistkirurger om det kommer in en akut skada.
Vet själv med mig att jag ofta gör mig själv för anträffbar och då lär sig folk det åsså drar det iväg...
Så ja, allt är bra i lagom doser och så länge man är medveten.
1970 • Lerum
#25
22 mars 2013 - 15:43
Bra säger jag :)

Jag minns ett pass för ett tag sedan, det var Claes, Samir och jag (vi gästspelade på Cleas måndagsjogg vill jag minnas).
En skön löptur på div skogsvägar med goda kamrater.
Somm alltid annars avhandlas ett par ämnen som blir djupare och djupare ju längre man springer eller ändrar riktning efter naturen och underlaget. Mitt i en backe snuddar vi vid bruset och det visar sig at vi tre har tre helt olika förhållande till TV. En har nästan helt och hållet plockat bort allt TV-tittande, en annan har et normalt förhållande och den tredje följer div serier maniskt. De serier man inte kan se direkt laddas ner, spelas in eller ses på play-kanler för att inte missa något i karaktärernas liv.

TV, småbarnsbestyr är två stora skillnader i livet som tar tid. Den första är högst frivillig och den andra är ett måste. Detta skapar lite olika förutsättningar för resten av livet inkl jobb. I mitt eget fall kompenserar jag genom att använda flera timmar efter 21 till FB, Jogg, Träning, TV. Sömn är stundtals bortprioriterat och det brukar sluta illa.

Eva din krönika är ett perfekt tillfälle att stanna upp och fundera på hur dygnets timmar spenderas. För egen del behöver jag nog en Note-To-Onself en gång i kvartalet för att inte glida iväg för långt.

Tack för den och trevlig helg
1979 • VESSIGEBRO
#26
22 mars 2013 - 15:44
EVA - Du levererar igen....Finns bara en Fridman helt klart :D
1971 • Göteborg
#27
22 mars 2013 - 16:21
Anders, ja jag tror att vi är många som hamnar i fällan att sent på kvällen "catch up". Har lovat mig själv att efter 21 är det no, no. Jag har svårt att somna när jag suttit antingen vid skärm eller tv. Bäst somnar jag när jag läst i en bok. Trevlig helg du med Anders!

Alexandra, du är för söt! Tack!
0 • Gällivare
#28
22 mars 2013 - 18:42
Fantastiskt bra speglat hetsen kring att synas!
1971 • Göteborg
#29
22 mars 2013 - 19:07
Karin, tack! Trodde nog en del skulle känna igen sig...
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#30
22 mars 2013 - 19:30
Jag vill inte känna igen mig i texten, men..... F*n också. Mellanläge eftersökes (här också)! ;-))
1971 • Göteborg
#31
22 mars 2013 - 19:35
Malin, vi är nog ganska många som får jobba på det där mellan/lagom läget...(säger jag som återigen hänger här för att kolla kommentarer!). Men snart är klockan 21!
Helena
1970 • Uddevalla
#32
22 mars 2013 - 19:58
Aj, så träffade!!! Men sååå klokt!
1971 • Göteborg
#33
22 mars 2013 - 20:05
Ja du Helena, efter denna krönika fattar jag att jag inte är ensam i mitt beroende. Men all förändring börjar med insikt så när jag kommenterat klart på denna krönika så får det bli skärpning!
HR
1972 • Stockholm
#34
22 mars 2013 - 22:24
Klockan är 22:22 och här mediebrusar det fortfarande.

Sambon avslutade FB idag och när jag sparat över mina kontakter till mejlkontot och uppdaterat mejlen gör jag nog detsamma. Snittar 0,8 inloggningar på FB i månaden så jag kan nog vara utan.

:-)
1971 • Göteborg
#35
23 mars 2013 - 07:39
Henrik, ja det gäller att bestämma sig. Ska fundera hur min vidare strategi blir...
HR
1972 • Stockholm
#36
23 mars 2013 - 08:45
Ser att det blev en brustablett till frukosten - ganska tidigt också. ;-) fizzzzzzzzz....
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#37
23 mars 2013 - 11:04
Deltagit i Spin Of Hope på Friskis&Svettis - check
Uppdaterat min Facebook - check
Lagt in träningen på Jogg.se - check
Lagt en kommentar på Friskis&Svettis facebooksida - check
Kommenterar detta inlägg - check .........
1971 • Göteborg
#38
23 mars 2013 - 11:16
Lars: Författaren till krönikan kommenterar - check ;-)
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#39
23 mars 2013 - 19:48
Franz Kafka - Tjeck
Ann-Sofie Forsmark
1979 • Sundbyberg
#40
23 mars 2013 - 20:13
Grymt skrivet- jag tänker hela tiden att jag är jag- och så har jag ett nätjag- det är inte riktigt jag. Dit får inte allt nå MEN jäklar i min låda vad jag gillar Twitter for 1) slänga lite käft 2) kontakt med bra folk 3) pepp och peppa och nätverka!
Det här året har jag bestämt att regga min träning här eftersom jag ska ge till välgörenhet / km. och det vill jag eg hålla privat men har inte ens idats kolla upp hur man gör det.
Men jag har nog aldrig känt att jag får abstinens eller så..faktiskt! Men bra att reflektera över! Tack :)
1971 • Göteborg
#41
23 mars 2013 - 20:49
Tack din kommentar Ann-Sofie! Sociala medier är verkligen bra på många sätt! Har hittat många nya bekantskaper och som du skriver så peppar det och det är nätverkande oxå. För min del så måste det dock begränsas, har en tendens att gå all-in och låta det ta lite för mycket tid från verkligheten så jag får göra som med sonen: skärmtid :-)
Per
1966 • Lysekil
#42
23 mars 2013 - 21:20
Så bra och träffande skrivet....

Vi fyller livet med bloggar, Twitter, FB och en himla massa andra måsten.... Kolla mejl, kolla ditt och datt... Vara upp to date så mycket det går.

Inte undra på att man blir stressad av att vara med överallt...

Dygnet består av 24 timmar, fyll det med "vettigt" innehåll. Logga ut ibland, det skadar inte.... I'm guilty to.... ??

1971 • Göteborg
#43
24 mars 2013 - 08:35
Per, så sant!
Varför blev det så?
Jag jobbar på att begränsa mitt nätanvändande och kommer ge mig själv skärmtid. Å inte bara jag, hela familjen.
1990 • Västervik
#44
26 mars 2013 - 20:32
Bra skrivet! stänger väll ner här och går på långpromenad med hunden istället! :)
1971 • Göteborg
#45
26 mars 2013 - 21:20
Tack Albin! Hoppas promenaden var fin :-)
HR
1972 • Stockholm
#46
27 mars 2013 - 17:34
App app Eva, nu är du där igen - och efter kl 21 den här gången. ;-)

Fast nu har du ju dragit igång ett ämne så det får väl klassas som ok.
1971 • Göteborg
#47
27 mars 2013 - 17:47
Hahaha, ja Henrik du är uppmärksam du! Skärpning Eva! Efter 21 är No-no!
1970 • Lerum
#48
27 mars 2013 - 22:05
Eva, din artikel är ännu bättre nu efter ett par dagar.
I det sk bruset så är det sällan som information hänger kvar särskillt länge. Kanske kan man vara utan den men ibland är det bara kul att höra ifrån någon, OK bra hen lever :)

Denna artikel belyser en sådan enkel sak som ändå är så svår när man inte lyfter blicken och fokuserar på vad som är viktigt. Jag har personligen låtit detta snurra runt för att få till en egen förändring men oj vad rutiner är svåra att ändra på. Kommentarer efter 24 no-no för mig
1971 • Göteborg
#49
28 mars 2013 - 07:45
Ja Anders rutiner är mycket svåra att bryta. Klockan 21.00 sätter jag min telefon på laddning och stänger av ljudet. Sen är det mycket svårt att bara gå förbi den och inte titta. Jobbar på det i alla fall. Första steget mot förändring är medvetenhet.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.