Springa baklänges?

Träning/TipsSpringa baklänges. Vissa ultralöpare växlar till baklängeslöpning för att engagera nya muskler och låta andra muskler vila lite. Och så finns det de som tävlar baklänges. Världsrekordet på 24 timmar är 160 kilometer till exempel.

Har du testat att springa bakåt? Det bygger upp musklerna runt dina knän, vilket är skadeförebyggande. Du får dessutom mer fart i steget. Låter himla bra ju!

Rasmus har testat:

"Jag började springa baklänges förra våren. Sedan dess försöker jag göra det mer eller mindre regelbundet. Anledningen till att jag testade var att jag ville hitta något som var helt nytt för mig. Men ändå inom ramen för löpning. Baklängesvarianten var den uppenbarelse jag letat efter. Redan efter första gången var jag fast. Det var så härligt jobbigt. Hjärnan fick både jobba och slappna av på samma gång. Med låren fulla av mjölksyra stapplade jag i mål efter 2 kilometer.

När jag vänder framåt igen känns det som att springa i kvicksand (eller ja, det har jag ju inte testat men jag tror att det känns som att springa i kvicksand!). Benen bär knappt och vad huvudet tycker är monsterfart är snarare snigelhastighet. Detta är alltså nu för tiden. Efter premiärkilomterna la jag mig som en blöt fläck på marken...

Förutom att få springa så mycket framlänges som jag vill satte jag upp ett baklängesmål i år. Målet var tio kilometer baklängeslöpning i ett svep. Det fixade jag i april. (om någon är intresserad gick milen på 1.04.27 och jag springer alltid på 400-metersbana). Hastigheten är någon/några minuter långsammare per kilometer än vanlig löpning för mig men mjölksyratröskeln är alltid ruggigt nära. Det räcker att jag tar i lite för mycket ett par hundra meter så straffar det sig.

Anledningen till att jag springer baklänges är alltså att jag tycker det är skönt och roligt. Vilka träningsfördelarna är funderar jag inte så mycket över. Men om jag som lekman skulle gissa säger jag att det är bra träning för vaderna (nästan praktiskt omöjligt att inte springa med framfotssteg) och låren, kondition och balans. Jag har inte upplevt några negativa effekter".

Backträning baklänges
Välj ut en varken för flack eller för brant backe. Helst inte krokig eller med stora svängar (se till så att ingen är på väg ner för backen). Sträck på ryggen och tänk på hållningen. Spring baklänges så snabbt du kan, och upprepa tre gånger.

Helknäppt eller genialiskt?

3 kommentarer till artikeln

1956 • Lund
#1
16 oktober 2014 - 15:41
Helknäppt och genialiskt kan ibland vara nära besläktat. Men bara ibland..... ;)

Kul inlägg. Jag ska prova vid tillfälle.
1975 • Göteborg
#2
16 oktober 2014 - 21:13
Baklängeslöpning i kombination med näsandning har jag vid flera tillfällen framhållit som receptet på ultimat framgång. Och se, den som spår han får...
1963 • Bromma
#3
23 oktober 2014 - 21:50
Kul att det finns fler "bakåtsträvare" ;). Fast jag håller mej till löpbandet, kör 5-10 min en eller ett par ggr i veckan. Är det för enkelt tycker du?
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.