Vad räknas för dig?

TräningFör att du ska kunna hålla koll på hur du utvecklas i din träning måste du mäta den på något sätt. Ellerhur? Det finns olika sätt att ta reda på hur det går för dig, hur effektiv din träning är. Det finns olika redskap. Olika skalor. Hur vi gör beror givetvis mycket på vilka mål vi har. Vissa av oss prioriterar styrka. Andra snabbhet, uthållighet, styrka. Smidighet.

Du kan mäta ditt träningspassets effekt i kalorier. För den som kämpar med att gå ner i vikt är kanske kalorierna det absolut viktigaste. För att veta hur mycket kalorier en kan stoppa i sig (men funkar det verkligen så?).

Träningen kan också mätas i kondition. Med hjälp av borgskalan, till exempel. Hur ansträngande är femkilometersrundan på 25 minuter idag, jämfört med förra året? Det går även bra att mäta i längd. Igår klarade jag att springa fem kilometer och idag springer jag åtta. Ja, då har min träning har gett effekt på den biten. Men tiden då? Många löpare värderar sin träningseffekt i snabbhet. Fem kilometer under 30 minuter idag. Hur snabbt gick det för ett halvår sedan?

Och på gymmet tittas det på styrkeutveckling. 60 kilo i knäböj vid jul och ett par månader senare 70 kilo. Yes, då har du blivit starkare! Men frågan är om det var starkare du ville bli. En del arbetar för att bli större. Då är det måttbandet som ska fram!

Titta tillbaka på ditt senaste år och fundera på hur det gick för dig. Uppnådde du vad du ville? Glöm inte att anpassa tillvägagångssätt och effektmätning efter vad du vill utveckla. Och du, det går att mäta sin träning i gemenskap, glädje och endorfinkickar också. Faktiskt.

Lycka till!

8 kommentarer till artikeln

1954 • Falun
#1
7 oktober 2014 - 18:28
Jag mäter i tävlingsresultat. Men jag kanske borde mäta i glädje?
Åsa Nelin
1958 • Onslunda
#2
7 oktober 2014 - 18:40
jag mäter varje sprungen meter i att just jag Kan ge mej ut och springa de här 5 km eller längre det ger mej glädje och livskraft, precis som varje tränat styrkepass, varenda cyklad/simmad meter, varje timme på crosstrainern mm. Glädje och förhoppningar inför resten av livet :)
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#3
8 oktober 2014 - 09:30
För den som kämpar att gå ner i vikt är uppmätt vikt som vågen visar det absolut viktigaste. Tycker vikt som funktion av tid ger en bra bild av hur det gått med viktminskning / viktökning. Nu har jag en våg med wifi som lägger upp viktkurvan på en websida men kanske vore det intressant om man kunde logga vikten även här på jogg.se?

Har även funderat lite på det här med GPS-klockans uppmätta kaloriförbrukning (jag har en garmin 910XT om det spelar någon roll). Hur räknar den ut kaloriförbrukningen egentligen? Samma runda som jag springer kan ge olika kaloriförbrukning. Det verkar mest hänga ihop med hastigheten. Färre kalorier ju fortare jag springer. Betyder det att jag springer effektivare (alltså slösar mindre på energi) när jag springer fortare?
1970 • Sundsvall
#4
8 oktober 2014 - 12:02
Som ny på löpning mäter jag mina framsteg i både tid och sträcka. När jag började träna löpning i aug klarade jag inte springa 3km rundan tog nästan 30min. Idag sprang jag 5km på 27:44.
Henrik Berg
1981 • Östersund
#5
9 oktober 2014 - 10:39
Det beror på vad jag har tränar för tillfället. När det gäller löpning brukar målet ofta vara att kunna springa så långt som möjligt, inte så noga med tid och tempo. När jag styrketränar är det oftast att lyfta tyngre och lägga på mig lite muskler. Ganska lätt att mäta och hålla koll på.
Daniel Becker
1973 • Vaxholm
#6
9 oktober 2014 - 16:17
Klart tänkvärt;)
Magnus Billberger
1968 • Falun
#7
14 oktober 2014 - 11:56
Jag brukar säga att jag slutade träna regelbundet för sisådär 10 år sedan. En bidragande faktor är de senaste årensutveckling och kommersialisering kring träning. En annan faktor är att jag sedan länge lagt ett stor värde i nöjet med själva aktiviteten vilken den nu må vara. Jag kan många gånger störa mig på fixeringen att hela tiden mäta en massa resultat och utveckling.

Jag ägnar mig numera mest åt nöjesidrottande och vardagsmotion medan träning begränsas till enstaka tillfällen eller korta perioder i samband med någon planerad aktivitet. Exempelvis genom att förlägga några cykelpass i samma terräng där jag senare skulle delta i ett lopp.

Mitt budskap till alla er som spinger, cyklar, simmar, skidar osv. är att tona ner resultatorienteringen och ge plats för kulfaktorn. Låt varje pass i första hand vara ett tillfälle till avkoppling, underhållning, naturupplevelse, stimulans av kroppens funktioner mm.
Daniel Becker
1973 • Vaxholm
#8
14 oktober 2014 - 12:15
Gillar att träna utan måsten, men gräver gärna djupt på tävling. Spännande vinkel Magnus, har valt bort fjällmarathon senaste tid då det blir för rörigt och allt annat än njutning. Dock så älskar jag bergen.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.