Räknas cykling som lågpulspass - Löpning
Löpning Träning 11 inlägg 8552 visningar

Räknas cykling som lågpulspass

Björn Dalemo
1975 • Stockholm
#1
9 februari 2013 - 21:45
Gilla 
Det finns ju en rätt lång tråd om fördelarna med lågpulspass. JAg undrar o de fördelarna finns om man cyklar/simmar eller om det är kust löpning det skall vara!

Anledningen är ju såklart att i boken run less run faster, som för de flesta av oss motionärer borde heta train more run harder, så är det ju relativt mycket mängd inklusive alternativ träning.
Björn Dalemo
1975 • Stockholm
#2
9 februari 2013 - 21:59
Gilla 
Jag var rädd att det var svaret...

Saken är ju att för oss som började springa sent så känns det som skaderiskfyllt att börja öka mängden till de nivåerna (förutom att tiden inte finns...). Om jag ligger på 4-5 timar träning i veckan nu och vill öka mängden känns det som att jag skulle skada mig mindre om jag ökade med cykling också. Det måste ju ta tid att komma upp i de volymerna du pratar om?

1964 • Bjärred
#3
9 februari 2013 - 22:13
Gilla 
Gör sig inte aerob träning bäst när den är grenspecifik? Jag kör i varje fall spinning som altenativ träning, men då vid betydligt högre puls, dvs som intervallträning eller tom HIIT träning. Då kan man utveckla VO2max mm som man har nytta av även vid löpning. Tanken med aerob träning är väl ändå att bla utveckla mitokondrier mm och då bör man rimligen ägna sig åt löpning om det är det man vill bli bra på. Man använder ju inte riktigt samma muskler när man cyklar jämfört med löpning.

Därmed inte sagt att det inte ger något att köra cykel lågpuls. Det är väl det alla cyklister ägnar en större del av sin träning.
Björn Dalemo
1975 • Stockholm
#4
9 februari 2013 - 22:15
Gilla 
Du har säkert rätt, önskade att du inte hade det ;)
Martin Wass
1975 • Göteborg
#5
9 februari 2013 - 22:26
Gilla 
Roligt att du ställde denna fråga. Jag tänkte också ställa samma fråga. Jag tror lånpassens nytta ligger i att man tränar de specifika muskelfibrer. Tränar man alternativt så tror jag det är bättre att träna intensivt så att man i stället riktar sin träning till hjärta lunga.
Men jag är lite osäker Bo påpekade ju att hjärtat ändå kan öka sin slagvolym vid lågpuls träning. Idag körde jag ett långpass på crosstrainern men hade i tanken att det kanske vore bättre att öka intensiteten.
Björn Dalemo
1975 • Stockholm
#6
10 februari 2013 - 07:26 Redigerad 10 februari 2013 - 09:04
Gilla 
FIRST poäng måste ju vara att det gör nytta i och med att de rekomenderar det ;)

En annan sak jag tänkt på i samband med olika träningsböcker/nyheter är att de ofta refererar till resultat. "10 löpare fick bättre VO2 max efter att ha följt xxx i 16 veckor". Om man testar på motionärer är väl det alltid sant att ett strukturerat program ger effekt speciellt om det innehåller intervall och man mäter VO2MAX. Egentligen borde man ju randomisera ut löpare på två olika program om det skall ge ngt. Jag skulle gissa att FIRST fördel då är att fler skulle genomföra deras program än Anders Szalkis då de helt enkelt inte klarar veckovolymen än.
Mikael
1986 • Borås
#7
10 februari 2013 - 10:10
Gilla 
Bo, det är tvärtom när det gäller slagvolymen. För vältränade ökar slagvolymen upp till 80-85% av maxpulsen. För en otränad person kan max slagvolym inträffa redan vid 50-60%. Efter man nått sin peak av slagvolymen så kommer hjärtat kompensera behovet av mera syre med att slå fler gånger och slagvolymen kommer även sjunka något.
Mikael
1986 • Borås
#8
12 februari 2013 - 17:34
Gilla 
2013 anser forskningen iaf det, så det får du avgöra själv om du vill tro på dagens eller gårdagens forskning.

Om det skulle vara som du säger att man når max slagvolym tidigare som vältränad så skulle det innebära att marathonlöpare ligger långt över i puls jämfört med sin puls för optimal slagvolym under ett lopp. Verkar inte alls ekonomiskt...

Eller så är slagvolymen max vid högre puls hos vältränade vilket kan förklara varför de bästa kan ligga på en hög intensitet i flera timmar...
Erik
1974 • Jönköping
#9
31 maj 2013 - 09:24
Gilla 
Den här tråden var intressant!

Jag håller på att utöka min träningsdos ganska kraftigt och vill därför byta ut ett löppass mot cykel varje vecka för att minska skaderisken.

Frågan är då om cykelpasset ska vara lågpuls eller intensivt? Olika åsikter här i tråden, men det senaste inlägget var i februari så jag undrar om någon testat och vad ni i så fall kommit fram till?
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#10
31 maj 2013 - 10:00
Gilla 
Det kan ju vara en fördel att bli bra även på simning och cykel, speciellt för de som vill prova på triathlon.

Jag tror snarare det är bättre för hälsan att variera träningen är att enformigt köra endast löpning. Men om allt som räknas som viktigt är löpning så kanske svaret blir annorlunda.

Själv tycker jag min löpträning har påverkat min simning negativt... Men jag fortsätter ändå både jogga och simma för jag vill bli stark i hela kroppen, inte bara i benen.

Cykel har jag inte testat.
1977 • Eskilstuna
#11
31 maj 2013 - 10:36 Redigerad 31 maj 2013 - 10:36
Gilla 
Mina egna erfarenheter är att mindre löpning och mer cykel gjort mig snabbare på löpningen. ;-)

Finns säkert många orsaker till det.
Förra året vid den här tiden låg jag i marathon träning inför en mara i mitten av juli.
Jag sprang en kvartsmara tävling i juni och snittade 4:20 tempo.
Snabbaste tempo på träning var då minst 15-20s långsammare för sträckor 5-10km
Från sensommaren och framåt har det inte alls blivit lika mycket löpning.
Jag har cyklat till/från jobbet i snitt 2dagar/v under den perioden/året.

Från Januari i år har jag i princip cyklat dagligen till jobbet, från april har jag börjat cykla landsväg med cykelklubben. Intervaller och långpass.
Löpningen har blivit lite lidande för att jag tyckt cyklingen varit så kul. Max 3-4mil/v ofta mindre.
Lite simning har det blivit också.
Har om dagen sprang jag ett träningspass över en kvartsmara och snittade 4:25 tempo.
Det var inte "max". Tidigare träningspass under våren har också visat att jag springer snabbare med samma ansträngning jämfört med i fjol.
Om två veckor kommer "beviset" när samma kvartsmaratävling ska springas som i fjol.

Vad kan då orsakerna vara?
-Att cyklingen faktiskt är positiv för löpningen även om det innebär lite mindre mängd löpning?
-Att fokus på kadensen på cykeln (90-100rpm) smittat av sig på löpsteget (~180steg/min)?
-Är det viktskillnaden på -5kg som är skillnaden (den beror direkt på cyklingen)?
-Något annat?

Jag vet faktiskt inte. Titta gärna i min träningsdagbok, allt finns med förutom cykelpendling 2012, men den var som sagt ca 2dagar/v 2x5km.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.