Reima och Torill är två av de startande i det första SM:et på 100K Foto: tillhör Reima Hartikainen

Dubbla SM i helgen

ReportageI helgen är det dags för årets första SM-tävlingar utomhus i form av terrängerna i Uppsala och ultra-SM i Tibro. Sistnämnda tävling är urpremiär eftersom 100 km har SM-status för första gången. Flera av de mest etablerade namnen saknas i båda tävlingarna vilket öppnar för en oviss kamp om medaljerna.

Orkar Szalkai 100 km?
Efter tre år med RM-status är det dags för SM-premiär på ultradistansen 100 km i Tibro på lördag. 44 löpare är anmälda – 31 män och 13 kvinnor – men bland dem finns inte Sverige-ettorna Jonas Buud, Mora, och Gloria Vinstedt, Studenterna. Den mest intressanta frågan är istället om debutanten Anders Szalkai, 40, står distansen ut.

Anders har fullföljt 56 maratonlopp och gjorde förra året 2.26.51 vilket innebar trettonde plats i den svenska årsstatistiken. Nu ska han tävla på en mer än dubbelt så lång distans och har förberett sig genom att bland annat springa fyra mil på träning i fyraminutersfart. Det var för 2,5 veckor sedan. Hur det kommer att gå på lördag är omöjligt att säga.

Andra namn att hålla ögonen på under loppet är Torkel Skogman, som vann Uppsala 100 km 2009, Fredrik Elinder, riksmästare på 24h 2009, Torill Fonn Hartikainen, riksmästare på 24h 2010, Kristina Paltén, tvåa RM 24h 2010, och Jenny Josefsson, tvåa RM 100 km 2010.

Banan går vid Snickarvallen och är 7,2 km lång och löps 14 varv. Underlaget består till 90 procent av asfalt.
– Banan är platt, har få 90-graderskurvor och om det inte blåser så är den att betrakta som snabb, säger tävlingsledaren Reima Hartikainen som kommer att springa själv.
– Det gäller att ha tålamod i början och inte ligga på för hårt första halvan. Det är vid 60–70 km som loppet börjar på allvar, då är det tungt mentalt. Klarar man sig bara igenom den fasen så brukar det gå lättare sista milen, säger Reima som på lördag gör sin femte 100 km-start.

Loppet start 8.00 och väderleksrapporterna säger sol och 12–14 grader. Varvtiderna sänds live här på jogg.

Terräng-SM
Terräng-SM i Uppsala avgörs på en 2 km-bana runt Uppsala Slott i de centrala delarna av stan med omväxlande grusvägar och gräs. Första knappa kilometern är utför men från vändpunkten längst bort från mål är det en stigning på 25 meter uppför den 400 meter långa Slottsbacken. Den stigningen kan bli kännbar på 8 och 12 km då den ska passeras fyra respektive sex gånger.

Tittar man på startlistan för manliga seniorer 4 km så ser det ut som att endast två av de åtta bästa från fjolårets mästerskap kommer till start. Regerande mästaren Olle Walleräng hade problem med en häl hela förra året och gjorde comeback på 3000 m på inne-SM i februari där han tog brons. Men han har inte haft någon optimal vår så här långt.
– Han har kunnat träna bra några veckor nu. Tyvärr vaknade han med feber i onsdags så det blir nog ingen start på lördag. Därmed spricker även Spårvägens guldlag från de två senaste åren eftersom Henrik Skoog slutat och Fredrik Uhrbom nöjer sig med långa banan, säger Kent Claesson som är medel-långdistanstränare i Spårvägen.

Dags för den nya generationen
Mustafa Mohamed har problem med en vadmuskel och även Johan Wallerstein missar årets SM på grund av skada. Detta skapar ett gyllene läge för den nya generationens löpare av vilka flera är födda 1989, bland annat Eric Senorski, Örgryte, Mikael Ekvall, Strömstad, och Andreas Åhwall från Hässelby.
Av dem har Eric imponerat mest under våren med bland annat en 11-sekundersseger i Göteborg Cross Country förra helgen då distansen var 6 km. På långa banan 12 km saknas som sagt sexfaldige vinnaren Mustafa Mohamed och bakom honom är det Högbys David Nilsson som visat bäst vårform. Adil Bouafif, som tog dubbla silver i Tantolunden 2009, hör också till guldkandidaterna.

På damsidan saknas Isabellah Andersson för första gången sedan debuten 2008. Detta eftersom hon gjorde ett mindre ingrepp i knäet för tre veckor sedan. Både på korta och långa saknas flera av de mest kända namnen som Ulrika Johansson (paus i tävlandet), Ida Nilsson (skadad) och Lisa Blommé (slutat). Men en intressant start gör 3000 m-vinnaren inomhus, Susanne Grimfors, som är anmäld på båda distanserna. Som favorit på korta banan får Hälles Meraf Bahta gälla. Hon vann Göteborg Cross Country förra helgen och gör nu sitt allra första terräng-SM.


Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.