Ett skönt gäng under det senaste löparlägret i Kenya Foto: Krister Lindström

Camp Kenya 2012

ReportageI många år har Ulf och hans elitlöpare åkt på höghöjdsträning i Kenya. För några år sedan kände han att detta var nåt han även ville visa oss motionärer. I vintras hängde vi på resan och blev helt sålda. Inför nästa år samarbetar vi och som en del av det samarbetet har vi samlat upp lite av de frågor som dykt upp och låter Ulf svara på dem.

Varför skall man åka till Kenya?
Kenya och framförallt Iten dit vi åker är ett löparmecka. Här finns tusentals löpare som tränar för att försöka få chansen till ett bättre liv. Att, mitt i vintern, springa i 25 grader och sol längs de röda sandvägarna och bli livligt påhejad av alla barn är en enorm känsla. Lika mäktigt är det att under morgonjoggen möta grupper om 50 löpare som håller världsklass och sen testa intervaller på deras ko- och fårbetade löparbanor.


Hur bor man?
Vi bor på ett hotell som heter Kerio view. Det håller hög klass, ligger precis på kanten till Rift Valley med en fantastisk utsikt över dalen. Känslan att blicka ut över de oändliga vyerna där under frukosten direkt efter första löppasset svårslaget. Hotellets kök håller oerhört hög standard med varierad kost med många valmöjligheter. V bor i fräscha dubbelrum med dusch och toaletter.

Hur tränar man?
De olika träningsuppläggen kan man kolla på i träningssprogrammen. Men vi kommer att inleda med lugn träning för att acklimatisera oss. Allt i egen takt. Det finns möjligheter till pool, styrketräning och motionscyklar. Vid sidan om kan man spela bordtennis, ta vackra promenader, läsa en god bok eller bara vara.  

Måste man vara snabb?
Absolut inte. Vi vill visa upp Kenya för alla som är intresserade av löpning. Vi har som målsättningar att få ihop en lagom stor grupp (max 30) för att kunna ge alla möjlighet att träna på sin nivå. Tidigare år har vi haft alla sorters löpare på plats och det hoppas vi på även denna gång.

Är det farligt att åka?
Resan är absolut inte farlig eller svår. Visst är det många timmar i flyg, och väljer du safari så är det ett aktivt val att sitta i en skumpande buss, men det är det som är Afrika. Iten, där vi bor, bedömer jag som mycket säkert. Här finns dessutom allt man kan behöva i form av apotek, uttagsautomater och internetkaféer etc.
Är man orolig för sjukdomar kan man kolla med sin vaccinationsklinik men i huvudsak är det vanliga malariatabletter som rekommenderas.

Torkan?
Är naturligtvis en tragedi för de områden som berörs men sätter inte alls lika stora spår i Kenya som i Somalia. Iten ligger på en högplatå med ett helt annat klimat så vår resa berörs inte. Genom vår närvaro och konsumtion skapar det ändå möjligheter för fler att överleva. Själv tar jag alltid med mig mycket mer löparskor ner än hem för att kunna dela ut på plats.

Till sist?
Ja, inte mer än att anmälningarna börjar strömma in och att vi hoppas få ihop ett härligt gäng till vi anmälan stänger den 25:e sept. Vi har haft fantastiskt roligt de senaste åren så jag mycket fram mot resan.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.