Att testa på intervaller på samma bana där de kenyanska löparna kör är minst sagt motiverande. Foto: Ulf Friberg

Löparlägret i Kenya

ReportageUnder januari i år genomförde vi vår andra löparresa till Kenya ihop med Ulf Friberg. Resan går till Iten som är ett av Kenyas hetaste löparmeckan. På kanten till Rift Valley lyckas man komma upp i 2.400 höjdmeter.
Det är så det sticker i fingrarna första dagen när man skall upp för trappan i hotellet. Men tröttheten ger snart efter. Särskilt när man ser de röda grusvägarna och alla sanslöst snabba kenyaner.

I år var vi 20 motionärer på plats. Alla med olika bakgrund och tankar med resan. Allt från att komma igång med sin löpning, till att spetsa formen eller bara för att se delar av det afrikanska löparundret. Oavsett ingång och ambitioner blev det en kanonresa med något för alla som åkte. Är man löpare så är Iten helt enkelt en plats på jorden som inte lämnar en oberörd.

Eftersom vi ofta får in en massa frågor om lägret (vem kan åka, är det för varmt, orkar man träna etc) tänkte vi låta några av årets resenärer besvara dem. Därför langar vi frågorna vidare till Karin och Lotta.
Karin med en relativ normal träningsnivå på hemmaplan testade mycket och nytt. Lotta som även var med ifjol körde stenhårt och agerade lite hjälptränare. Såhär säger de om resan.

Varför åkte du ner Karin?
Jag hade ett stort behov av semester efter ett år utan någon längre ledighet. Jag längtade till Afrika, till sol och värme. Sen var jag nyfiken på hur mycket jag skulle orka träna, ville ha tips om träningsupplägg inför planerad maratondebut i september 2012.

Hur är det på plats då?
Väl nere visade sig allt det jag sökte fanns. Träning, vila, lagom socialt, värme, Afrikanskt lugn.

Du åkte för andra året Lotta:
Jag var väldigt nöjd med förra årets resa. I stort sett var allt toppen både under och efter lägret. Underbara träningsförhållanden, fantastisk intressant att lära känna Kenya, bra hotell med mycket och god mat. Dessutom var det härligt att lämna vinterkalla Sverige för ett par veckor i Iten som erbjuder ett närmast perfekt klimat. Inga problem att springa 25 km mitt på dagen med några små Coca-cola stopp.

Karin, hemma tränar du 2-3 mil i veckan. Nu körde du 6 dagar på raken!?
Över all förväntan. Jobbigt i början med höghöjd, lite svårt att klara värmen men med mycket dricka o kolhydrater gick det bra. Ingen som helst känning av skador. Roligt med varierad träning.

Lotta, du bet ihop rätt rejält med träningen där nere.
Jag har inga problem med att öka dosen under ett par veckor såhär... jag springer normalt hemma 6-8 mil/vecka och att från detta öka till ca 10-11 mil/vecka är helt ok. När jag kan koncentrera mig på träning och vila orkar kroppen. Dessutom har jag där nere tid att stretcha ordentligt och få massage i den mån det behövs.

Som tränare på plats hade vi vid sidan om Ulf även Andreas. Även han var med förra året. Han fick ett litet specialuppdrag. Tillsamman med New Balance testade han vad kenyanska löpare tyckte om deras barfotaskor i Minimus serien. Vad de sa och hur det utföll hoppas vi få återkomma till längre fram.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.