Vad gör man när motivationen tar slut? Foto: Niklas Karlsson

Evas mentala resa - Bakgrund

TräningVåren 2011 var min fysiska form på topp och jag lyckades nästan med mitt mål på att gå under 40 minuter på milen. Trots detta så kände jag att jag höll på att tappa fokus med min träning.

Detta kulminerade en månad innan Göteborgsvarvet, som var ett av mina stora mål, med sub 1:30 i sikte. Jag kände mig helt tom och tappade all min motivation. Jag var så mentalt trött att min kropp till slut sa ifrån. Hur skulle jag klara av att stå på startlinjen?

Jag bet ihop och försökte kämpa vidare men jag hade en enorm press på mig själv. När väl den 21 maj kom var jag helt mentalt dränerad. Jag stod där i startfållan och tänkte: "Hur f-n ska jag klara det här? Jag är ju helt slut innan jag ens börjat!" Det höll i ca 15 km, sen sa kroppen nej. Jag fortsatte men nådde inte mitt mål utan kom in på 1.32:54. Personbästa på loppet med tre minuter men jag brydde mig inte. Jag var helt nollställd och började fundera i banor om att aldrig mer springa.

Den enorma besvikelsen på mig själv höll i sig i flera dagar och nästan förlamade mig. För att skifta fokus från detta bestämde jag mig för att anmäla mig till Lidingöloppet 30 km.
Jag behövde fokusera på något nytt. Inte de gamla vanliga målen på sub40 på milen och sub90 på halvmaran.

Efter ett tag så försökte jag mig på en egen analys av min situation och kom fram till att det som fallerat och som inte varit i balans var min mentala kapacitet. Jag hade inga problem med att klara av min fysiska träning men när tävlingarna kom så kunde jag inte prestera det jag hade kapacitet till pga obalansen mellan min fysiska och mentala kapacitet. Jag hade på några år gått från att vara lite nervös till att bilda ett felaktigt mönster som upprepade sig varje gång det blev tävlingsdags. Ett mönster som bara förstärktes varje gång jag tävlade. Jag tog på mig "fel mentala kostym".

Jag började inse och medvetandegöra mina brister och resurser och i nästa steg acceptera detta för att kunna gå mot en förändring. I den vevan fick jag förslaget av en god vän att använda mig av en mental coach. Så träffades Terje Lien och jag.

I en rad artiklar kommer vi nu gemensamt gå igenom den process som startade redan innan vårt första möte när jag insåg att jag behövde hjälp. Jag hoppas att vi kan ge vägledning i hur man kan träna mentalt. Kanske kan du använda dig av de tekniker vi använt, ta steget att kontakta en mental coach eller hitta andra verktyg för din mentala träning.

Tänk på att mental träning är just träning. Det kan vara bra att veta att jag även har fortsatt med min löpträning parallellt med den mentala träningen för att hamna rätt.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.