Eva, på väg mot balans? Foto: Niklas Karlsson

Evas mentala resa - Utvärdering

TräningUnder våren 2011 beslutade jag mig för att ta hjälp av en mental coach för att hitta balans mellan min fysiska och mentala kapacitet. Som första steg benade vi upp mina mål i tre delar. Därefter jobbade vi med verktyg som målbilder, trigger och spänningsreglering. Efter ett tags träning kunde jag koppla ihop mina verktyg och verkligen se vad den mentala träningen kunde göra för mig

Hur har det gått för mig då?
Jag har nu kontinuerligt jobbat med att maximera nuet och njuta av löpningen som jag gjorde förr. Att försöka utvärdera min prestation efter hur det känns i kroppen istället för att bara mäta min insats i tid sett efteråt.

Min trigger blev till slut inte bara en, utan tre: STARK - FRISK - SNYGG
Det blev den heliga treenigheten som sammanfattade mig som löpare, inte bara nu utan även den jag varit och vill bli.

Jag känner att jag kommit en bra bit på väg med den mentala träningen. Jag är bättre på att mota bort negativa tankar och jag blundar och ser min målbild om jag blir stressad. Jag använder mig av de tekniker och verktyg jag fått och jag känner att de verkligen funkar. Samtidigt vet jag att jag måste fortsätta träna på dem så att de sitter ännu bättre.

Nu känner jag mig lugnare och blir inte, som tidigare, arg över saker jag inte kan påverka som t.ex. underlag och väder. Vissa av de delar som jag lärt mig i den mentala träningen har jag även kunnat överföra till andra delar av livet. Som att använda tankestopp när negativa tankar försöker ta över och blir jag stressad i en situation kan jag använda min målbild för att uppnå ett lugn.

Resultatet är att jag nu närmar mig en bättre balans mellan de inre och yttre kraven samt mellan min fysiska och mentala kapacitet. Jag kommer att fortsätta med min mentala träningen och jag tror att jag blir en bättre löpare när jag en dag uppnår balansen.

Terje frågade mig: Vad gör du när du nått dina mål?
Jag vet inte. Kanske att jag då bara kommer att ägna mig åt feelgoodlöpning i skogen eller så springer jag fyra maror per år tills jag blir 80. Den som lever får se :-)

Avslutningsvis vill jag med er dela en mening som Terje gett mig och som betyder mycket: Lita på din känsla, lita på din mentala styrka, lita på din fysiska kapacitet!

Terjes kommentar:
Min önskan är att fler ska upptäcka att mental träningen med rätt verktyg är mycket effektiv. Om man t.ex. har problem med nervositet i samband med tävlingar gäller det att lägga in träning för att förändra detta, precis som man tränar sin kondition. Tanken med den mentala träningen är att lära sig att påverka det som går att påverka. Att leda sig själv i olika situationer, att försätta sig i positiva tillstånd och veta vad som påverkar vad.

Att Eva med denna mentala träning skall lyckas med sina mål oavsett vilka de är känner jag stor tillförsikt till. För att testa effekten av träningen kommer vi att sätta henne i situationer som hon har negativa erfarenheter från. Därefter kommer vi att utvärdera utfallet och gå vidare, precis som med vilken träning som helst.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.