Lager ett, plaggen närmast kroppen Foto: Per Karlsson

Kläder - Lager 1

PrylarNär vi klär oss tänker vi sällan på varför vi gör som vi gör. Fryser vi tar vi på en extra tröja utan att tänka på mikroklimat och annat hokus pokus. Blåser det så vet vi att en jacka skyddar bäst. Mycket är självklart men idrottande kräver lite extra tänk.

När det kommer till idrottandet ställs nya krav på hur vi klär oss. Det handlar inte bara om värme utan även avkylning genom svett. Bomullskläder á la Rocky funkar mindre bra i vårt vinterklimat då det snabbt bli blött och därmed kallt. Därför pratar vi mer om material och lager.

Lager ett
Klädesplaggen närmast kroppen kallas lager ett. Det är ofta ett ganska tunt lager och dess huvudsakliga uppgift är att transportera bort svett från huden. Anledningen till att vi svettas är att kyla ner huden och när det är kallt vill vi inte bli för nedkylda. Får vi bort fukten hålls kläderna luftiga och kan fortsätta isolera. Men för att lyckas måste de också täcka väl. Axlar och ländrygg är särskilt utsatta och en glipa kring magen kan förstöra den skönaste av träningspass.

Funktionsmaterial
S.k. Funktionsmaterial består oftast av olika plaster som polyester, polyamid och propylen. De är lätta och smidiga samtidigt som de släpper fukt effektivt. Därför har de blivit mycket populära i underställ även om de inte håller särskilt mycket värme. Underställen i funktionsmaterial är ofta behandlade för att inte klia och skava. Ibland har underställen extra funktioner som hög krage och strategiska vindskydd etc. På minussidan finns att de bakterier som lever i svett och smuts kan vara svåra att bli av med och även ett nytvättat plagg kan lukta.

Merinoull
På senare år har ullen gjort sitt återtåg på marknaden. Tidigare generationer minns ulls som tungt och kliande men ny industri har lyckats bli av med det mesta av de problemen. Ibland genom att blanda in andra material, ibland inte.
Dessvärre kan de uppfattas som att de kliar mer. Särskilt på torr vinterhud men det finns också fördelar. Dels så håller det värmen hyfsat även i blött tillstånd och dels luktar de mindre. Ett minus är att de är rätt dyra eftersom vi snackar om naturliga material.

Stinkfaktorn
Efter ett tag kan underställen lukta trots att de är nytvättade. En del slänger kläderna när stinkfaktorn blivit för hög. Flera företag förespråkar antibakteriella lösningar. T.ex att sy in silvertrådar i plaggen.
Flera rapporter visar på miljö och hälsorisker med antibakteriella lösningar och det resursslöseri det är att slänga fungerande plagg vill vi sluta med. Vi hänvisar hellre till tipsen upp till höger.

9 kommentarer till artikeln

1985 • Nyköping
#1
12 december 2012 - 12:16
Det absolut bästa sättet att bli av med lukten i kläderna är att se till att det inte blir lukt. På sommaren (då min svett av nån anledning luktar mycket mer) så sköljer jag av kläderna i handfatet direkt efter passet och hänger dom på tork. Då blir det sällan någon ihållande lukt.

1964 • Bjärred
#2
12 december 2012 - 19:49
Brukar hälla lite ättika i förtvättfacket. Enklare än att låta kläderna ligga och dra i ättikan.
1985 • Nyköping
#3
12 december 2012 - 19:51
Det är ingen fara för tvättmaskinen?
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#4
12 december 2012 - 20:31
Tror t o m ättika kan vara avkalkande?? Lr?
Karel Friedl
1954 • Göteborg
#5
13 december 2012 - 02:54
Använder bara merino, köpt med kampajer -50%. Tvättar med lite såpa utan enzymer i 30°C. Aldrig minsta antydan till lukt.
Peter Gardell
1961 • Kallhäll
#6
13 december 2012 - 19:08
Har aldrig haft problem med "stinkfaktorn". Kanske det är för att jag kör plaggen i torktumumlaren efter tvätten. Där är det ju uppåt 80-90 grader varmt...

I övrigt är jag så lyckligt lottad att jag har kvar en uppsättning av Crafts första serie funktionsplagg. På den tiden var funktion viktigare än utseende och då visste de också vad de gjorde. Har aldrig frusit i dem, trots att jag även använt dem på fjället när jag kämpat i snöstorm! Hur många av dagens plagg kan göra en varmare när man stannar till under ett träningspass i skidspåret?
Jan
1964 • Viksberg
#7
15 december 2012 - 10:31
Merinoull! Finns inget bättre. Använder ofta plagg av merinoull tex. under årets vätternrunda trots att jag var dyngsur så frös jag inte.
När jag flyger har jag alltid på mig en T-shirt av merinoull, klart mycket mer skönt än bomull eller ännuvärre syntet kläder.
Pebben
1966 • Karlstad
#8
18 december 2012 - 16:44
”När vi klär oss tänker vi sällan på varför vi gör som vi gör.”

Där blev man idiotförklarade i först meningen. Tack för det.
”Lager ett
Klädesplaggen närmast kroppen kallas lager ett. Det är ofta ett ganska tunt lager och dess huvudsakliga uppgift är att transportera bort svett från huden”

Där ser man. Har tydligen lärt mig fel och lär ut fel. Själv trodde jag att lagare ett var att liknas vid ett ”membran” som ska släppa igenom fukten till lager två/tre. Lager ett ska inte som huvuduppgift ”transportera ”något över huvud taget. Den skall vara som en distans mellan lagren utanför och huden och se till att fukten i dessa lager inte kommer i kontakt med huden. Men jag har väl missuppfattat detta.

Syftet som jag ser det med det innersta skiktet, lager ett, är att det ska släppa igenom, vissa menar att det ska ”leda bort/transportera”, vätan/svetten från huden och hålla huden torr och varm. Och för att det ska fungera bra bör innerskiktet sitta ganska kroppsnära, dock ej allt för tajt. Bra material är för detta är syntet eller ull, merinoull är kanske att föredra. Bomull bör undvikas detta då bommulen binder kvar vätan vid huden och motverka själva syftet med ”lager ett”.

Kanske är petigt men det inre skiktet kan inte ”transportera” något. Lika lite som ”skalet”, när vi kommer dit, kan ”andas”. Däremot kan det släppa igenom.

Ska blir kul att följa denna ”serie” om hur vi ska/bör klä oss. Tänk om jag inte vet något om detta och det började ju inte så bra för mig.
Mats Ljungqvist
1974 • Bromma
#9
13 januari 2013 - 19:29
När det gäller dålig lukt kan jag tipsa om det nya tvättmedlet Fit'n Clean.
Tar verkligen bort lukten från träningskläderna!
www.fitnclean.se
www.teknikmagasinet.se/db.pl?template_file=product.html&artnr=370074
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.