Väder och kläder

PrylarLager två
Är det mysiga och gosiga klädesplaggen. De är ofta gjorda av fleece eller liknande syntetmaterial. Precis som underställ skall de släppa ut fukt, men dess huvudsakliga syfte är att hålla värmen. För att göra det är det viktigt att de sitter ganska tight på kroppen och inte släpper ut mycket luft nertill eller i halsen.

Smidigheten
När du testar plaggen så gör det gärna träningsspecifikt så du vet att det känns rätt in action. Löpare och skidåkare kan t.ex. jobbar med armarna för att känna på smidigheten. Cyklister lutar sig framåt och kolla att det inte glipar över rumpan.

Lager tre
Dagar då det inte blåser eller regnar klarar vi oss fint med de mysiga kläderna. De dagarna är dessvärre alldeles för sällsynta. Istället behöver vi jackor och överdrag som står emot. Detta lager skall tampas med den till synes omöjlig uppgiften: Skydda mot vind och fukt utifrån men andas fint och släppa fukt inifrån. Vi kallar dessa plagg för skalplagg eller lager tre.

Balans
Regndroppar är mycket större än kondens. Därför kan en jacka stoppa nederbörd men andas ut svettdroppar. Mikroskopiska porer sköter jobbet. I alla fall i teorin, men verkligheten är sällan optimal och förutsättningarna förändras. I början av ett pass, när man är kall, behöver man mer vindskydd än på slutet. Under maxningar svettas du mer än under vedvarvningen. Är det dessutom minusgrader kan porerna frysa och helt stänga bort all dyrköpt funktion.

Därmed blir förmågan att klä sig rätt en balansakt. Bra kläder förhöjer träningsglädjen samtidigt som vi någonstans behöver välja: Fukt inifrån eller utifrån? Bra temperatur från början eller efter ett tag?

Med tiden blir det självklarheter att välja plagg men följande principer hjälper dig på traven:

Hellre många tunna lager som kan knäppas upp/tas av efterhand än
Bättre lite för kall innan du kommit igång än överhettad efter en kvart
Hellre lite blöt av svett än genomsur av regn eller nedkyld av blåst

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.