Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 11917 visningar

Skillnad på kläder mellan Swimrun och Tri?

1969 • Hisings kärra
#1
7 augusti 2019 - 15:04
Gilla 
Tänkte börja med att testa lite Swimrun och triathlon lopp. Min fråga är, vad skiljer kläderna åt mellan dessa trå sporter? Speciellt do våtdräkten. Finns det någon modell som passar bra till båda?
1984 • Ljungby
#2
7 augusti 2019 - 15:45
Gilla 
Vanligast är att man har en lång våtdräkt till triathlon och en med korta armar och ben till swimrun. Du ska definitivt ha en kort till swimrun för annars blir inte löpningen så trevlig. Sen kan du såklart ha samma till triathlon, beror väl på hur bra simmare du är. För en annan som är halvkass simmare så är det lättare med lång dräkt till triathlon.

Sen en fördel om man köper en våtdräkt som är just för swimrun är att man får dragkedja både fram och bak vilket är bra om det är varmt för då kan man dra ner dragkedjan fram så det kommer in lite luft.

Sen under våtdräkten har jag samma till swimrun som triathlon.
1969 • Hisings kärra
#3
7 augusti 2019 - 15:59
Gilla 
Tack för informationen.
Är ingen bra simmare... :-)
Har en med långa ärmar/ben som jag köpte för ett par år sedan till Vansbrosimmningen. Den går ju att använda till Tri då, men ej till SR.
Vad har du under våtdräkten (både SR och Tri)?
#4
7 augusti 2019 - 16:15 Redigerad 7 augusti 2019 - 16:16
Gilla 
Man kan använda allt som är tillåtet till Tri i Swimrun men som sagt så långa ben är inte trevligt. Däremot så kan man inte använda många Swimrundräkter till Tri, min har tex 10 mm neopren på låren och i Tri får man max ha 5 mm. Själv så kör jag med paddlar och oftast dolme men ska testa att bara köra vadkompress med flytkraft.
Här finns dräkter och lite tillbehör som kan vara bra, https://www.wiggle.se/?s=SwimRun&o=2
Vad man har under beror på temp, merinoull kan funka om de är kallt men jag har alltid kört bara badbyxor.
Lite tips, https://www.swim-run.se/vad-ar-swimrun/

1984 • Ljungby
#5
7 augusti 2019 - 19:34
Gilla 
Jag har triathlonbyxor och linne under våtdräkt både på triathlon och swimrun.
#6
7 augusti 2019 - 22:17
Gilla 
#5 de funkar men för mig som är medioker simmare så är den extra flyt kraften med 10 mm neopren på låren i min Swimrundräkt guld värd.
Kan också bli lite kallt på vissa lopp utan våtdräkt.
Varmare vatten, ok simmare & med paddlar samt dolme så funkar de nog bra med vilka tajta kläder som helst.
1974 • Växjö
#7
19 februari 2020 - 11:41 Redigerad 19 februari 2020 - 12:23
1 Gilla 
@ #1 jag vet inte om du har fått svar på dina frågor, men det stämmer att kort ben är en fördel för Swimrun, men behöver inte vara en stor nackdel för triathlon.

Men ska du köpa bara en ny, köpa en ny för den aktivitet du tror du kommer göra mer av. Om du tror mer på swimrun, köpa en swimrun dräkt med dragkedjan på framsidan. Om du tror du vill tävla mer inom Triathlon köpa en ny helt dräkt och sedan kan du klippa din gamla för att använda till Swimrun.

just nu är de flesta våtdräkt på rea. Det är just nu den bäste tid på året att köpa en bra dräkt för mindre peng. Köpte en ny speedo heldräkt till min dotter för 55% rea. Om jag inte redan hade tre olika hade jag köpte en ny nu också


extra text:
i triathlon har jag en triathlon one piece eller två delar och för swimrun enbart badbyxor under min våtdräkt
1987 • Västerås
#8
20 februari 2020 - 08:15
Gilla 
Du får väl tänka på att generellt så tar man ju av sig våtdräkten på triathlon och inte på swimrun så de har ju ganska olika användningsområden med tanke på det.

På de kortaste sträckorna på triathlon kör de flesta utan våtdräkt, då det handlar om så kort simning.
1974 • Växjö
#9
20 februari 2020 - 08:42
1 Gilla 
@ #8 när du skriver kort menar du 400m? När tävlade siste i en sprint triathlon 750m hade de flesta snabb simmare en våtdräkt. Om man kan öppna och kan drag ner överdelen mellan vatten och T1 ta det inte mer än 15s att ta av resten av våtdräkt. Jag spara 8-10s/100m samt alla fördelar att inte bli nerkyld när jag kliv på cykeln.

Det var länge sen jag tävlade i en mini och senaste var Kalmar mini både när det var bara 400m och nu när de förlängde simning så man kommer upp på samma plats som Ironman. jag tror även där de bäste hade en våtdräkt på.

men ska man vara bra på något krävs det träning. om den enda gång man försöka ta av sin våtdräkt snabbt är på en tävling, bli det kanske lite jobbigare än man trodde.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.