Laddat liv - två vänner som tränar tillsammans

Träning före frukost – bra eller dåligt?

Varje morgon vaknar jag hungrig och har därför mycket svårt att träna innan frukost. Idag skrev Fitness Lifestyle en artikel om detta. Enligt artikeln ska man vara försiktig med allt för intensiv träning innan frukost så min kropp verkar i alla fall ha skickat rätt signaler till mig! Det är dock säkert väldigt individuellt hur ens kropp fungerar och när man har mest energi för träning. Jag funkar klart bäst innan lunch eller innan middag. Så idag blev det lunchträning i gymet på Idrottscentrum!

Dagens roligaste nyhet: vi ska få intervjua två mycket intressanta personer till vår inspirationssida här på bloggen. Mer info kommer :)

Dagens huvudperson: min kille Daniel som fyller år idag! Därför blir det firande ikväll med middag och bio. Hurra!
// Louise

20130410-155315.jpg


5 kommentarer till inlägget

Fredrik Lerjestedt
1972 • Floda
#1
11 april 2013 - 10:32
En bekant till mig gjorde ett fystest kombinerat med lite träningstips och fick då rådet att om man tränade för långlopp så skulle det vara bra att träna med tom mage för att träna kroppen på att ta från energidepåer som kan bli aktuella i slutet av ett långlopp när den mest lättillgängliga energin är slut. Själv har jag ingen aning.....
1981 • Varberg
#2
19 april 2013 - 09:07
Hej! Ja, det verkar ju helt klart rimligt! Men jag tror att varje kropp reagerar olika på träning på tom mage, vissa klarar det bra och andra inte. Bästa tipset är nog att göra det som känns bäst :)
HR
1972 • Stockholm
#3
25 maj 2013 - 08:12
Fredrik Lerjestedt:
det är en gammal myt som tyvärr slagit rot hos många löpare.

För det första springer man inte på "tom mage" utan man springer ett långlopp på det man har inlagrat i kroppen sedan tidigare.

Har det gått för lång tid ifrån senaste energiintaget så kan t ex leverglykogenet vara lågt (vilket det är på morgonen) och då är det trögt att springa längre sträckor fort eller att ta i. Att jogga kan gå ok.
Har man ätit lite extra på kvällen eller ett sent mellis så kan man bättra på chanserna lite inför ett tuffare morgonpass.

Man kan absolut testa någon gång att träna på att springa "tom" vilket kanske är bra för att känna på känslan av när det är motigt. Sedan beror det lite på hur långt man springer.

Jag tillhör egentligen "springer inte gärna före frukost-falangen" men det har slumpat sig som så att väldigt många av passen blivit just sådana pass. Det var lite motigt för kroppen i början och alla har ju sin "komfortgräns" före frukost. Min hamnar på ca 20-25km innan frukost, ska det springas fort är det ca 15km innan mattheten slår till.
Det tar ca tre till fem km innan min kropp vaknar till på morgonlöpningen.

Springer jag ett par timmar senare eller på eftermiddagen är kroppen snabbare på att dra igång och pulsen lägre i samma fart.

Man behöver inte träna kroppen att ta ifrån de energidepåer som är tillgängliga utan den sköter det per automatik efter vad som finns där och då för stunden. Saknas det "rätt" energiform för att sköta jobbet så börjar kroppen kompromissa så gott den kan för att lösa uppgiften.

Det är vid löpning en blanddrift i kroppen och den tar inte gärna ifrån ett enskilt energislag under ett långlopp och det går inte att springa ett långlopp på "bara fett" eller "bara kolhydrater". Den som har tränat upp sig under tid eller springer regelbundet innan frukost vänjer in kroppen men ändrar inte på de rent fysikaliska processerna i kroppen.

Är man morgontrött och är en sådan som vaknar till av och under frukosten så kan man få det tufft att springa innan frukost. Men man kan vänja sig.

Är man morgonpigg och känner att man får problem av att springa efter frukost och känner sig fräsch i kroppen på lite vätska innan start så är det ju bara att göra det. Känns bra = Är bra. :)
HR
1972 • Stockholm
#4
25 maj 2013 - 08:14
Nu kan man ju tro att jag är morgonpigg som skriver ett så långt inlägg på morgonen men det är snarare tvärtom: jag orkade inte fatta mig kort.

Sitter och vaknar till mitt i frukosten inför förmiddagens pass.
1981 • Varberg
#5
29 maj 2013 - 14:08
Precis. Känns bra = Är bra.
Som det mesta annat här i livet!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.