Foruminlägg av Martin Hedbäck

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
11 januari 2008 kl 20:53
Gilla
Sprang min första Mara, ST Marathon på 3.26, hade siktat på 3.15 men det var för varmt. Följde då i princip 3.30 träning men spetsade lite. Sprang även GbgVarvet på 1.30. Bedömmer att man bör ha 4 träningstillfällen i veckan och alltid ett långpass på 18-25 Km. En gång/vecka kan man lägga in fartträning i form av överfart. Nu på vintern så kör jag dessa pass på löpband, två varianter;
1, 2 Km uppvärmning ca 4:30-5 min/km, efter det 1 Km i överfart och sedan en långsam km för att få ner pulsen. Kör 3-4 rep.
2, I princip som ovanstående men ännu högre fart över 500 meter och 500 meter i lustemp, kör 4 repetioner och 2km nerjoggning.

Lycka till med din träning.
#2
11 januari 2008 kl 21:33
Gilla
Intersport sålde ut Nike Pegasus+ för 700 paret. Rätt ok milnötarskor. Mitt gamla par har närmare 100 mil utan att dämpningen gett sej. Endast så har tyget i hälkappan nötts ut. Springer neutralt med framfoten i först. Använder lättare skor typ Asics dS racer på snabba pass under 10 Km. Är sugen på Asics DS Trainer men dom är hemskt dyra i Sverige, bättre löpkänsla en Pegasus dock. Pegasus TC finns även somm lättviktsvariant. Dom håller börjar dock tappa efter ca 40 mil men duger för kortare distanser.
/mvh Martin
#3
11 januari 2008 kl 21:43
Gilla
Enligt min uppfattning så kräver även ett kortare löpsteg där framfoten sätts i först en väldämpad framdel för att man ska klara träna längre distanser. Använd sedan gärna lätta skor typ Asiss DS Trainer eller Racer för kortare fartlopp, löpkänslan är överlägsen. Sprang ST Marathon förra året i ett par Asics DS Racer, sista 10 Km var en ren plåga för framfötterna och den tid jag tjänade i början förlorade jag nog på slutet (slutade på 3.26). I år med mera mil i benen och bättre tränade framfötter så kanske det går bättre då jag också räknar med att ta mej runt på ca 3 timmar.
/mvh
Martin
#4
12 januari 2008 kl 17:41
Gilla
Intressant med Newton Allan! hur stämmer storleken jmf med Nimbus ?
Funderar på att slå till men vill gärna veta om storleken. Lycka till på Boston Marathon också! Funderar på Boston eller New Yourk nästa år räknar med att klara av ST Marathon på runt 3 så jag är kvalif för vilekn som.

/mvh
Martin
#5
21 januari 2008 kl 08:30
Gilla
Den tid du tappar vid vätskekontroll, 5-10 sek var 4´e km, har du igen när du springer distanser på över 10 km. En mara är lång både mentalt och fysiskt och personligen så delar jag upp loppet i etapper om nästa vätksekontroll.
Jag tar normalt en mugg sportdryck där man får i sej hälften till 2/3 resten skvimpar ut, sedan tar jag en mugg med vatten vid det sista bordet och sköljer bort blibbig sportdryck från händer och mun. Förra året med 31 grader på Sthm-Mara så drack jag konsekvent 2 muggar sportdryck vid varje kontroll utan att bli kissnödig så nog går det åt vätska.
#6
21 januari 2008 kl 08:34
Gilla
Malin´s stretchövning mot löparknä är värd att prova, hjälpte mej iallafall.
http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8173
#7
25 januari 2008 kl 08:50
Gilla
Har själv en GlobalSat som kostar mellan 1500 - 2000 beroende på om du ska pulsmätare eller inte. Samma HW som Garmin men sämre mjukvara och display.
Funkar utmärkt tillsammans med Sporttracks. Klarar dock inte att kompensera för
topografi, dvs blir rätt stora mätfel i kuperad terräng. Garmin har Motionbased SW som klarar detta bättre om jag förstått det rätt.

/mvh
Martin
#8
30 januari 2008 kl 08:29
Gilla
Ha tålamod, det tar minst ett år att vänja kroppen vid långdistanslöpning, dvs
träna för distanser mara/halvmara. Tänk inte på farten första året utan försök hålla igen. Flåset tränas upp mycet snabbare en knän, leder och benhinnor.
1, Gå till löplabb för att få hjälp med skoval
2, Håll igen på tempo och ta det lungt med distansökningar, om möjligt spring i terräng det första året.
3, Jobba med löpsteget. Ett kort löpsteg där man initialt landar på framfoten är skonsammare en ett långt steg med initial hälnedsättning.

Lycka till
#9
4 februari 2008 kl 08:36
Gilla
Kaffe och Stress kan också höja blodtrycket. Jag mätte trycket för några månader sedan och de låg nästan på gränsen för min ålder. Mätning på eftermiddagen efter ett antal koppar kaffe och stress på jobbet. Mätning en vecka senare då jag avhållit mej från kaffe och kom till vårdcentral utan att vara stressad så var blodtrycksvärdena i den nedre regionen för min ålder. Mao kan det vara värt att också gå igenom kost och dryckes vanor samt levnadssituation innan medicinering.
Numer så tar jag endast en kopp kaffe på morgonen och därefter grönt te. En kopp kaffe påverkar kroppen i upp till 7 timmar...

/mvh
Martin
#10
5 februari 2008 kl 14:36
Gilla
Jag håller med Roland och principen att det är farten som dödar inte distansen.

Alternativ med ökad distans snarare en ökad fart gör att man kan hålla samma fart genom ett maralopp istället för att tappa 10-15 minuter på andra halvan av en mara som förmodligen blir fallet man fokuserar på tempo snarare en distans. Personligen så drar jag ibland på mej sträckningar och bristningar vid intervallträning men distansträningen ger inga sådana problem. Enda risken som jag ser det med enbart distansträning är att man kör fast i ett tempo som man inte bryter igenom om man inte varierar med tempo-baserad träning.
#11
7 februari 2008 kl 08:22
Gilla

(Klippt från Dustins hemsida)

Specifikationer
Batteritid 2 veckor i standby och 8 timmar träning

Tanken är väl att man ska kunna ha den som ordinare klocka också med laddningsfrekvens ungefär som för mobiltelefon.
#12
7 februari 2008 kl 20:46
Gilla
Delar Janne´s erfarenhet, avstog dock från löpning under en period och ägnade mej och MTB cykling då jag inte förstog sympton och åtgärd. Går numer på Yoga en gång i veckan för att få en rejäl dos strechning.
#13
20 februari 2008 kl 08:32
Gilla
Balanserad kost ? Generellt så binder kolhydrater vatten. En balanserad kost där man drar ner på de snabba vita kolhydraterna till förmån för proteiner fett och långsamma kolhydrater är kanske att föredra. Tex frukost med Ägg bacon samt en knäckemacka istället för rostat bröd. GI förespråkar detta. Atkins har drivit det alldeles för långt dock, många tror dom bantar men dom ser mer ut som russin då dom torkat ut sin kropp med en alltför kolhydratfattig kost. Tänk också på att äta mellanmål, banan och ett glas mjölk direkt efter träning.
/mvh
#14
21 februari 2008 kl 09:29
Gilla
Spran Sth Marathon förra året min första mara. Innan dess ett par halvmaror. Följde i stort sätt Salkzys träning för 3:30.
I själva loppet tog jag rygg på 3:15 hararna men släppte dom efter ca en mil då det var ganska stökigt runt dessa. Valde istället att fokusera på att göra mitt eget lopp, dricka ordenligt etc. Loppet flöt på bra fram till sista milen då jag var ordenligt sliten. Gick imål på 3:25 vilket jag var nöjd med tanke på att det var ca 30 grader varmt.

Så mina råd:
Minst ett långpass i veckan på ca 25 km för att orka hela distansen. Följ gärna träningspgm.

Gör ditt eget lopp följ inte tids-hararna.

Räkna med att andra halvan av loppet går 5-10 minuter långsammare. Så 1:40 på första halvan och 1:50 på andra halvan för att nå 3:30.

Stäm av ditt tempo vid varje 5 km passering.
#15
22 februari 2008 kl 13:09
Gilla
Sprang maran förra året för första gången tappade ca 10 Minuter på andra halvan jmf med första. Sprang då halvmaran på 1:30 och gick imål på 3:25. Hade siktat på 3:15 men det var för varmt.
Med tanke på din träning så bör du komma en bra bit under 4 timmar om du fortsätter hålla dej skadefri.

/mvh
Martin
#16
27 februari 2008 kl 14:51
Gilla
Spinning, MTB cyklande eller ev BodyBump för att stärka muskler. Räkna med att det tar ett par år att få en löparkropp som håller för Marathondistanser. Försök ha tålamod så kan du förhoppningsvis ´njuta´ av många framtida marathon. Tror inte heller du kan strecha bort en sträckning i ljumsken. Höfter och knän tar lång tid att träna upp för att klara distanser upp till marathon.
/mvh
#17
3 mars 2008 kl 15:35
Gilla
Lars att din fotpod viser ´fel´ på löpband beror med stor sannolikhet på att löpbandet inte är kalibrerat. Sedan kan ett liten differens komma från att du har ett lite annat löpsteg på bandet jmf med på asfalt.
#18
4 mars 2008 kl 08:23
Gilla
Kör med Nike Pegasus som milnötarskor sedan ett antal år. Billiga och pålitliga samt håller hyfsat upp till 100 mil. Har alltid 2 par, handlar ett nytt par när de gamla nått 60-80 mil. Brukar kunna handla Pegasus på rea för 700-900 SEK. Löpkänslan är rätt ok och komforten riktigt bra.

Asics DS Trainer är nog kanon men nästan dubbelt så dyr och har förmodligen kortare livstid. Skulle ha den som intervall och tävlingssko.
#19
4 mars 2008 kl 08:30
Gilla
Tror problemet är att Suuntos pulsband håller låg kvalitet. Höll också på att byta batterier med samma problem som beskrivs ovan. Köpte sedan en Polarklocka. Suuntoklockan funkade då utmärkt med Polars pulsband som verkar skicka pulsdata båda kodat och okodat. Polars pulsband är dessutom bekvämare.

/
#20
5 mars 2008 kl 12:21
Gilla
Beror väl lite på vilka distanser vi pratar om. Själv så är målet att prestera bra på mara och halvmara. Jag försöker hålla ett kort löpsteg där man landar på framfoten och att foten hamnar under kroppen inte framför som det gärna blir vid långa löpsteg och hälnedsättning. Kan kännas lite knepigt ett tag att öka stegfrekvens men det betalar sej på längre distanser. Finns många små aspekter som styr drivet i löpsteget också, tex högre knälyft samt hur mycket man kickar bakåt efter nedsättning.
Försök hitta en lång bred raksträcka där du kan fokusera på löpsteget, känn dej fram och jmf puls också. Efter ett tag så kommer du hitta ditt löpsteg som både känns bra och ger låg puls.

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >