Foruminlägg av Johan

< < < 1 2 > > >
#1
29 november 2013 kl 16:36 Redigerad 30 november 2013 kl 14:41
Gilla
+1 på Petersson ovan.

Och som Peter skriver:

Att tänka på är att du inte kan bygga muskler på ett energiunderskott. (sanning med modifikation, men vill du bli starkare och är ny inom styrketräning är det vägen att gå) Vill du bli större och starkare så kommer du oundvikligen behöva lägga på dig lite fett, som vid senare tillfälle kan regleras bort med lite kostmodifikationer. Se till att få i dig nog med protein (runt 2 gram per kilo kroppsvikt)
#2
5 december 2013 kl 23:51
Gilla
Vilka icebugs har du provat? Jag har nyligen köpt ett par Certo BUgrip och är helnöjd. Över is och genom snö, och jag tycker löpkänslan i skorna är bra.
#3
12 december 2013 kl 22:39 Redigerad 12 december 2013 kl 22:43
Gilla
Har kutat ett par veckor med mina Icebug Certo BUgrip. Har samma upplevelse av skon som Jens här ovan. Den är stabil, och man kan kriga på kilometer efter kilometer. Löpkänslan är hyfsad, och man känner inte dubbarna genom sulan även när man kutat på asfalt ett tag.

Efter dagens pass där min runda var täckt av blöt blankis och jag kunde hålla ett okej tempo så bara måste jag få lovorda dessa skor lite. Fantastiska och värda varenda slant.

EDIT: Att tillägga är att jag annars kutar i saucony kinvara. Inte för att skorna är lika, men för mig fungerar båda.
#4
14 december 2013 kl 15:09
Gilla
#5
16 december 2013 kl 19:51
Gilla
Dito! Som nykomling ser jag fram emot ett lärorikt 2014 här på jogg :)
#6
22 december 2013 kl 22:34
Gilla
Basövningar och basövningar! Att bodybuilders kör sådana övningar bör ej hindra dig från att göra detsamma, bara minska vikten? :)
http://exrx.net/Lists/Directory.html

En mycket bra sida. Klicka in dig på muskelgrupp. Sedan finns det subkategorier för "barbell" (skivstång) och "dumbell" (hantlar).

Övningar såsom: hantel-/bänkpress. Militärpress. Skivstångsrodd. Marklyft. Knä-/frontböj. Chins/latsdrag.
#7
22 december 2013 kl 22:35
Gilla
Ehum. Surfar på telefonen och såg inte att du redan fått svar. Ju fler desto bättre? :')
#8
24 december 2013 kl 23:53
2 Gilla
... När man vid julbordet läser "miltid" istället för "mild" på senapsflaskan.

:D
#9
24 december 2013 kl 23:56
Gilla
Det beror på hur man ser det.. Vi har slutat med julklappar sen flera år tillbaka, men fick en slant av farmor. Inte helt omöjligt den råkar gå till något löparrelaterat. ;)
#10
31 december 2013 kl 16:55
1 Gilla
Sista joggen blev 13 km i snålblåst och snöfall. Enormt mycket snö. Halt. Men underbart skönt trots.

Nu en pizza och ett par öl. Gott nytt år!
#11
1 januari 2014 kl 19:10
Gilla
Är inte riktigt med på snacket att man måste köra riktigt tungt för att "bli större". Tycker man bygger bättre på att verkligen försöka träffa rätt när man tränar. Fokusera på kontakt och TUT (time under tension). Exempelvis inte låsa ut armarna i toppläget när man kör bänkpress. Och reps upp mot 12 och högre.

Missförstå mig rätt. Man måste variera träningen också. Jag är inte stor eller stark, men jag är bra mycket större och starkare än då jag började träna för fyra år sedan. Har hunnit prova både och och föredrar att träna lågreps - men då är jag inte ute efter att bli större.

Finns en anledning till varför många proffesionella bodybuilders kör högrep.

Här finns lite att läsa om hypertrofi/repsantal och annat gott.
http://www.styrkelabbet.se/antalet-repetitioner/

Skriver från telefonen så ursäkta om det är ostrukturerat skrivet.
#12
2 januari 2014 kl 22:20
Gilla
Jag var nog lite otydlig med vad jag menade, eller så förstod du precis och vi fungerar helt enkelt olika. ;) Jag provar igen.

För det första så kör jag nästan bara basövningar, så där är vi överens. Tanken med högreps är ju inte att det ska vara "lätt" som du skriver, utan att man precis ska klara ett större antal repetitioner. Går man över den gränsen (säg att ens mål är 3 set med 15 repetitioner på vardera) så ökar man vikten och jobbar sig upp till 3 x 15 igen, och fortsätter. Det handlar inte om att stå och svinga samma vikt månad ut, månad in, utan progressionen måste finnas där. Det handlar heller inte om att köra mer och mer repetitioner, heller.

Att jag sen var lite otaktisk med vad för tråd jag skrev det här i kan vi diskutera någon annan gång ;) Som ny tycker jag ett schema som t.ex. "Starting strength" är skitbra. Många set, få reps och bara basövningar. Styrka och volym byggs snabbt upp.

Bodybuilders kunde jag lämnat ute, men det är faktiskt sant, de kör mycket högrep, fast vikterna är ju givetvis riktigt höga. Men det är fortfarande högrep för dem. Men det hör inte hit, egentligen, då alla ändå bara proppar sina kroppar fulla med anabola så det går inte att jämföra med oss vanliga dödliga.

Jag kör som sagt också tungt på gymmet, men anledningen till att jag inte växer är att jag springer "för mycket" och äter "för lite". Vill inte bli större och tränar mest för att underhålla. En aning starkare blir jag, men långsamt går det.

Och ja, jag håller med dig och din "dips-teori". Jag kör själv inte dips pga en axel som jag dragit ur led två gånger, men jag kör mycket chins. Jag fastnade på en platå första gången vid runt 10-13 chins beroende på dagsform och började därför lägga på vikt. Idag har jag kört som mest 21 chins på ett set, eller 55 fördelade över 4 set. Fast har ingen möjlighet att köra med vikter på något smidigt sätt längre. Lite OT möjligtvis.

Förövrigt läser jag alltid dina inlägg med stort intresse - tycker du har många bra poänger och skriver pedagogiskt. Så, det tackar vi för :)
#13
4 januari 2014 kl 12:47
Gilla
Tycker du svarar bra på frågan själv alldeles i slutet på ditt inlägg. :)

Jag kör alltid 3x15 efter mina löprundor, även om det knappt känns, p.g.a. tidigare ömmande hälsenor. Sen kör jag förvisso tungt viktade stående vadpressar ett par gånger i veckan på gymmet också.
#14
6 januari 2014 kl 17:37
Gilla
Då är vi helt och hållet eniga, Henrik. För mig är högreps spannet 10-15 om man nu måste sätta en siffra på det.

Angående chins: inte jag heller. Med tanke på hur lätt jag är borde jag kunna göra bra mycket fler än 21. Kanske. Skit samma, chins är kul och vi mår nog lika bra trots att vi ej är svenska mästare. :))
#15
9 januari 2014 kl 18:59
Gilla
Jag skulle ge rekommendationen att inte springa alls med feber eller halsont.

Sen att jag inte följer den rekommendationen själv är en annan femma. Känner jag mig pigg men aningen förkyld så brukar jag ge mig ut på en luuugn runda. Man (jag) känner ganska snabbt om det var en bra eller dålig idé.
#16
11 januari 2014 kl 09:12
Gilla
Jag fick plötsligt ont på insidan av smalbenet vid en promenad nu för ett par månader sen. Hade löpt rätt hårt de senaste veckorna och även en hel del kvalitet på passen.

Vilade en vecka från löpningen, fortsatte med excentriska tåhävningar. När jag sedan begav mig ut på en kort tur så hade jag ont direkt igen.

Kontaktade en sjukgymnast direkt och fick gå dit några dagar senare. Han fastslog att jag hade en inflammation i underbenet och behandlade med akupunktur och ordinerade två veckors löpvila.

Efter första akupunkturbehandlingen hade jag rätt rejält mycket ondare än tidigare, men det gav med sig till följande vecka. Efter andra behandlingen gjorde det långt ifrån lika ont och gick över snabbt.

När jag sedan började springa igen så började jag med 30 min snabb promenad. Sedan 1 min löpning, 5 min gång x 6. Alltså ute i 30 min och ökade löptiden med 30 sec varannan dag. Fick jag känningar så backade jag en dag i rehaben.

Utöver det så duschar jag benet i iskallt vatten i några minuter efter varje pass, och är noga med att stretcha vader/höftböjare och baksida lår.

Här om dagen sprang jag 18 km utan ens en tillsymmelse till ont i benet. Dock var jag ganska snabb med att söka hjälp och tränade mycket styrka under rehabtiden (gör fortfarande, även om senaste veckan varit tom ;) )


#17
12 januari 2014 kl 10:29
Gilla
I vanlig ordning har henrik satt ord på mina tankar. Men likväl:

Springer ner till -20 i merinounderställ på hela kroppen, vanliga tights, dubbla sockar, funktionströja, mössa, buff över halva nyllet, tunna vantar med windstopperöverdrag och ett par tjockare vantar över det. Sen har jag en bra vinterjaka med vindskydd fram och vädrande bak. Craft PXC storm heter den, tror jag.

10 km i -18 gick bra i denna utstyrsel, trots att man såg ut som en snögubbe därefter. Däremot -16 och kraftig blåst igår var ruggigt jobbigt.
#18
15 januari 2014 kl 14:11
Gilla
Är riktigt sugen på att prova hokaskor. Är det ett slöseri om jag inte tänkte springa ultra? Halvmara känns som min distans, och långpass i den längden tänkte jag hoka till.
#19
17 januari 2014 kl 18:36
1 Gilla
Bild uppladdad av Johan
10 km, -22 grader enligt yr.no och nästan vindstilla. Höll 4:51-tempo och mådde bra i klädseln jag brukar ha när det är som kallast.

Merinounderställ, funktionst-shirt, tights, shorts, pannband och mössa, buff, dubbla vantar (ena paret med vindstopp) och tjockare jacka med vindskydd fram.

Halvsnögubbe vid hemkomst bjuder jag på. Jag gillar kylan!
#20
23 januari 2014 kl 18:22
Gilla
Hmm. 341 sekunder (5min 41 sek) gånger 9,93 blir 3386 sekunder vilket blir typ "56,43" vilket översätter till 56 minuter och 25,8 sekunder om min matte ej sviker mig :)
< < < 1 2 > > >