Löpning Kläder, Skor & Prylar 450 inlägg 55915 visningar

Hoka One

1975 • Habo
#1
18 november 2013 - 12:23
Gilla
Ok, ni som använder Hoka One. Ge mig lite info, när använder ni dem, hur använder ni dem, vad tycker ni om dem?

Funderar att köpa ett par enbart för längre pass men de kanske är så speciella att springa att det blir knasigt att växla skor?

Ge era kommentarer.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Thomas
1970 • Glumslöv
#41
16 december 2013 kl 18:08
Gilla
@Zingo
Tack!, det var generöst, men jag behöver lite större skor än så.
Bröt just ihop och beställde ett par Bondi 2 från Ultramarathonrunningstore. Det bidde den svarta varianten, för att minimera "clownskofaktorn".
Jämförde mot mina bäst passande skor (PureFlow 2) på Shoefitr, och fick gå upp en halv storlek på Hoka.
Hoppas chansningen går hem!
1965 • Eksjö
#42
16 december 2013 kl 18:44
Gilla
Hoka har ju noll drop, det gör IMHO mer skillnad än eventuella skillnader i dämpningen i sig. Fortsätter du att landa framför kroppen (nu gissar jag iofs) så kommer du att få ökade problem med hälsenorna, lär du dig att landa mer under kroppen så kommer det oddmässigt vad man har hört från andra hokalöpare att bli bättre,
Thomas
1970 • Glumslöv
#43
16 december 2013 kl 19:37
Gilla
Nja... Hoka har 4-6mm drop, och jag landar inte på hälarna/overstriding, och har inga problem med mina hälsenor.
1970 • Sala
#44
16 december 2013 kl 19:39
Gilla
Mina Stinson tarmac har 6 mm drop. Jag valde de av den anledningen. Jag kan få problem med vaderna nämligen.
1952 • Varberg
#45
20 december 2013 kl 10:07
Gilla
Jag tror att effekten av hur mycket drop skon har blir annorlunda med Hoka eftersom sulan komprimeras så mycket vid fotisättningen.
Regnigt och mycket pölar har visat en trevlig egenskap hos Hoka. Jag blir inte lika blöt som i andra skor.
1975 • Habo
#46
20 december 2013 kl 10:09
Gilla
Jaha löparvänner. Det blev att utnyttja rabatt via sjprio och det blev ett par Stinson Evo (passade på att köpa en garmin 620 när jag ändå var igång, haha). Överlag nöjd efter att ha sprungit ett antal pass men det där med att gå upp en halv storlek är jag lite osäker på om det blev bra. De känns lite stora. Har dubbla sockar ibland för att kompensera.
Robin
1980 • Stockholm
#47
20 december 2013 kl 22:35
Gilla
Misstänkte att de jag beställde skulle vara något små men kunde inte motstå när det var Black Friday-rabatt men bara fanns kvar i den mindre storleken överallt. De sitter perfekt när skosnörena är åtdragna helt och foten inte åker fram men efter 3-4 km släpper snabbsnörningen lite och det blir skav mot stortån precis framför nageln när skorna inte sitter åt runt häl/vrist. Någon annan som har problem med att snabbsnörningen släpper och vad kan man göra åt det utan att byta till vanliga snören?
1971 • Alingsås
#48
20 december 2013 kl 23:57
Gilla
Robin: Nä, ingen bra lösning på det. Har lite samma känsla som du, dessutom irriterar jag mig gruvligt på att den stora resten snörning sladdrar omkring och irriterar under passet när man kör med snabbsnörningen. På senare pass har jag iofs börjat köra överblivet extrasnöre runt befintlig snörning på skon - ilandsproblem förvisso.

En annan sak är som andra påpekat i andra trådar, att det är trångt för tårna i "tåboxen". Jag har varierat att springa med och utan de iläggssulor som följde med. Utan så "slaskar jag omkring" lite i skorna men med sulorna blir det lite trångt framtill och tårna har en större tendens att slå i framtill (vilket brukar resultera i blåa tår).

Jag funderar allvarligt på att klippa av dem (iläggssulorna) precis under första "bron" mellan foten och första tåleden. Då skulle foten sitta bra och förhoppningsvis skulle jag ha tillräckligt utrymme för tårna.
r hårt och långt jag kan kuta i dem.

Bortsett från dessa småproblem är jag helnöjd att jag nu efter drygt 100km i kuta i dem trots att jag fortfarande anser mig vara i slutet av en återhämtningsperiod
Thomas
1970 • Glumslöv
#49
2 januari 2014 kl 14:16
Gilla
Mina Bondi B dök äntligen upp, 2 timmar innan avfärd mot flygplatsen.
De får följa med. Ska försöka få in några morgonrundor på stranden innan det blir allt för varmt.
...och ja, de är mjuuka!
1981 • Linköping
#50
2 januari 2014 kl 14:30
Gilla
Ingen alls som testat och inte gillat dem? Jag är så skeptisk till dessa, det känns som att gå åt helt fel håll, men jag har ju inte testat...
Robin
1980 • Stockholm
#51
2 januari 2014 kl 16:28
Gilla
Karin: Vad menar du med fel håll? Det som skiljer Hoka från nästan alla andra väldämpade skor är ju att de är neutrala, har ett rätt litet häl-tå-drop och väger lite sett till dämpningen. Så ur den aspekten är de rätt minimalistiska faktiskt.

Jag har kört Stinson Trail nu på tre långpass och kan komma med några nackdelar:

- Har vrickat till foten tre gånger på två pass då jag trampat snett på rötter/stenar, vilket väldigt sällan händer när jag kör med Inov-8, Saucony eller NB. Inga rejäla stukningar med svullnad, utan mer lite stelhet direkt efter samt efter passen. Vet inte om det beror på att foten befinner sig längre från marken eller om det mer har att göra med att man med Hoka kan kötta på utför utan hänsyn till underlaget och helt enkelt inte anpassar steget/fotisättningen lika mycket till terrängen.

- Fästet i lera är inte bra när det handlar om mer än ett ytlager lera på stigen. Kanske inte helt förvånande med tanke på sulmönstret men ändå värt att notera i och med att det är en trailsko.

- Fästet är godkänt, men inte mer, på vått berg eller spång/stockar, särskilt inte med lite motlut. De är inte glashala, men räkna med lite slir då och då uppför en fuktig berghäll.

- Våtvikten verkar vara helt OK men dräneringen är inte den bästa. När man väl fått in vatten så stannar det kvar ett bra tag. Förvånades också över hur pass lätt det kom in vatten med tanke på sulans höjd och "sulkanten" som går upp en bra bit över fotens sida. För att vara rättvis kanske jag ska tillägga att det regnade en hel del under alla tre pass :)

- Snabbsnörningen har en tendens att ge efter lite efter en stunds löpning, vilket för mig resulterar i att foten glider fram för långt i skon och det börjar skava mot naglar och de yttre tårna. Är ju dock snabbt åtgärdat om man inte har väldigt bråttom.

Trots detta så är jag väldigt nöjd med skorna. Efter dryga 3 timmar rötter, stenar och backar med blöta fötter så brukar det ha satt sina spår i både fötter och vader oavsett vilka skor jag har. Med Hoka så var det som att jag bara hade tagit en sväng runt kvarteret - ingen ömhet eller antydan till blåsor/uppluckrade förhårdnader på fötter eller tår och ovanligt fräsch i vader, lår, knän och höfter. Inte samma fina känsla i just benen efter sista passet jag gjorde men då var dom slut redan innan jag startade :) Jag var väldigt skeptisk till Hoka (särskilt i terräng) innan jag hade provat men de blir lätt valet framöver på längre lopp, såvida det inte är risk för mycket lera eller krävs extra bra fäste.
unni gunnarsson
1961 • göteborg
#52
2 januari 2014 kl 18:19
Gilla
Har sprungit i mina i ett år lite drygt,fick hälsporre men har kunnat springa tack vare mina hookaskor. Många var negativa till skorna då, så det är kul att läsa att så många springer i dom nu.
1975 • Habo
#53
15 januari 2014 kl 07:04
Gilla
Vill bara instämma i Robins analys angående Hoka i skogen bland rötter.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#54
15 januari 2014 kl 07:10
Gilla
Jag vet, jag vet att detta är OT, och jag har ingen som helst värdering i om Hoka är bra eller dåligt eftersom jag inte har använt dem. Meeen....

För tre år sen...SÅ LÅG DROP SOM MÖJLIG!! BARFOTA BARFOTA BARFOTA BARFOTAAAAAAAAAA!!!!!!! NAATURLIGT!!!!!!!!!

Tre år senare...PLATÅÅÅÅ VAD FAN!"!!!! DÄMPNING DÄMPNING!! HOOKAAAAAAAAAAAAAA!! REVOLUTIONERANDE!!! NYA SÄTTET ATT SPRINGA PÅ!!!!!!!!

Än en gång, ursäkta ironin och inget illa mot NÅGON men ibland kan jag bara inte låta bli...Ha en bra dag och spring långt! :-)
1969 • Stockholm
#55
15 januari 2014 kl 10:40
Gilla
Fast att pendeln svänger tillbaka visste vi ju redan då BARFOTAAAAAAAAAA!!!! kom, eller hur? :-)

Med det sagt så är Hoka inte så extrema som det ser ut vid första anblicken; för det första är det låg drop i dem och sen har man foten en bit ner i sulan också, så tjockleken under fötterna är, om än större, så inte så extremt mycket större som det kan se ut. Det ovanaste med dem tycker jag är att yttersulearean är stor, vilket borde göra att de känns klumpigare än vad de gör. Men jag tyckte mina första Lunarglides för ett antal år sedan kändes mer som clownskor faktiskt, då de var så breda i framfoten, vilket Hokaskorna inte är, de är bredast bak.
1966 • Borås
#56
15 januari 2014 kl 11:28
Gilla
Som ultrasko tror jag inte det finns ngt bättre på marknaden idag,tycker själv att det är logiskt med mycket dämpning när man springer lång. Problemet jag har just nu är att man gärna väljer Hoka skorna till dom kortare turerna för att de är så sköna. Vi var 3 gubbar som sprang ett 100km lopp i Italen i höstas. Alla hade Hoka o ingen hade ont i fötterna efteråt. Sedan är det väl som med alla andra märken att det är individuellt. Ha ett gött löpår 2014
#57
15 januari 2014 kl 14:11
Detta inlägg har raderats
1988 • Luleå
#58
15 januari 2014 kl 14:11
Gilla
Är riktigt sugen på att prova hokaskor. Är det ett slöseri om jag inte tänkte springa ultra? Halvmara känns som min distans, och långpass i den längden tänkte jag hoka till.
1952 • Varberg
#59
15 januari 2014 kl 14:24
Gilla
Jag springer snabbast i Hoka oavsett om det är 1 k eller 17 k. Längre springer jag inte.
1971 • Lillehammer
#60
15 januari 2014 kl 16:16
Gilla
@Karin L: jag är en av de som inte gillar Hoka. Köpte ett par när jag bröt tån i fjol, för att kunna börja löpa tidigare. Första turen var skoj - som att löpa i en hoppborg, men blev det gradvis allt tristare.
För mig handlar löpning om markonkakt och respons, å det får du inte i dessa. Dessutom är de blytunga.
Uför i terräng är de nog svårslagna för att löpa fort, men för mig är de inte värda det. Och i ordentligt teknisk terräng? Nej tack.
En annan sak jag noterat vid utförslöpning i de, är att låren fått mer stryk än vanligt när man löper snabbt.
Kanske en vanesak, men jag tror det har ngt med frånvaron av respons å göra. Nu ligger de på hyllan, ser de som en rehabsko.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.