Foruminlägg av Jörgen Jonasson

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >
#1
4 juni 2014 kl 21:46
Gilla
På min gamla dator gammal ant+ agent kan jag importera min gamla rundor som jag fört över på den datorn fram till 2013-02. På nya datorn med ny ant+ agent får jag exportera ut som TCX-fil och läsa in. Så lär ta ett tag att få över mina ca 170 rundor :(

#2
5 juni 2014 kl 19:01
Gilla
Fungerade tydligen med att rensa aktiviter som beskrivs i andra tråden om problemet.
Så jag skapade upp kataloger en för de jag ska föra över och en för de som är överförda. Och sen lägger jag in ca 20 åt gången.

Få se det som positivt, man helt enkelt har tränat mer än det var tänkt för överföringar :)

Katalogstruktur om man inte vill leta upp andra tråden:
C:\Users\[användarnamn]\AppData\Roaming\GARMIN\Devices\[serinr på utrustningen]\Activities
#3
6 juni 2014 kl 12:24
Gilla
Jag hade en variant när jag vill komma ner i 3:30 tempo på milen:
10 * 1km snabbare än 3:30 och sticka ut på ny var 4e minut. Den slet hårt, så körde den inte så ofta, vanligaste var 100m och 400m intervaller för att få upp snabbheten.
#4
6 juni 2014 kl 12:56
3 Gilla
... när träningskläderna inte hinner torka mellan passen och du antingen tar på dig de lätt fuktiga kläderna och lägger några extra minuter på uppvärmningen för att bokstavligen bli varm i kläderna eller tar fram träningssetet som du har när det är några grader kallare/varmare om tänkta kläderna är alldeles för blöta.

...Inser att du har utrustning och kläder för att springa i från åtminstone -30 grader och varmare och kan justera på några graders skillnad eller efter hur kraftigt det blåser.

... SMHI utvarnar klass 1 snöstorm och du tänker att detta var ju inte så farligt att springa i, jag har varit med om värre.
#5
7 juni 2014 kl 10:40
Gilla
Om du har framfotsisättning, så kan du prova att träna in hälisättning på distanspassen (men fortfarande samma frekvens och placering i fotnedsättningen, vilket innebär att man får flexa mer med foten), det tar några veckor innan baksidan av låret har vant sig vid den belastning så man får ta det lugnt med övergången.

Mitt hopparknä är på tillbakagång med hjälp av det och i kombination med utfallsträning.
#6
8 juni 2014 kl 21:10
Gilla
#7
12 juni 2014 kl 20:16
Gilla
POSE löpning bygger på "gravitationsförklaringen".
Annars har du större rörelseomfång bakåt på höftböjaren om man skjuter fram höften och därmed bättre frånskjut. Medan man i sittande ställning har en tendens att få steget för långt fram och måste "dra" kroppen frammåt innan man kan skjuta på när man passerat tygndpunkten. Stolta hållningen hjälper att lungorna får hänga fritt och kan andas mer avslappnat. Och stark bål gör att man utnyttjar frånskjutet bättre, som fart framåt istället för att man vinglar med hela överkroppen. Och de med svag bål brukar också ha en tendens till en mer sittande löpstil.
#8
18 juni 2014 kl 18:25
Gilla
Min åsikt i "bromsefekten" vid fotnedsättning långt fram är att då får musklerna ta emot hela kroppstyngden vid landning och det blir även med muskelkraft som man får spänna hälsenan med innan den kan ge tillbaka kraften i frånskjutet, medans när man sätter foten nära tyngdpunkten, så används hälsenan till dämpningen och dessutom laddas upp med kraft som kan utnyttjas i frånskjutet.
#9
18 juni 2014 kl 19:01
Gilla
Den sidan har jag läst några gånger innan och tycker fortfarande det är en bra sammanfattning.

Udda löpstilar som går fort får mig att tänka på Paula Radcliff.

Kan inte komma ihåg vart jag läst det, men man får skillja lite på löpteknik och löpstil. Löptekniken är det grundläggande, medans stilen är saker som kanske skulle kunna påverka marginellt. Med tanke på antal år/mil de har med mindre optimal stil, så skulle det nog ta rätt många år/mil innan de skull uppnå samma energisnålet som de har med sin nuvarande stil. Och då kan de träna något annat som ger mer resultat i förhållande till träningsinsats.
#10
19 juni 2014 kl 22:27
Gilla
Jag använde/använder stavgång som inkörsfas för nya löppass, alternativt köra rigtigta långtidspass (4-5 timmar) för att göra av med energi. Jag låg på 100 kg för 3 år sedan visserligen med 174cm och var helt slut efter 300m löpning första gångerna. Jag har även kört slagsäck/cykling/simning som träning eftersom knäna klarar inte riktigt den löpningsbelastning som jag velat. Jag vill fortfarande mer än vad de klarar, men försöker skynda långsamt :)
#11
30 juni 2014 kl 22:09
Gilla
Tack Magnus N. 2 ggr massage minskade ner min rehab tid rätt mycket. Kunde köra intervaller i fredags utan minsta känning.
#12
7 juli 2014 kl 22:49
Gilla
Sällan jag laddar inför mina långpass, utan försöker hålla ner tempot istället.
Har nyligen börjat träna på att få i mig dryck (lättsaltad saft) under långpass (över 2 timmar) för att kunna få i mig lite kolhydrat ifall det blir ett marathon i höst.
#13
10 juli 2014 kl 20:26
Gilla
Tränade backar på slinga i St Hans backar när jag bodde i Lund.

Beskrivning av St Hans Extreme:
Banan går på en slinga som är 2.55 km. Extreme-klassen springer således fyra varv och Extreme Light-klassen två varv. Banan slingrar sig runt på St Hans Backar och har ca 140 m stigning per varv. Underlaget är mestadels gräs eller något upptrampad stig.

Profil och bilder: http://she.lundsok.se/backarna/
#14
16 juli 2014 kl 21:10
Gilla
Har man inte familj eller andra åtaganden, så kan man få ihop 15-20 timmar i veckan på träning och ändå få in vila med ett heltidsjobb. Som jag förstått det kan man ligga på Sverigeelit med 10-15 timmars träning med bra upplägg. Men det tar ju ett tag för kroppen att anpassa sig till den träningsnivån.
#15
21 juli 2014 kl 21:19
1 Gilla
Adidas Adizero Adios 2. 200g sko som jag trivs med, kör intervaller och har som tävlingssko för lite längre distanser, regningt väder eller det är lite steningt underlag.

New balance RC 5000. 90g sko. Extremt lätt, har som tävlingssko på kortare distanser och när det inte är risk att fastna stenar under.

Nu ska jag bara gå ner mer i vikt själv, så jag kan utnyttja lågviktskorna på ett bättre sätt :)
#16
25 juli 2014 kl 17:55
1 Gilla
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18156662

Just nu är deras sida nere, men annars är där en beskrivning av innehållet i svett.
#17
28 juli 2014 kl 23:03
Gilla
Håller med Per, det är inga stora tidsvinster man gör med lättare skor, såvida man inte ligger på nivå där sekunderna räknas.

Men sen kan det ju vara lite kul att köra med lättare skor, jag har bla adizero som jag gillar att köra lite snabbare i (200g) eller newbalance rc5000 (90g).
Men då ska man vara medveten om att dämpningen är sämre på lättare skor och större risk att gå stum. Och på de ultralätta är det även stor risk att det fastnar sten och liknande eftersom det är gott om hålrum i sulan för att få ner vikten.

Tidigare diskussion om ämnet: http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=18932
#18
28 juli 2014 kl 23:50
Gilla
Mött en hel del djur, speciellt på senare tiden då jag medvetet flyttat till småländska skogarna, för att just komma närmare naturen.

2 olika vargar (ca 2år sedan: en silver grå på långt håll och i höstas en rödbrun på ca 20m håll, den senare var i motvind och dimma, så vi upptäckte varandra ungefär samtidigt) sen några gånger där jag misstänker varg, men bara sett rovdjursliknande ögon reflektera ljus från pannlampan och dagen efter läst i tidningen att det observerats varg i byar i närheten.

ca 1 år sedan en glad Golden som springer lös och nästan nockar mig när den hoppar upp och ska slicka mig i ansiktet (hinner få käken i pannan innan den slickar mig).

Iller som korsat vägen för mig.

En vildsvins galt och sugga med tre kultingar som springer vid sidan om och som tur väl är springer ifrån mig och korsar vägen ca 50m framför.

för ca 1 månad sen en älgko med två ca vecko gamla kalvar varav den ena förvillar sig på fel sida om en stenhög och kommer lite väl nära mig i min smak. Men då har älgkon hunnit runt stenhögen och korsar vägen så kalven kan springa efter.

Passet efter är det en duvhuk som glidflyger och spanar ovanför mig en bit.

ca 1 månad sen en räv som precis bitit ihjäl en vildsvinskulting (kände mig taskig när räven blev skrämd och stack iväg)

idag en flock med kor som precis blivit släppta ur hagen.

95 i Chamonix. 1 st vit bergsget (Chamois blanc) när jag sprang ett backpass efter utförsåkningen.

I övrigt så är det lättare att räkna gångerna jag inte sett rådjur än gångerna jag sett (nån gång tappade jag räkningen vid ca 10), gröngölingar, tranor, ekorrar, svanar, gäss olika sorters ormar (tyvärr rätt ofta överkörda), ödlor.

#19
14 augusti 2014 kl 22:25
1 Gilla
För att vara lite tråkig, så finns det studier på det.
Tar man inte i så mycket så kan man andas genom näsan, men när man höjer intensiteten så föredrar kroppen lättaste sättet att ventilera.
Denna blogg länkar vidare till studierna.
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/the-running-blog/2013/aug/14/inhale-breathing-runners-oxygen
#20
16 augusti 2014 kl 21:51
Gilla
Jag bor på landet och tycker om att springa på grusvägar, så det brukar bli pannlampa för att huvudtaget se och reflexväst för att synas.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 > > >