Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 3131 visningar

Knä (hopparknä)

Gabriel L
1977 • Örebro
#1
6 juni 2014 - 23:48
Gilla
Hej!

Jag har opererat mitt knä tre gånger senast 2005.

Vore super glad om någon hade tips på att kunna träna bra utan backslag eller tips på träningar för att förebygga backslagen.

De två senaste gångerna gick det bara 2 månader mellan varandra då jag var för ivrig med min rehab träning och tryckte på för hårt. Efter den senaste operationen så fick jag sluta med innebandyn, men kunde springa rätt bra. Jag är ingen dunder löpare och försöker träna 2-4 ggr i veckan och distansen skiljer sig rejält under säsongen då jag bara är säsong löpare då jag även cyklar och åker längdskidor. Jag springer Lidingöloppet men förra åter fick jag backslag och fick vila hela Juli och Augusti då knät gjorde alldeles för ont.

Mitt problem är när jag försöker köra 4 pass i veckan eller kör styrka och teknik övningar och belastar mitt knä hårt. Då går jag över smärt tröskeln och knät kan göra ont i flera veckor eller månader till och från och behöver vila allt från 1 vecka till 2-3 månader innan jag kan träna igen. Brukar normalt minst få ett bakslag per år. Ibland behöver inte ens värken komma vid ansträngning utan det kan räck med att jag sitter och kör bil i 2-3 timmar så får jag ont. Distansen jag klarar av att springa idag är ca 15 km innan jag känner av knät. Detta brukar bli bättre ju längre säsongen går men lägger jag in två distans träningar på en och samma vecka och kommer upp i ca 4-6 mil så säger knät ifrån rejält.

Idag ser mitt tränings program ut som så här.

Pass 1
Intervall på tisdagen
9 st 300 meters intervaller i uppförslutning. Höjdskillnad 25 meter. Tempo 3,45 min. 5 st korta 90 meters intervaller, tempo 3 min
Uppvärmning 2,5-3 kilometer och ned jogg 2,5-3 kilometer.

Pass 2 på torsdagen
Tempopass 8-12 kilometer. Tempo runt 4.30

Pass 3 oftast på söndagen
Distans på 15-20 kilometer beroende på trängen.

Någon som har tips på hur jag kan optimera min träning bättre för att kunna nå 2.30 på Lidingö utan att öka tränings mängden allt för mycket p.g.a. knä skadan?

Träffar Sjukgymnast varje gång jag får backslag men utan större respons.

När jag pratar med min ortoped som är specialist på knän och idrotts skador så rekommenderar han mig att inte operera mig en gång till, då chansen att bli bättre är mindre än 50% och chansen att knät kan bli sämre är i stort sett lika stor.

Vore tacksam över tips och råd då löpning och framför allt träning är en stor grej för mig då jag tränat i stort sett hela mitt 37 åriga liv.
1972 • Ljungby (Älmhult)
#2
7 juni 2014 kl 10:40
Gilla
Om du har framfotsisättning, så kan du prova att träna in hälisättning på distanspassen (men fortfarande samma frekvens och placering i fotnedsättningen, vilket innebär att man får flexa mer med foten), det tar några veckor innan baksidan av låret har vant sig vid den belastning så man får ta det lugnt med övergången.

Mitt hopparknä är på tillbakagång med hjälp av det och i kombination med utfallsträning.
1972 • Täby
#3
7 juni 2014 kl 11:31
Gilla
Hej Gabriel. Allt som oftast är tålamod nyckeln till framgång. Jag hade stora problem i vintras med mitt ena knä. Mycket stretching och rehabcykling under en 2-3 månadersperiod låter ju inte kul men det fungerade för mig. Sprang sthlm marathon helt utan känning av knät. Det är lätt att vilja öka på träningsmängden så fort det känns som om knät svarar upp bra. Gör inte det är mitt råd. De e som att be om att få bakslag. Jag kör fortf konsekvent med minst 2 vilodagar mellan varje pass... oavsett distans. Vad som funkar för vem är nog upp till varje enskild individ. Detta funkade för mig. I februari i år kunde jag inte ens springa 2km utan att börja halta med rejäla smärtor i utsida knä. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.