Foruminlägg av Emma Hällbacka

< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
#1
18 april 2015 kl 17:01
Gilla
#2
24 april 2015 kl 18:31
Gilla
Hej alla!

Jag funderar på om det går att kombinera the warrior diet (alltså att man äter 95% av sina kalorier under 4 timmar på kvällen) med morgonlöpning? Jag är naturligt aldrig hungrig förrän på kvällen och samtidigt tycker jag bäst om att springa på morgonen, men jag undrar, går det att träna löpning på morgonen, fasta under dagen och sedan äta på kvällen? Det jag oroar mig är främst behovet av återhämtningsmål. Det borde väl finnas en del näring kvar i omlopp om man äter all sin mat relativt sent (ca 20.00) på kvällen? Vissa dagar tränar jag även styrka på kvällen, men då blir ju det innan middagen utan att ha fyllt på sedan förra passet. Det låter inte riktigt optimalt, men jag undrar om någon har erfarenhet av twd och kanske provat på det upplägget jag nämner? Funkar det kanske att ta en proteindrink och en frukt efter morgonpasset utan att förstöra alltför mycket av fastans effekter och stimulera hungern (jag blir hungrig av att äta ofta och med en viss övervikt vill jag undvika onödig hunger)? Allas erfarenheter av olika former av periodisk fasta/warrior diet i kombination med löpning uppskattas då google tillhandahåller relativt klent resultat...
#3
24 april 2015 kl 19:25
Gilla
@Krister Sellman: tack för tipset, skall kolla in!

@Mikael Eriksson: Haha ja enligt min erfarenhet så är träning på fastande mage inget problem =) Det är snarare (styrke)träning IGEN på kvällen utan att ha fyllt på efter löpningen som oroar mig...
#4
24 april 2015 kl 20:02
Gilla
Väger man 60 kg (siffra tagen ur luften) och springer 3 mil på tre timmar så bränner man cirka 1800 kcal. Som kvinna måste man alltså nästan DUBBLA sitt dagliga matintag när man tränar så mycket. Jag skulle byta ut soppan mot något rejält med ordentligt med fett och fiberrika kolhydrater, så mättar det ordentligt. Gryta med kokosmjölk, kikärter och ris/quinoa kanske.
#5
24 april 2015 kl 20:26
Gilla
Jag är, enligt efterforskningar och ren erfarenhet hos mig och många bekanta, övertygad om att frukost är ett skitbra mål för de som har svårt att gå upp i vikt, eftersom energiintag med efterföljande insulintopp i samband med de naturligt höga kortisolnivåer man har på morgonen (för att vakna) stimulerar aptiten. För de som liksom jag försöker bli av med övervikt så är hoppa över frukosten bäst, eftersom den både gör en hungrig och tillför onödiga kalorier. Perfa för den som vill gå upp i vikt med andra ord. Så om frukosten är viktigast eller inte? För någon som vill gå upp: ja, den är viktigast. För den som vill gå ner: nej, den är det minst viktiga.
#6
25 april 2015 kl 19:07
Gilla
Jag tog mig runt varvet på ganska exakt 3 h förra året trots 30 kg övervikt och max 10 h löpning i bagaget sedan nyår. Och det blev startskottet till en mer strukturerad träning! I år satsar jag på under 2,5 h, så visst går det att springa på ren vilja. Kroppen klarar väääldigt mycket mer än man tror =)
#7
12 juli 2015 kl 15:17
Gilla
Förlåt för eventuell trådkapning, men även om det inte finns någon magisk gräns för när man skall börja dubbla passen istället för att köra allt på en gång, vet någon UNGEFÄR när det börjar bli lämpligt? Eller är det en bra strategi även på total nybörjarnivå att exempelvis jogga 3 km på morgonen och 3 på kvällen istället för 6 km i ett svep för att det sliter mindre på otränade ben? Bara en tanke =)
#8
14 juli 2015 kl 12:59
Gilla
Tack Jörgen för svaret! Jag tränar inte så där jättemycket löpning för tillfället, men lägger styrketräning de dagar jag inte springer. Så dagarna är slut även om min mängd är relativt liten... Får försöka klura på det =)
#9
14 juli 2015 kl 13:06
Gilla
Om man är nybörjare och vill träna MYCKET men inte riskera att skada sig, och vill vänja huvudet vid att göra 5 pass i veckan, är det då en hållbar strategi att powerwalka 4 av 5 den första veckan, och sedan under en perioder av 3 - 5 månader successivt byta ut powerwalking mot löpning? Eller är det också för hårt? Tränar styrka vid sidan av ca 3 ggr/vecka.
#10
14 juli 2015 kl 13:09
Gilla
Tips för att hitta löparglädjen: gå ut och promenera i löparkläder, helt utan krav på att ta ett enda löpsteg. Gå hela rundan. Och nästa gång du går den så tillåt dig att springa en bit, kanske 30 meter eller så. Och för varje gång så spring lite mer, bara när du har lust givetvis, och vill du inte så strunta i det. Allteftersom konditionen förbättras och du tycker att promenaden går för sakta så kommer löparglädjen som ett brev på posten ;)
#11
30 juli 2015 kl 17:57
Gilla
Hej allihopa!

Om man har uppehåll från löpningen så försvinner ju kondisen ganska fort, det har jag märkt. Men hur är det med senfästen och liknande, det som man skall vara så försiktig med som nybörjare eftersom de utvecklas så mycket långsammare än muskler och kondition? Försvinner de också lika långsamt så att ett uppehåll på 3 - 6 veckor (som ju totalt tar död på konditionen) inte påverkar senfästena lika mycket? Dvs måste man, efter ett uppehåll, börja om på noll eller kan man köra på ungefär där man slutade, förutsatt att konditionen hänger med?
#12
31 juli 2015 kl 08:57
Gilla
Jag har aldrig upplevt skav av sport-bh, däremot på insidan av låren.... Men det kommer bara vi turer över 15 km. Jag har dock alltid min sport-bh i en storlek för liten, får knappt på mig den, så det finns inte en chans att den ligger och skaver. Har lite ränder efteråt, men brösten håller sig stenhårt på plats iaf =)
#13
4 augusti 2015 kl 12:26
Gilla
Tack för svaren! =) Då slipper jag börja om helt efter min lata sommar iallafall ;)
#14
27 november 2015 kl 18:41
Gilla
Hallå alla glada löpare!

Jag håller på att glida in i en kosthållning som liknar Warrior diet (dvs man äter enbart en måltid och det är på kvällen efter alla dagens aktiviteter) och jag stormtrivs! Jag har dock ett dilemma och det är att de dagar jag löptränar så gör jag ofta detta på förmiddagen. Behöver jag då något återhämtningsmål? Och isåfall, funkar sådana där rawfood-barer bra? De består ju oftast av dadlar + nötter = socker, fett och lite protein. Är detta ett vettigt postworkoutmeal när man kör periodisk fasta?
#15
27 november 2015 kl 20:49
Gilla
Eftersom jag har ca 30 kg övervikt så ligger jag på kaloriunderskott, runt ca 1800 har jag räknat ut är lagom. Det är INGA problem för mig att få i mig det i en måltid, jag kan äta sjukt mycket =) Jag tänker också komplettera baren med BCAA-tillskott just för att skona mina muskler.
#16
27 november 2015 kl 20:59
Gilla
#3: Poängen är att det INTE skall mätta och egentligen vara så litet som möjligt eftersom det handlar om periodisk fasta. En rawbar är ju riktig mat, fast nermald. Det är mest det att jag tycker det är godare än att äta en skål nötter, som kan bli tråkigt i längden =)
#17
28 november 2015 kl 13:32
Gilla
#6 äter tyvärr varken ägg eller mjölk, annars hade ju ett kokt ägg eller lite vasslepulver var klart billigare och smidigare =) Men ja, äta en eller två gånger om dagen passar verkligen mig perfekt!
#18
28 november 2015 kl 15:29
Gilla
#8: som sagt så äter jag varken ägg eller mjölk så dessa är uteslutna tyvärr. Jag undrade mest hur såpass viktigt det är med återhämtningsmål att det kan motivera att bryta min tänkta 20-timmarsfasta, eller om jag på regelbunden basis bör klara mig utan.
#19
29 november 2015 kl 12:04
1 Gilla
Tack för svaren! Jag skall prova det här ett tag nu och se om det går vägen eller om återhämtningen blir för långsam. Eftersom jag är relativt otränad misstänker jag att jag kommer få resultat i träningen oavsett om jag äter ägg, rawbars eller ingenting efteråt =)
#20
13 december 2015 kl 12:45
Gilla
Hej kära löparvänner!

Jag har börjat träna tung styrketräning för benen, vilket ofta resulterar i ganska rejäl (men skön!) träningsvärk. Om jag tränar ben på onsdag så brukar den riktiga värken komma först på fredag och sedan sitta i ca 2 - 3 dagar.

Min fråga till er är: Kan jag springa med den här träningsvärken? Kan jag springa långpass med den här träningsvärken? Borde jag passa på att lägga in långpasset redan dagen efter benträningen så att träningsvärken inte hunnit komma än, eller kan det vara skadligt? Hur kombinerar ni tung benstyrka med löpning?
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >