Foruminlägg av PB

< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
#1
23 juli 2010 kl 10:16
Gilla
För två veckor sedan gjorde jag illa hälen, detta fick mig att gå på ett onaturligt sätt (gick så i lite över en vecka). en vecka senare skulle jag ut och träna och under uppvärmningen så hugger det till i vaden. Dum som jag är avbryter jag inte träningen eftersom jag märker att det inte gör så speciellt ont så långe jag bara tar sprint steg. Efter detta hade jag svårt att vinkla upp foten och det gjorde ont i vaden. Nu har själva smärtan i vaden mer eller mindre försvunnit. vad som dock återstår är en märklig känsla av något mellanting mellan att man slår i armågen och kramp. Känslan uppstår när jag vinklar foten i dess ytterlägen och ibland när jag sitter ner. ibland får jag även en känsla av att det "bränner till" i vaden. Jag har ännu inte varit hos läkare eftersom jag inte har haft tid till det.
1. Är det någon som tror sig veta vad det är? vad skall jag i så fall göra åt det
2. är det här något man bör gå till läkare för eller bara låta vara
#2
10 maj 2011 kl 09:30
Gilla
Som mitt liv ser ut just nu är jag i princip tvungen att lägga in alla mina löppass på morgonen innan frukost, jag har i princip alltid tränat på eftermiddagarna tidigare. Min erfarenhet är att farten alltid är betydligt sämre innan jag har ätit mitt första mål för dagen. Nu till frågorna; Ger träningen effektmässigt lika mycket som om jag hade tränat efter att jag ätit (kunnat hålla en högre fart på mina tempopass)? spelar det någon roll för mina långpass (där farten inte påverkas i nämnvärd utsträckning) om jag ätit innan eller inte?

jag vill tillägga att jag äter så snart jag kommer hem. Bör jag tänka på något särskilt angående vad jag bör äta till frukost?
#3
17 maj 2011 kl 10:12
Gilla
Jag har försökt läsa på om pulsträning men jag är inte helt säker på att jag har förstått det. Jag är heller helt säker på hur man bäst utformar sin egen träning. Om det är så att det finns någon bra tråd om någon av dessa ämnen är jag mycket tacksam om någon kan posta en länk. Kan inte säga att jag har något egentligt mål men eventuellt kanske jag ska springa stockholm halvmara eller lidingöloppet. Siktar även på att höja alla sträckor allt eftersom.

1 veckas träning
pass 1. 1 mil löpning 70-80% av uppskattad maxpuls
pass 2. intervaller 600 x 6 (så högt tempo som möjligt) med 3 minuters gångvila
pass 3. 1 mil löpning 70-80 av uppskattad maxpuls
pass 4. 5 km löpning 80-90 % av uppskattad maxpuls
pass 5. långpass 60-70% av uppskattad maxpuls

vad borde jag göra om/förändra (både vad det gäller pulsnivå och träningens utformning)?
#4
18 maj 2011 kl 10:13
Gilla
Just nu kör jag typ milen varje morgon, har blivit lite beroende av det. Men jag inser att jag måste börja blanda upp träningen på sikt. Jag har ganska nyligen kommit igång med min träning och körde ett maxpulstest någon av de första veckorna sedan jag börjat men hade helt enkelt inte kraften att genomföra hela testet så jag tänkte först träna upp mig ordentligt innan jag försöker igen. jag har gissat på 205-210 i maxpuls.
#5
19 maj 2011 kl 00:13
Gilla
Tack. Jag har iof inget emot smärta men kroppen tog helt enkelt slut vid förra försöket. När är det läge att börja köra intervaller i ditt tycke?
#6
22 maj 2011 kl 19:42
Gilla
Pulsen är såvitt jag förstår det högre när det är varmt (både genom egen erfarenhet och vad man kan läsa här på forumet). Ska man anpassa pulsträningen efter detta och höja pulszonen när det är varmt? Det vill säga när man pulstränar är det den faktiska farten (som korresponderar till en viss puls vid en normal temperatur) eller själva pulsen som egentligen är det viktiga?
#7
23 maj 2011 kl 07:54
Gilla
så jag ska således acceptera en lägre fart på de längre passen när det är varmt om jag kör pulsbaserad träning?
#8
2 juni 2011 kl 19:11
Gilla
Hej
När jag springer så slår insidan av låren i varandra. När jag tidigare sprungit (med längre kortbyxor) har detta inte varit ett problem, jag har nu bytt till ett par korta kortbyxor och nu skaver kortbyxornas nedre söm mot insidan av låret. Jag skulle gärna vilja fortsätta springa i dessa korta kortbyxor. Är det någon som har något förslag? typ smörja in med vaselin eller något?
#9
4 juni 2011 kl 12:44
Gilla
Det var lite saftigt med 50 spänn i shiping för en sak som kostar 100 kr. får se om jag beställer det lite senare. Var kan man köpa vaselin annars?
#10
4 juni 2011 kl 13:51
Gilla
upptäckte precis att bodyglide finns på löplabbet. så tack för tippset, går och köper det imorgon.
#11
8 juni 2011 kl 14:01
Gilla
om någon skulle söka efter hudirritation och hitta den här tråden så rekommenderar jag starkt ovan nämnda body glide som finns att köpa på bla. löplabbet. Produkten lösta mina problem helt och kladdar inte det minsta.
#12
8 juli 2011 kl 10:05
Gilla
Inser nu att nästan all min träning under juni saknas på jogg.se då jag lagt in den i ett annat program istället. Jag har tränat på på ungefär samma sätt som under maj månad. med den förändringen att jag lagt in en del kortare/smabbare pass, ett par backpass samt ett långpass.
Detta långpass sprang jag för två veckor sedan och var på 18.5 km vilket jag sprang med ett medetempo på 4 min 25 sekunder / km. Jag har tidigare i juni eller maj inte haft några större problem att hålla 4:10-15 tempo på milen.
efter långpasset tränade jag på som vanligt (tog 2 eller 3 dagars vila efter passet) och det gick något långsammare men inte så pass att jag oroade mig över det. Men nu den här veckan har min träning kollapsat helt jag har vid 3 tillfällen den här veckan gett mig ut för att köra milen men har tvingats avbryta varje pass efter att jag inte ens orkat med i 4:40+ tempo (att tvingas avbryta pga av utmattning tror jag knappt att jag har varit med om).
Jag har försökt att komma på möjliga orsaker men kan inte komma på något. Jag äter som vanligt, jag sover som vanligt, jag känner mig pigg, jag brukar normalt tåla värme bra.
Vad kan det bero på? behöver jag oroa mig eller är det här något som händer då och då? bör jag lägga om träningen och så att säga börja om från början igen?
#13
9 juli 2011 kl 00:46
Gilla
#14
8 februari 2012 kl 08:46
Gilla
hade samma problem som du (http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=18398). bodyglide fungerar utmärkt! som skrivits ovan så finns det att köpa på löplabbet.
#15
22 februari 2012 kl 08:24
Gilla
Jag har ett mjukt garmin pulsband och en 210 klocka. Jag har märkt att jag får enormt stor variation på mätningarna beroende på hur jag sätter pulsbandet. Jag har även upplevt en variation jag inte riktigt hittar någon förklaring till (ligger mycket högt i puls men klockan visar kanske 140).

Hur ska jag sätta pulsbandet för att få en optimal läsning? dvs hur högt etc.

andra tipps angående hur jag får en optimal läsning av puls är välkomna.
#16
24 februari 2012 kl 06:44 Redigerad 24 februari 2012 kl 06:44
Gilla
haha det var bland det fulaste jag sett i klockväg

(inte suuntos alltså, de är tvärt om typ de snyggaste löparklockorna jag sett)
#17
26 mars 2012 kl 19:51 Redigerad 26 mars 2012 kl 19:52
Gilla
Jag har precis gjort samma sak fast med ett av Adidas pulsband även det fungerar ENORMT mycket bättre än garmins pulsband. Det framgår inte av de tidigare inläggen men det saken gäller är att om man har ett mjukt pulsband till garmin (där avläsaren går att ta loss (sitter med 2 knappar)) så funkar den även till Adidas och Polars pulsband. Man ska alltså köpa ett pulsband utan själva avläsarsaken. Detta ska kosta typ 150-200 kronor.

EDIT: missade visst ett par inlägg, det framgick visst... men jag låter det stå kvar iaf
#18
28 mars 2012 kl 07:29
1 Gilla
alltså på 800 meter så behöver man inte så där överdrivet mycket kondition egentligen. 800 handlar enligt mig om att bara om att vara snabb och att stå ut (gå ut i princip på max och sen hålla det). 1 mil tröskelträning bör absolut ingå som en del av träningsprogrammet men det är i mitt tycke långt ifrån det viktigaste i mitt tycke. fokus bör istället ligga på klassiska friidrottsövningar som hjälper till med fart och uthållighet med mjölksyra typ i stil med korta stegar (200 m, 400 m, 600 m, 800 m, 600m , 400,m 200 m som intervall (väldigt hög fart)), backpass, korslöpningar mm..

Om du är med i en friidrottsklubb skulle jag be din tränare om hjälp med att lägga upp träningen. Jag vet dock av egen erfarenhet att gruppträningen sällan är inriktad på 800/medeldistans så be om att ibland få ett annat program än övriga gruppen att köra samtidigt som de kör sina övningar.

lycka till!
#19
28 mars 2012 kl 17:29
1 Gilla
Oj, skrev visst innan jag tänkte. Insåg inte hur ung frågeställaren var. Lyssna på de råd som givits av de andra här.
#20
21 april 2012 kl 08:17
Gilla
Jag tycker faktiskt att det brukar räcka om man med hög och bestämd stämma vrålar "ur vägen", "akta" eller liknande. Tror aldrig jag har varit med om att folk inte ha flyttat på sig (eller de har iaf försökt flytta på sig). Skulle den grupp jag försöker ta mig igenom inte göra det skulle jag nog tillämpa den amerikanska fotbollsmetoden som nämnts ovan. Krockar man med någon är det bara att säga att man trodde att de skulle flytta på sig.

Idéen med grisljud tycker jag annars var ganska bra. Om man kombinerar passgången och grisljuden med ett väldigt förvridet och/eller mordiskt ansiksuttryck tror jag att man får en ännu bättre effekt.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >