Löpning Skador & Rehab 38 inlägg 5434 visningar

Operera löparknä????

Johan Andrén
1975 • Sävar
#1
12 oktober 2009 - 18:38
Gilla
Nu håller jag på att vara ganska less, känns som att inget jag gör tar mig i rätt riktning.
Min historia kring ämnet löparknä är lång, iaf i tid räknat, närmare bestämt 14 år.
För det var då, för 14 år sen som denna skada visade sig för första gången, jag var 20 år och hade just slutat som tävlingsaktiv utförsåkare och bestämt mig för att börja springa lite mer målinriktat, detta eftersom jag inte räckte till som skidåkare på seniornivå och för att jag alltid hade haft lätt för mig när det kom till just löpning.
Jag hade en kompis som vid tiden tävlade på 800 och 1500 meter och var rätt duktig, så det blev som så att han hjälpte mig att sätta ihop ett träningsprogram, dock inte för medeldistans utan för längre sträckor. Vi tränade mycket ihop då våra program sammanföll i tex distanslöpning. Det var skitroligt och jag förbättrade mig snabbt, i drygt ett halvår vill säga. Sen drabbades jag av detta förbannade löparknä.
Naturligtvis sökte jag hjälp för denna åkomma, gick till en sjukgymnast på idrottsmedicin här i Umeå, behandlingen innefattade en grundlig utredning av rygg, höft, löpsteg mm. Allt för att hitta grundorsaken, slutsatsen blev att den ända rimliga förklaringen var överträning....ordinerades dom klassiska stretchövningarna för löparknä samt vila och alternativ träning. Detta kämpade jag på med i ett år kanske, men då jag inte lyckades bli bra så la jag helt enkelt av.
Efter det så har jag nån gång per år försökt att komma igång igen, dock har detta varit helt fruktlöst...max nån kilometers löpning och sen är smärtan där. Dock gjorde jag ett lite mer seriöst försök nu för ca 2 månader sen, jag gjorde som så att jag plockade fram mina gammla stretchövningar, körde dom flera gånger om dagen i nån vecka, tog sedan kontakt med en naprapat som är erkännt duktig på idrottsskador. han har (ytterst plågsamt...ha ha) jobbat med att sträcka ut den aktuella senan, samt rättat till en liten felställning i ryggen. Enligt hans bedömning är jag nu klart rörligare i dom aktuella musklerna än genomsnittet, har inga felställningar någon stans, och ett neutralt steg (är för övrigt en sk framfotslöpare).
Så jag har faktiskt kunnat springa nu i ca 1,5 månader, inte provat några längre sträckor...men upp till 8-9 kilometer iaf.......detta var fram tills idag, nu är hellvetet tillbaka :(
Undrar nu om det är någon som har opererat denna åkomma och kan berätta för mig hur man går tillväga för att få en sådan operation som 34-årig motionär. Hur länge fick ni i så fall vänta? Hur lång rehab är det efter detta ingrepp? blir man gipsad osv?
Känns inte som att det finns någon annan utväg för mig, om ingen av dom klassiska rehab-metoderna fungerar efter 14 års vila så är dom nog ganska verkningslösa på mig.
Men denna gång hjälps det inte, jag ska faan bli bra om jag så ska måsta få ett nytt ben transplanterat...ha ha.

Hoppas på goda råd!!
< < < 1 2 > > >
Margit S
1961 • Luleå
#21
15 november 2009 kl 20:02
Gilla
o, tack! Måste medge att jag är lite nervös, men jag bara måste göra det. Det blir julen i soffan med massor av DVD-filmer!
Margit S
1961 • Luleå
#22
2 januari 2010 kl 18:03
Gilla
Nu är det gjort! Operationen var verkligen inte farligt alls, att laga hål i tänder är värre. Det gjorde dock ordentligt ont i några dagar och det var svårt att sova då jag bara kunde ligga på rygg. Så jag knaprade på Brufén och de första nätterna lite sömnpiller eftersom det är viktigt att inte ha ont och vara utvilad för läkningsprocessen. Nu klarar jag mig dock utan piller och kan gå omkring hemma. Lite svårt att gå i trappor och ta på och av skorna och plocka upp saker från golvet. Det känns nu bara som ett ordentligt löparknä men det blir lite bättre för varje dag. Jag har ett sjukgymnastbesök exakt 2 veckor efter operationen och då får jag höra hur jag ska förhålla mig. Jag har varit hemma från jobbet och det var nog bra eftersom jag går mycket på jobbet och det känns att jag inte kan göra det än så länge.
Det känns bra att jag har gjort det. Mitt fel med löparknäet var nog att jag i början inte visste vad det var som gjorde ont på utsidan i knäet. Jag trodde inte att det var så farligt eftersom jag kände att det inte var inne i knäet. Operatören hittade förklaringen att inget hjälpte längre för mig eftersom senan över bursan hade degenerativa förändringar och kärlinväxt som han trodde berodde på att underliggande bursan var så kraftig irriterad. Han klippte bort dessa förändringar också och de är skickade för patologiskt undersökning.
Så mitt råd är att ta löparknä på största allvar och rehabilitera sig direkt vid första teckan till löparknä med inflammationsdämpande medicin, stretching , översyn av skorna och hjälper inte detta så hör med kunnig idrottsläkaren om operation. Förvänta dig inte att alla läkare kan ngt om löparknä, jag är läkare ( dermatolog) själv och under grundutbildningen i ortopedikursen togs inte detta upp.
Cathrine
1966 • Enskede
#23
4 januari 2010 kl 12:56
Gilla
Mathias och Marit, ni som har opererat er för löparknä i Stockholm kan ni säga var man ska vända sig?
Johan Andrén
1975 • Sävar
#24
4 januari 2010 kl 14:12
Gilla
Sorry Anna att jag dröjer så med att svara, jag är inte in här så ofta just nu.....svaret på hur det har gått är som följer, jag är troligtvis världens vekaste människa....ha ha.
Jag kom igång något sånär med löpningen efter otaliga naprapatbesök, kom så pass långt att jag kunde springa 30-45 minuter utan att känna av knät, då uppstod i stället nästa bekymmer, höger ljumske.
Jag kännde vid ett pass att det gjorde lite ont i ljumsken, inte mycket men dock att det smärtade lite, senare samma kväll hade jag svårt att gå, nu två månader senare är jag fortfarande halt.......jag har bestämt mig för att ta en längre paus och göra ett nytt försök i vår, jag cyklar 2-4 ggr i veckan, det funkar, men löpning är inte att tänka på för tillfället :(
1956 • Tygelsjö
#25
4 januari 2010 kl 16:31
Gilla
Lycka till med ditt fd löparknä Marit

Magnus Andersson
1967 • Askim
#26
5 januari 2010 kl 12:37
Gilla
Dras också med ett efterhängset löparknä som förvärrades i samband med Lidingöloppet. Kom i mål, men nu kan jag max springa 5 km utan att det gör ont.
Har testat allt i form av sjukgymnastik, stretching och nya skor. Nu är det dags för kniven.

Känner ngn till en bra klinik i Göteborgsområdet?
Margit S
1961 • Luleå
#27
5 januari 2010 kl 13:08
Gilla
Bra beslut Magnus. Cathrine, jag bor inte i Stockholm utan i Norrland. Opererades på en privat klinik av ortoped som sysslar mycket med idrottskador. Jag tror det är den enda lösningen. Landstinget tror jag inte håller på med löparknä då det räknas mera som friskvård än sjukvård.
1966 • Taberg
#28
5 januari 2010 kl 14:14
Gilla
Jag funderar också på att göra en operation av mina löparknä. Jag sprang mitt första marathon 2009 (Stockholm) och fick gå den sista milen på grund av att jag hade så ont. Jag vill så gärna springa Stockholm marathon i år igen men min idrottsläkare säger bestämt att jag kommer aldrig att klara det. Om jag gör operationen nu tror ni då att jag hinner bli bra så snabbt så att jag hinner träna inför Stockholm som är den 5 juni? Eller ska jag vänta med operation och försöka springa ändå? Tyvärr tror jag att idrottsläkaren har rätt, jag tror innerst inne inte heller att mina knä håller för ett maraton till.

Jag har haft problem med löparknä från och till de senaste 8 åren, ibland har det varit bättre och ibland sämre. För några år sedan kunde jag bara sprnga 5 km, sen började de göra ont så in i helv....

1960 • Skövde
#29
5 januari 2010 kl 14:40
Gilla
Magnus ta kontakt med Perago ortopedklinik, det ligger inne på Carlanderska i Göteborg. Olof Lundin heter ortopeden, han är specilist inom ortopedi och kan med all säkerhet hjälpa dig.

Anna Z
1984 • Stockholm
#30
10 januari 2010 kl 12:07
Gilla
Marit J, hur har det gått för dig, nu när det gått ett tag sedan operationen? Har du varit tillnågon sjukgymnast ännu? Lästa frågor och svar på Marathon.se och couchen där och då stod det att rehabiliterinegn efter löparknä kunde vara svår och långdragen.
Själv har jag nu så ont i mitt löparknä att jag knappt kan gå, får bli ett samtal till min idrottsläkare i morgon, tror att operation är det enda som hjälper nu! Vägrar tro att jag måste slute som löpare, det är så viktigt för mig!
side88
1979 • Luleå
#31
10 januari 2010 kl 12:47
Gilla
Förslag som hjälpte mig: spring utan skor eller med så tunna skor som möjligt, då slipper du skador. Dämpade skor => skador.
Margit S
1961 • Luleå
#32
10 januari 2010 kl 19:15
Gilla
Anna, det är nu snart 3 veckor sedan för mig. Jag var hos sjukgymnast efter 2 veckor och då klagade jag över att jag hade så mycket ont. Jag hade inte varit utanför huset då. Han tyckte dock att allt såg jättebra ut, sa t.o.m att det var särskild bra. Jag fick återbesök 2 veckor senare. Det jag skulle göra under de 2 veckor var att försiktigt gå ut varannan dag och gå med mål att kunna promenera 2km vid återbesöket. Det tror jag att jag kommer att lyckas med. Han sa att det får kännas att det är opererat men ingen stegrande smärta. Det är så det känns också nu, jag går också lite stelt, svårt att slappna av. Även ska jag när jag ligger i soffan försiktigt stretcha så det spänner i op-område så senan bildar lång bindväv över hålet den har fått vid operationen. Viktigt sa han är att veta att det finns mycket nerver i området som skickar sina signaler. Det känns också så nu. Jag har tagit Ibumetin 400mg x2 de första 2 veckor efter operationen för att hålla nere inflammationen och tar nu fortfarande 1 tabl till natten. Jag ska börja jobba i morgon.
Rehabiliteringen kommer nog att vara lite besvärlig men det är min enda chans att kunna springa igen. Inget annat har hjälpt. Det är inget att fundera över ffa att själva operationen är mindre besvärlig än att gå till tandläkaren.
Jag har kämpat i snart 2 år. Under operationen sa läkaren att bursan var kraftig förstorad och det fanns redan skador på senan som legat över så inflammationen i bursan hade redan börjat förstöra senan. Han klippte bort den del av senan som varit förstörd och lämnade hålet öppet och plockade bort bursan. Så nog hade det varit bra om jag inte hade väntad så länge!! Berätta gärna vad läkaren har sagt...hoppas att du får operationen...
1967 • Laxå
#33
31 mars 2010 kl 17:32 Redigerad 5 april 2010 kl 08:52
Gilla
I morgon är det dags för mig att operera mitt ena löparknä, även det andra knäet ska opereras framöver. Det är dr Magnus Forssblad på Capio Artro Clinic på Sophiahemmet i Stockholm som får den äran. Jag har dragits med löparknäeländet i drygt 3 års tid, de senaste 2 åren även med vilovärk. Jag har dessutom ett fysiskt krävande arbete som gör att jag alltid belastar mina ben under långa arbetpass.

Efter att ha testat "allt" under dessa år så har jag till slut lyckats tjata mig till operation. Landstingets ortopeder vägrar göra någon operation, så efter att ha försökt få en operation till stånd i 1½ års tid så vände jag mig till Idrottshälsan för att få en remiss till en privat vårdgivare med idrottsmedicinsk specialitet. Då gick det vägen, så Landstinget får betala kalaset ändå! Nu lär det bli några månaders rehab, men vad gör väl det?

Se gärna länk: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotbollsbladet/sverige/allsvenskan/article151257.ab
Anna Z
1984 • Stockholm
#34
3 april 2010 kl 20:38
Gilla
Hur käns det Stefan, nu några dagar efter operationen? För min del är det på tisdag som operationen äger rum!

Är det någon i övrigt som vet hur viktigt det är att inte ha sår eller rispor (som det står på kalleslsen), jag har nämligen ett mycket illa skoskav på hälen, det borde väl inte vara någon fara för operationen, jag tolkar det som att huden måste vara hel runt operationsområdet!
1967 • Laxå
#35
5 april 2010 kl 08:50
Gilla
Anna Z: det känns faktiskt helt otroligt bra! Opererade i torsdags 1/4 det högra knäet som har varit sämst (klyvning), och jag märkte direkt när jag vaknade ur narkosen att stramheten på utsidan låret hade släppt. Inga större problem med värk eller svullnad, bara stramhet i själva såret. Man kan ju aldrig vara helt säker, men jag tror att jag kommer att bli helt bra, det känns iaf så just nu... Lycka till!
Johan
1980 • Göteborg
#36
5 april 2010 kl 12:37
Gilla
Jag ska göra en magnetröntgen av knät inför en eventuell operation pga. löparknä. Är det någon som gjort en MR pga löparknä och tränade eller vilade ni inför röntgen?
1967 • Laxå
#37
5 april 2010 kl 12:47
Gilla
Gjorde MR och jag vilade inte, tvärtom. Min sjukgymnast tyckte att jag skulle anstränga knäna rejält inför MR så att det verkligen skulle synas om det var något som inte stod rätt till i knäna. Så kör på!
Anna Z
1984 • Stockholm
#38
7 april 2010 kl 11:00
Gilla
I går opererade jag mitt löparknä, i går kände jag ingenting, fick citodon direkt efter operationen, idag har jag värk och får äta alvedon. Får ta mig fram på krykor ett tag nu! Men vad gör man inte för att kunna löpa igen..snart om typ 5 veckor får jag börja försiktigt!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.