Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 21684 visningar

skavsår- åtgärd?

1985 • Göteborg
#1
3 februari 2010 - 12:35
Gilla
Har någon nåt tips om hur man snabbast blir av med skavsår?

Jag funderar främst på ifall det är bäst att ha plåster på hela tiden, eller om man ska "lufta" det när man tex går hemma i innetofflor...

Hjälper det att investera i särskilda skavsårsplåster istället för att använda vanliga?
Tommy Norström
1967 • Örbäck / Åbo
#2
3 februari 2010 kl 12:52
Gilla
jag tror på luftningsmetoden. Praktiserar den som bäst just nu...
Valter Johansson
1962 • Umeå
#3
3 februari 2010 kl 13:43
Gilla
Jag tycker att skavsårsplåster som man har på sig hela tiden typ "Compeed" fungerar suveränt bra. Jag har bara positiva erfarenheter.
Jag ska inte säga att det självklart läker snabbare (även om jag tror det) men eftersom det inte längre skaver när man satt på plåstret så kan man ju gå resp träna utan obehag och det förvärras inte av det.
1974 • Sollentuna
#4
3 februari 2010 kl 14:02
Gilla
Ja, compeed är suveräna. Funkar lite som extrahud och både lindrar smärtan, skyddar och - upplever jag - påskyndar läkningen. Jag är förvånad över hur bra det funakr att springa med dessa plåster, även med rätt rejäla skavsårshistorier.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#5
3 februari 2010 kl 14:36
Gilla
Utan tvekan fungerar skavsårsplåster bäst.
Mr. B
1963 • Hemma
#6
3 februari 2010 kl 14:45
Gilla
Häromåret fick jag ett magnifikt köttsår i hålfoten efter en lång blöt runda i snösmältningen. Jag satte på en Compeed som konstigt nog satt kvar i långt över en vecka. Det läkte snyggt och jag sprang den veckan helt utan problem.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#7
3 februari 2010 kl 14:45 Redigerad 3 februari 2010 kl 16:17
Gilla
Är det så att man, ju längre tid man sprungit, får skavsår alltmer sällan?

Jag har nämligen i princip aldrig skavsår längre, men minns vagt att det ibland var ett problem för några år sedan.

Eller beror minskningen av skavsår på att jag numera uteslutande använder bra löparstrumpor, aldrig "sportsockor" i bomull som förr?
1969 • Göteborg
#8
3 februari 2010 kl 15:48
Gilla
Hade två riktigt köttiga skavsår på båda hälarna nyligen och jag köpte salvkompresser som jag hade på i ca. 1 vecka tills jag fått riktigt skinn på hälen. Därefter använde jag Compeed. Funkade jättebra och har läkt mycket fint.
Lycka till!
1992 • Röke
#9
3 februari 2010 kl 19:50
Gilla
En annan smidig produkt är Leukoplast. Används med fördel tillsammans med någon form av plåster, för att skorna inte ska skava upp såret igen. Kan även användas i förebyggande syfte.
1965 • Eksjö
#10
3 februari 2010 kl 20:07
Gilla
Compeed täcker väldigt bra och tar bort den akuta smärtan och påskyndar läkningen och gör att man kan komma igång med löpningen snabbare igen, således ++++ för dem. Men...

Men jag vill ändå passa på att slänga in en brasklapp om att börja träna för snabbt igen efter en skavsårsskada, detta på grund av egen erfarenhet. Brukar tejpa preventivt men vid ett tillfälle i höstas så släppte tejpen utan att jag märkte det, fick ett stort köttigt skavsår på vänster häl. Vilade två dagar, satte på Compeed och sprang som vanligt den tredje, tyckte att det gick jättebra, kände väl iofs av skavsåret lite grann där någonstans under Compeeden, den extra tejpen och dubbla tunna sockor som skulle minimalisera friktionen i huden, men eftersom skadan uppenbarligen inte gick upp och smärtan inte var värre än t.ex vanlig lårsmärta i slutet av ett hårt pass så var det väl inget tyckte jag. Sedan fick jag slemsäcksinflammation till vänster under hälsenan, med centrum precis rakt under där skavsåret hade setat, det har hittills kostat mig först 2 sedan 1 och sedan ytterligare 1 hel vilovecka att bli av med och nu har jag en förmodligen kronisk liten hård, djupt belägen knöl på den platsen. Troligen var det väl steget som påverkades på något sätt medan jag sprang omkring och "läkte under Compeeden". Fick jag göra om det så skulle jag ha vilat en hel vecka till tio dar på en gång förstås, tills det ursprungliga skavsåret var helt läkt, innan jag började springa igen.

Någon annan med häl- slash slemsäcks- slash hälsenebesvär som skulle kunna spåras tillbaka till ett övertejpat skavsår???
kortben
1966 • GÖTEBORG
#11
3 februari 2010 kl 22:05
Gilla
Luftning av sår har man slutat med inom sjukvården för många år sedan, det är bara när det finns infektion av vissa bakterier (ex. Pseudomonas) som inte tål syre som det kan vara idé att lufta. Man eftersträvar alltid en fuktig sårläkning för snabbast resultat och så få förbandsbyten som möjligt för att inte förstöra genom "att riva upp" den påbörjade läkningen.
Compeed är ett toppenplåster även om det är lite dyrt, men man kan ha det ca en vecka, ibland har jag tejpat det i kanterna så håller det bättre. Compeed suger upp överflödig vätska, om det blir mättat med vätska ska det bytas, men det är helt ok att det syns en liten vit fläck av vätska på utsidan plåstret.
1985 • Göteborg
#12
4 februari 2010 kl 10:55
Gilla
Ska försöka få tag på Compeed så fort som möjligt! Tack för alla tips!
1959 • Uppsala
#13
14 mars 2010 kl 21:52
Gilla
Jag fick med mig fel strumpor till löpbandet för några veckor sedan men jag körde ändå... Nu har jag fått bort tre av fyra vattenblåsor med hjälp av Compeed, men det sitter en kvar på stortån. Compeed-plåstret där ramlade av idag men vattenblåsan är kvar. Jag har sprungit som vanligt under tiden.
Min fråga är om jag ska tömma vattenblåsan på vätska och sätta på nytt plåster, eller om jag ska sätta på en nytt utan att tömma den.
Jag har fått för mig att man inte ska sticka hål på vattenblåsor...
Valter Johansson
1962 • Umeå
#14
15 mars 2010 kl 14:57
Gilla
Jag brukar punktera blåsor med en nål. För att minimera risken för infektioner bör du göra nålen steril genom att hålla den några sekunder över eld. Behåll huden och sätt på Compeed.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#15
20 mars 2010 kl 15:08 Redigerad 20 mars 2010 kl 21:15
Gilla
Jag rekommenderar Compeed men kirurgtejp ovanpå. Kirurgtejpen gör att Compeed-plåstret sitter kvar längre. Jag tycker Compeed brukar klibba fasat i strumporna efter ett tag och kirurgtejpen fixar det också.

Leukoplast brukar också klibba fast i strumporna om man fortsätter aktiviteten som ledde till skavsåret. Jag har därför slutat använda den.
Daniel Edman
1972 • Avesta
#16
21 mars 2010 kl 12:41
Gilla
Skavsår på hälen!

Som gammal fotbollsspelare så lägger jag in en "häxbrygd" från södra Dalarna. Nya fobollsskor i kängruskinn var tvugna att vara minst en storlek för små för att de skulle bli bra när skinnet gett med sig, det resulterade i skavsår på hälarna... :) konstigt? näe!

Så här gör man.

Koka ett ägg och lår det svalna.
Riv bort det lösa skinnet vid skavsåret.
Ta den tunna tunna hinnan mellan äggvitan och skalet.
Lägg den över skavsåret och tryck fast det.

Upprepa varje morgon till det är bra...

Funkar för mig och de jag berättat det för, funkade det för dig?

Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.