Löpning Avancerad träning 6 inlägg 260 visningar

Farten vid framfotalöpning

1975 • Alingsås
#1
26 maj 2010 - 08:52
Gilla
Jag har börjat försöka lägga in framfotalöpning i mina pass. Känner att det sliter mer på benen (framföralt benhinnorna, iaf nu när man är ovan vid det) så därför kör jag det bara någon/några km per pass.
Nu till min fråga:
Så fort jag börjar löpa på framfoten går farten naturligt upp. Därför undrar jag om man ändå tjänar på att så småningom helt gå över till framfotalöpning även på LP/Ultra eller om det då är bättre att mata på i gamla invanda löpstilen o enbart framfotalöpa vid kortare, snabba pass?

Sen så undrar jag även om det finns nån rikitigt bra instruktionsvideo, på Youtube t.ex., för hur man slipar på den tekniken på bästa sätt?
Roland Söderström
1962 • Onsala
#2
26 maj 2010 kl 11:47
Gilla
Farten ökar definitivt om du börjar springa framfota.
Jag har även märkt markant skillnad bara man byter till lättare skor.
VFF väger strax under 200gr och dom är ju snabba.
Jag köpte ett par ASICS Pirahna SP3 som väger 150gr, betydlig skillnad i fart.

Sen är en framfota stil mer löpekonomisk, om du åxå tittar POSE tekniken så får du ytterligare en mer ekonomisk stil.
POSE beskriver i detalj hur du skall göra rent tekniskt, men det är ganska svårt att få till det.
Jag tycker det är ännu svårare om tempot blir mer är 5min/km, betydligt lättare blir det i högre fart.
Tor
1975 • Göteborg
#3
26 maj 2010 kl 12:08 Redigerad 26 maj 2010 kl 12:10
Gilla
Jag ser inte något sådant samband mellan fotisättningen och hastigheten. Testa att jogga på stället. Då landar du på framfoten och rör dig inte en meter. Det är först när du börjar luta dig framåt som hastigheten kommer.
1979 • Stockholm
#4
26 maj 2010 kl 12:35
Gilla
Jag har kört ett tiotal pass med framfotsisättning, eller POSE om man så vill. Lite knepigt att lära sig detaljerna på egen hand, men det känns bra i alla fall. Fokuserar man på att sätta i foten rakt under kroppen, slappna av, och inte "landa" tror jag att tekniken blir ok i slutändan. För mig är detta något av en uppenbarelse och jag känner redan att mina problem med knän och fötter har bättrats (jag kan springa igen).

För att anknyta till trådens ämne; jag tycker det är svårt att anpassa farten. Jag får bäst flyt i löpsteget i ett lite högre tempo som jag inte kan hålla hela passet. Har problem att springa riktigt långsamt - då det känns oekonomiskt - men även problem att öka farten ordentligt utan att ta ut steglängden och tappa tekniken. Men det kanske kommer?
1975 • Alingsås
#5
27 maj 2010 kl 09:26
Gilla
Igår körde jag två korta pass framfotalöpning. Det första växlade jag mellan framfota o vanlig, då jag fick som ont o kramp på framsidan av foten/vristen.
Det andra passet var hem från gymmet. Jag var då rejält trött o hade dessutom snörat skon för hårt, så jag kunde inte springa vanligt för det gjorde ont. Orkade inte stanna o knyta om, så jag började springa helt o hållet på framfoten o det kändes jättebra. Det gick inte så fort som det gjort innan, men löpstilen kändes ekonomisk o steget var lätt.

Sen så håller jag med om att det är trixigt att få till POSE, men övning ger färdighet. Jag har svårt att luta mig framåt för att få riktigt bra effekt av det utan att farten drivs upp. Så fort jag lutar mig går det mycket fortare o som Erik säger, då hamnar även jag i ett tempo jag inte kan hålla nån längre stund.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
27 maj 2010 kl 10:03
Gilla
Liselotte: det är lutningen framåt som ger farten, indirekt. Man tvingas kvickt som attan få ner en fot under sig för att inte falla på näsan. Så du måste helt enkelt luta mindre för lagom fart.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.