Löpning Träning 7 inlägg 6871 visningar

Sedan ngn månad tillbaks: andningssvårigheter (astma el. vocal cord dysfunction). Tips och råd?

Eva
1979 • Uppsala
#1
8 augusti 2010 - 17:36
Gilla
Hej,
jag tränar sedan januari inför warszawa maraton (jag tränade även innan januari - ca 5 ggr i veckan, men då mest friskis intensiv och dylikt). Tränar 5 ggr i veckan och har inte haft några skadeproblem eller liknande. Sent i våras/tidigt i somras började jag dock få problem med andningen och antog att det var ansträngningsastma eftersom jag blivit diagnosticerad med detta i tidiga tonåren (har dock inte känt av några astmabesvär flera flera år). Jag gick till läkaren som skrev ut bricanyl och skulle få en kallelse till spirometri-test efter sommaren. Under sommaren har andningsbesvären eskalerat så pass att jag nu springer ca 1 min långsammare / km vid samma "ansträngningsgrad" som innan sommaren om ni förstår vad jag menar. Bricanylen hjälper inte alls och när jag i veckan kontaktade läkare fick jag svaret att om inte Bricanyl hjälper (och andningsbesvären försvinner snabbt efter att man slutat anstränga sig)så har jag nog "Vocal cord dysfunction"(VCD) vilket i princip inte går att behandla. Blir så nedstämd eftersom jag varit så vältränad (uthålligheten är det dock fortfarande inte ngt fel på, bara farten) och nu går det bara utför och ingen ljusning på horisonten. Astman verkar ju inte stämma eftersom Bricanyl inte hjälper och "anfallen" klingar av så pass snabbt efter jag stannat, men VCD tycker jag känns konstigt också eftersom jag ändå är 29 år och det oftast tydligen kommer mycket tidigare. Tycker Är det någon som har haft liknande besvär och vill dela med sig av erfarenheter, tips och råd så skulle det vara innerligt uppskattat!
1961 • Göteborg
#2
8 augusti 2010 kl 20:49
Gilla
Svårt svårt att leka läkare. Själv fick jag dock liknande problem när jag närmade mig 40 år. Var på Irland och fick nog i mig lite för mycket av den "Gröna ön". Fick andnöd som dock lindrades av Bricanyl som såldes receptfritt.

Den tid då dina problem började sammanfaller ju ganska bra med gräsets blomningsstart så det är ju lätt att gissa att det är gräspollen som gör att du får känning när du anstränger dig.

Gör så här:
Imorgon går du till Apoteket och köper Clarityn eller någon kopia av denna tablett. En tablett om dagen och du ska vara besvärsfri redan inom en timma. Funkar det så vet du att det är allergi, funkar det inte så är det något annat.

Jag håller tummarna.
Håkan
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#3
9 augusti 2010 kl 00:05
Gilla
Hej! Jag har under hela våren (ca 5 mån) upplevt en ökad andfåddhet och svårighet att andas, detta ledde till dålig ork, försämrad kondition och ökad puls (och väldigt lite träning). Genomgick en stort antal undersökningar: Lungröntgen, spirometri, blodprover, allergiprov, EKG, arbetsprov och ekokardiografi m.fl. Alla prover var normala och ingen av dom fem olika läkare jag träffat kunde hitta något fel. Mina problem började med en rejäl förkylning i slutet av januari, den gick dock över på ett par veckor. Jag fick till slut tips från en läkare på nätet att jag skulle inhalera kortison (inflammationsdämpande) eftersom vissa förkylningsvirus kan sätta sig på lungornas fina luftrör och förtäta dessa under många månader. Efter 2 veckor så började jag snabbt känna en förbättring och efter 4 så upplever jag inga problem. Lycka till. Mvh Fredrik
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#4
9 augusti 2010 kl 00:26
Gilla
Gissar också på astma relaterad till allergi/pollen.

Är läkaren specialist eller allmänläkare? Allmänläkare är ju ofta kvackare så om det är en sådan så är diagnosen inte mycket att lita på.
Eva
1979 • Uppsala
#5
9 augusti 2010 kl 06:54
Gilla
Hej, och tack för era svar! idag är det jag som går på apoteket när de öppnar och köper clarityn! har även bokat in telefontid med min läkare (tyvärr allmänläkare, vet inte var jag ska vända mig för specialistvård i Uppsala - har försökt googla men inte hittat något) imorgon och då ska jag även höra mig för om kortison (för besvären började inte bara i början av sommaren / slutet av våren utan även efter en rejäl förkylning och bara två dagar efter att förkylningen gått över sprang jag en halvmara på tävling, kanske inte så smart nu i efterhand..). Extremt frustrerande när kroppen inte svarar som den bör utan krånglar så jag håller tummarna nu för snar lösning.
Staffan Karlsten
1969 • Västerås
#6
9 augusti 2010 kl 09:01
Gilla
Tänk också på att i år har det varit onormalt mycket marknära ozon som gör att astmatiker (kanske andra också) får svårare att andas.
1977 • Hässleholm
#7
9 augusti 2010 kl 16:54
Gilla
Hejsan, jag har typ samma historik. I våras började det med att det började klia på utsidan av halsen följt att hosta i 10-20 min efter varje träningspass. Sedan började jag bli tröttare på mina löppass och pulsen började sticka iväg. Efter Stockholm marathon, som blev en besvikelse, så tog jag kontakt med vårdcentralen. Nu hade jag även fått rossligt andning när jag var ute och sprang. Läkaren var inne på samma teori som jag själv, att det var ansträningsastma. Tog ett blodprov för att testa mot pollen, vilket var negativt (hade inga andra symtom för det heller). Han skrev ut Bricanyl och den har faktiskt hjälp, hostan försvann och jag fick lättare att andas ute på passen. När det var som värst så drog jag ner på löppassen och tränade mer mtb och Inlines med stavar och då har det kännts mycket bättre, har bara tagit Bricanyl i förebyggande syfte då typ. Har gjort en lungröntgen, den visade inget och jag väntar på en kallelse till ett spirometritest.
Men de sista 1-2 veckorna har det kännts mycket bättre - typ att "det" som drabbat mig håller på att ge med sig - jag hoppas det iallafall.;) Kanske var det pollen ändå, eller den marknära ozonen, eller..
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.