Löpning Träning 14 inlägg 6666 visningar

Hur bli snabbare på milen?

Ingrid R
1959 • Södertälje
#1
17 augusti 2010 - 07:45
Gilla
Är det någon som har några bra tips på hur jag ska bli snabbare på milen? Idag så ligger jag på ca 6 min/km på milen och tränar ca 3-4 gånger i veckan sen i våras. Min veckoträning ser ut ungefär så här; 1 långpass (10 km), 1 intervallpass och 1 back- eller kortdistanspass.
Jag har sprungit i många år men aldrig lika mycket som i år... trots det känns det inte som om min kilometertid förbrättras nämnvärt.
Kan tillägga att jag alltid gör uppehåll med löpningen på vinterhalvåret och kör styrketräning och olika träningspass på gymmet då, men fortfarande ca 3 gånger per vecka. Det jag tänkte förändra i år är att köra löpning även på vinterhalvåret för att på så sett vara i bättre form löpmässigt till våren.
SÅ är det någon som har några bra tips på hur jag ska komma ner till 55 min på milen till nästa vår? Alla tips mottages tacksamt!
1980 • Västerås
#2
17 augusti 2010 kl 07:51
Gilla
Lägg in ett längre pass per vecka. Kanske 1,3-1,8 mil till att börja med.
1971 • Nykvarn
#3
17 augusti 2010 kl 08:45
Gilla
Jag tror på ditt nuvarande upplägg med lite mera kontinuitet och tålamod, dvs fortsätt löpträna under vintern (det finns ju löpband om det blir väldigt kallt och halt även om jag föredrar att springa ute).

Sedan tar det ju tid. Du skriver att du sprungit sedan i våras på det sätt som du springer nu, det tar tid att få ner tiderna. Jag tror att du fixar det om du bara fortsätter träna som nu!

Lycka till!
Olof
1975 • Göteborg
#4
17 augusti 2010 kl 10:33
Gilla
Lägg in ett lite längre pass som Jonas skriver. Variera intervallerna, korta, långa och intervallstege. Testa också att lägga in en fartökning efter ett par km. Vad kör du för intervaller nu?
Ingrid R
1959 • Södertälje
#5
17 augusti 2010 kl 10:59
Gilla
Jag kör lite olika intervaller varierar från 2x5x200x till 4x1 km, har försökt att följa träningsprogrammet på marathon.se.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
17 augusti 2010 kl 11:07
Gilla
Glöm inte att det är under vilan som kroppen anpassar sig efter de nya krave, så ta var fjärde vecka lätt, kanske halva träningsmängden. I övrigt tycker jag som fler andra att du ska förlänga ditt längsta pass, minst varannan vecka. Börja med att lägga på en km i taget tills du problemfritt kan springa ca 15 km (sänk farten något om det känns tungt annars). I övrigt bara fortsätt ihärdigt och variera träningen mycket. Något långt och något rikitgt tufft pass i veckan, resten efter vilken modell du tror på (mycket fart eller stor mängd, åsikterna går isär, säkert passar olika program olika personer bäst).
1972 • Halmstad
#7
17 augusti 2010 kl 14:21
Gilla
Kolla in träningsprogrammen på www.marathon.se. Jag försöker följa dem, är ganska jobbiga med många pass per vecka. men följer du dem så skulle det förvåna mig att om du inte klarar ditt uppsatta mål.

Lycka till
Anders
Carl Martin Norén
1975 • Köpenhamn
#8
17 augusti 2010 kl 16:30
Gilla
Kolla på den mentala delen. Tycker du att det är roligt att springa - eller har det blivit ett tvång?
Försök att få tag i det som gör löpningen njutningsfull. När du hittat det och känner att löpningen är något som du känner för i hjärtat. Här talar jag om själva löpningen - hur känns det under träningspasset?
Nästa steg är att pressa dig själv med kärlek. Ge allt vad du har på vissa träningspass - och säkerställ att du bevarar det lustfulla.

För att bli snabbare hjälper det mycket att kunna ligga nära sitt absoluta max under en del av träningstiden. Det är jobbigt. Därför är det viktigt med en autentiskt positiv känsla när det gäller träningen.

Lycka till
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#9
17 augusti 2010 kl 23:38
Gilla
Jag får en känsla av att du tränar ganska hårt på alla dina träningspass, pulsen är nästan lika hög på samtliga, jag tycker att du ska sänka farten på ditt långpass, för att vara mer utvilad till snabbträningen, sen är det helt rätt att låta bli att göra uppehåll under vintern. Många idrottsmän tränar lugn mängdträning under vintern, för att vara urstarka i kroppen, och redo för den snabbare träningen när våren kommer.
Ingrid R
1959 • Södertälje
#10
18 augusti 2010 kl 07:49
1 Gilla
Hej och tack för alla bra tips!
Helt klart är att jag sakta men säkert ska öka på långpasset men ta det i långsammare tempo för att få ner pulsen. Ska även tänka på den mentala delen, håller med om att det måste vara roligt att springa (i alla fall när man väl kommer ut)... ibland kan det ju ta emot när man är trött efter en hård arbetsdag. Ska också se till att ha en lättare träningsvecka var fjärde vecka.
Så nu ser jag med tillförsikt fram emot en bra kilometertid till våren!
1963 • Bromma
#11
18 augusti 2010 kl 08:39
Gilla
Oldboy, Conny + ev andra: Jag har en fråga om det här med att träna med lägre puls under långpassen. Min familjesituation gör att jag måste träna ganska oregelbundet. Så om jag kör ett pass på kanske 18 km och vet med mej att det kommer att dröja 3-4 dagar innan jag får springa igen, då brukar jag köra stenhårt vid säg 12-15 km (och sen nerjogg 15-18) eftersom jag vet att jag hinner återhämta mej ändå. Är det "fel", dvs finns det mer skäl än återhämtningen som gör att man ska ha lugna långpass?
1971 • Nykvarn
#12
18 augusti 2010 kl 09:58
Gilla
Åke, det vanliga argumentet för att hålla igen på långpasset är att man ska orka med veckans kvalitétspass. Till skillnad från eliten som tränar varje dag är inte det ett lika stort problem för oss motionärer och särskilt inte om du vilar 3-4 dagar efter ett sådant pass.

Jag har stor familj och kan sällan träna mer än 3 ggr/v och för mig är det inget självändamål att springa riktigt långsamt, utan jag låter även distanspassen och eventuella långpass, om veckan innehåller ett sådant, gå i hygglig fart, i hela eller delar av passet. Det känns effektivast ur träningssynpunkt för mig!
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#13
18 augusti 2010 kl 11:52
Gilla
Åke_ Om du tränar mycket sällan orkar du springa hårdare varje träning, jag försöker träna varje dag, om jag kör på utan att bry mej om hur hårt jag tränar, blir jag trött och sliten, och kan inte prestera bra på något träningspass, och risken finns att resultat förbättringen upphör.
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
18 augusti 2010 kl 12:42
Gilla
Conny, hur sällan kan du springa ett hårt pass utan lätta pass emellan? Jag har en vän som sprang en snabb mil en gång i veckan och han fick problem. Nu är han en skadedrabbad person och det där är förstås olika, men efter din erfarenhet? Eller andra som du känner till.

Håller med om att med några vilodagar mellan passen behöver man inte hålla igen - inte springa som på tävling, men ta i ordentligt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.