Löpning Övrigt 112 inlägg 2559 visningar

Valet 2010!

Heimo
1960 • Swe
#1
26 augusti 2010 - 20:05
Gilla
Nu står vi inför ett riksdagsval igen..hur tänker "joggarna"...har alliansen skött sig väl utifrån dom löften som gavs 2006?
Själv har jag som tidigare rödröstande fått en tankeställare....
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Walker67
1947 • Växjö
#2
27 augusti 2010 kl 00:46
Gilla
Enl ett mail från Smålands IF tänker alliansen dra ner det totala bidraget med 25 % eller 700 000 till distriktsförbundet i Småland. De röd-gröna nöjer sig med 10 % neddragning. Sista ordet är inte sagt, skall det bli någon ändring måste det ske före valet, sen är nog inte politikerna lika förhandlingsbara.

En neddragning kommer att drabba specialdistriktsförbunden och utbildningsverksamheten inom distrikten, så det blir föreningarna som i slutändan får sämre förutsättningar att bedriva sin idrott.
Anders Ström
1956 • Skogås
#3
27 augusti 2010 kl 00:54
Gilla
Valet handlar egentligen bara om så och så många procent bidrag eller nedskärningar, men i grunden är det samma politik. Palme var den siste socialdemokraten. Nu står valet mellan borgare och högersossar.
Björn Paxling
1980 • Malmö
#4
27 augusti 2010 kl 08:22
Gilla
För min del har frågor kring yttrandefrihet och integritet blivit viktigare och viktigare, har jobbat en del inom sjukvården som psykolog och märker att patienter ibland är rädda för att kontakta mig via epost pga ökad övervakning. Att de etablerade partierna kommer rösta igenom datalagringsdirektivet som gör att myndigheter loggar hur jag rör mig via min mobiltelefon är såpass obehagligt att det bara finns ett parti som förtjänar min röst..
Johan Andrén
1975 • Sävar
#5
27 augusti 2010 kl 08:27
Gilla
Jag vill inte uppfattas som spydig eller så, men jag tror inte att joggare är något slags släkte som delar en gemensam politisk ideologi, om vi leker med tanken att ca 50% av svenska folket tycker att alliansen skött sig relativt väl utifrån dom löften som gavs 2006......ja då tippar jag att desamma gäller bland aktiva på detta forum :)
Tror att vi som finns här ganska väl motsvarar ett tvärsnitt av befolkningen helt enkelt.
1969 • Sala
#6
27 augusti 2010 kl 10:49
Gilla
Jag tycker nog att de som springer i en förening kan betala för sin aktivitet själva, utan att staten ska stå för en stor del av kostnaden. Varför ska de som föredrar att springa på egen hand vara med och betala för dem som föredrar att springa i en förening. Vill ni vara med och betala för min diskmaskin, eller tycker ni att jag kan få betala för min egen diskmaskin själv?

Anders, detsamma gäller borgarna. Även de har närmat sig mitten. Alla är mer eller mindre socialdemokrater idag. På 50-talet gick 15-17% av lönen till skatter, men idag ligger även moderaternas förslag på över 30%. Socialdemokraterna på 50-talet var mer moderater då än vad moderaterna är idag.
Robin
2008 • Götet
#7
27 augusti 2010 kl 11:05
Gilla
skattetrycket i sverige är intressant: http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetrycket-historiskt/

på 1900talet ökade skattetrycket från 7% till 57%, detta trots att den absoluta inkomsten ökade gigantiskt. kanske små stater inte är jämvikt i representativa demokratier.

pratar man om att sänka skatten tillbaka till nivåerna som den var när sverige gick från ett halvfattigt bondeland till rikast i världen kallas man extremliberal och revolutionär på ett farligt sätt(vilka andra sätt finns det): http://www.youtube.com/watch?v=hTLOrbmpVG4

Mikael S
1960 • Sundbyberg
#8
27 augusti 2010 kl 11:11 Redigerad 27 augusti 2010 kl 11:13
Gilla
30%? Vore skattetrycket så lågt vore det väl en sak, men det svenska skattetrycket ligger ju på nästan 50% av BNP, bara Danmark är värre (eller bättre, beroende på vilket håll man ser det från).
Mariginalskatten är över 50% för de flesta löntagare, så det gamla löftet om ´hälften kvar´ från den underbara natten är sedan länge glömt.

Valet står knappast mellan borgare och högersossar, utan snarare mellan sossar och sossar. Vilket parti vill reformera arbetsrätten? Inget! Vilket parti vill reformera skatterna? Inget! Vilket parti vill driva frågor om individens ansvar kontra statens? Inget!
Alla vill ha en stor välfärdsstat finansierad av höga skatter, med storskaliga, centraliserade lösningar som skall säkerställa att alla får det lika, även om det blir lika dåligt för alla. Huvudsaken är att alla skillnader i utfall blir så små som möjligt.
Fixeringen vid relativt välstånd snarare än absolut gäller alla, hellre att alla tjänar 25´/mån än att några tjänar 30´ och andra 40´ eller ännu värre 60´.
Vad skall vi som tycker annolunda rösta på? Vi som skulle vilja ha det mer som i övriga västeuropeiska länder, med större ansvar för individen och stööre möjlighet att påverka sin egen situation?

OK, rant over ;)
1949 • Göteborg
#9
27 augusti 2010 kl 12:30
Gilla
Gemensamt för oss joggare skulle kunna vara att vi (som en bieffekt, kanske) försöker hålla oss friska och därmed inte belasta det allmänna så mycket. Alltså ansvarstagande som själva vill bestämma över våra liv. Dock betyder det väl inte att vi misstror det allmänna skyddsnäten i samhället, skolor, sjuk- och åldringsvård.
Jag tycker att individens ansvar är stort! Det gör att, sett ur ekonomi- och samhällssynpunkt, de Röd-gröna inte ligger närmast till. Däremot ur miljö- och resurssparande ligger alliansen inte bra till (privatiseringen som princip i vissa områden blir en försämring för individen, exempel se nedan). Så vad den vanlige joggaren ska rösta är inte lätt idag, ideologierna ger inga bra svar. Jag brukar ställa upp 7 "hjärtefrågor" som jag sedan betygsätter partiernas syn på och det med flest poäng får min röst. Tycker också att partiuppdelningen verkar ha spelat ut sin roll, det borde bli "rösta på block".

Dålig privatisering:
Apoteken: De billiga storsäljarna finns på alla apotek nu och apoteken blir fler. man kan spara någon krona i en EVENTUELL prispress (som vi inte sett än): Men de ovanliga preparaten har inget apotek, det blir för dyrt att ligga på lager och det finns inget krav. Mister man en dödssjuk kund kommer flera småsjuka som väl uppväger svinnet!
SJ: Uppdelningen i flera aktörer betyder att SJs täckning av Sverige inte längre är något krav. Alltså måste jag på min nattresa Göteborg - Storlien byta nånstans, oklart var ännu. Men morgonkaffet blir avsevärt tidigare =okristligt tidigt!. Man planerar dra in Sundsvall - Västra Jämtland, då blir kaffet kl 04 och sittplats till Storlien.
1979 • Stockholm
#10
27 augusti 2010 kl 12:35
Gilla
Mårten, du tycker det är en bra liknelse med idrott och din diskmaskin? Ser inga problem med att vi gemensamt betalar - och subventionerar - fritidsaktiviteter som skapar en bättre folkhälsa. Förmodligen är det även en mycket bra investering för samhället om vi ska prata pengar.
Robin
2008 • Götet
#11
27 augusti 2010 kl 13:39
Gilla
Mikael S:

"Vad skall vi som tycker annolunda rösta på? Vi som skulle vilja ha det mer som i övriga västeuropeiska länder, med större ansvar för individen och stööre möjlighet att påverka sin egen situation? "

Liberala Partiet kanske. Kolla deras manifest och se vad du tycker om dem: http://www.liberalapartiet.se/sites/default/files/pdf/liberala_partiet-ideologiska_manifestet.pdf och se vad du tycker om deras politik.
Johnny Holmqvist
1967 • Skarpnäck
#12
27 augusti 2010 kl 15:34
Gilla
Liberala partiet är grymt bra :)
Lars Andersson
1961 • ÄLTA
#13
27 augusti 2010 kl 15:38
Gilla
Andreas, alla nya aktörer jobbar just nu för att ta fram en gemensam sökmöjlighet, administrerad av Apoteken Service AB. Så den nackdelen är snart borta.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#14
27 augusti 2010 kl 16:08
Gilla
Jo, jag känner till Liberala Partiet, men en röst på ett parti som förra valet fick runt 200 röster känns kanske bra i själen, men det är ju i praktiken en bortkastad röst, som kunde lagts på skademinimering istället, dvs en röst på det minst dåliga alternativet, för att slippa att det sämsta får majoritet.

Fast egentligen skulle jag önska att det blev ett tydligare ideologiskt val; individens roll och ansvar kontra statens, höga skatter kontra låga, privata lösningar kontra offentliga istället för dessa eviga plånboksfrågor om man tjänar eller förlorar en hundring hit eller dit på någon fine-tuning av något bidrag. Folk verkar dock inte så intresserade av ideologi och principer.

A propos apoteksavregleringen: Hur klarar sig sjuka i resten av världen, som ju haft privata apotek i urminnes tider? Hur klarade sig Sverige före 1970?
Robin
2008 • Götet
#15
27 augusti 2010 kl 16:40
Gilla
"men en röst på ett parti som förra valet fick runt 200 röster känns kanske bra i själen, men det är ju i praktiken en bortkastad röst"

Alla röster är i praktiken bortkastade. Är övertygad om att det blir betydligt fler röster iår och förhoppningsvis får de mer exponering nästa valrörelse. Lite diskussion på samma tema, föreslår läsning från denna sidan och framåt =) https://www.flashback.org/t590091p13
1969 • Sala
#16
27 augusti 2010 kl 19:28
Gilla
Erik, jag medger att det var en drastisk liknelse, och jag är för att vissa föreingar sponsras av staten, men måttligt. Jag ser dock inte socialdemokraterna som ett måttligt parti. Alliansen vill ju inte slopa bidragen, utan se till att de ligger på en rimlig nivå, så att individens eget ansvar får vara med en aning också.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#17
27 augusti 2010 kl 21:59
Gilla
Drar mig som vanligt undan politikpratet ett halvår innan valet. Det de lovar nu känns mer som tomma förhandlingar. Det är de resterande åren partierna visar var de verkligen står. Under den senaste mandatperioden har inte alliansen gjort mycket jag tycker varit bra.
Men mest blir jag trött på att det är som att vi gått in i ett tvåpartissystem.

Även om min röst inte kommer läggas där, så har jag börjat uppskatta partier som F! skarpt. Skönt med något annat än rövslickeri såhär på slutspurten.
Johnny Holmqvist
1967 • Skarpnäck
#18
27 augusti 2010 kl 23:04
Gilla
Rösten är bortkastad endå med dagens blockpolitik.
Det är grymt trist utveckling i detta land.

Dock roligt när man gör såna här tester vilket parti man skall rösta på så är man vänsterpartist i ett test och man är moderat i ett annat test.

Snacka om att det bllr förvirrat för mig när jag skall rösta.
Men för mig lutar det åt PP i alla fall även om liberala partiet verkar sunt.

1967 • Åhus
#19
27 augusti 2010 kl 23:30
Gilla
Moderaterna!

Moderaternas politik går ut på du som enskild person ska ha största möjliga valmöjlghet i livet.

Precis som med löpning,
Du kan själv välja om du vill springa långt, kort, fort eller långsamt. Du kan oxå välja om du vill ta höger eller du vill springa till vänster i nästa korsning.
Du får välja själv!!!

En social demokratisk politik går ut på att alla ska ha det lika.
Detta kan liknas vid att alla ska springa samma runda lika långt och lika fort alltid.

Hur kul hade det varit??
1977 • Borlänge
#20
27 augusti 2010 kl 23:51
Gilla
Det måste löna sig att jobba!!

Lite humor:
En pojke berättade i skolan att dom hade fått 8 stycken kattungar hemma.
"Och dom är socialdemokrater allihopa" sa han. Två veckor senare kom
Statsministern och hälsade på i skolan. Fröken bad då pojken berätta om
kattungarna. "Jo, det är så att vi har fått 8 kattungar hemma, och
...dom...är moderater allihopa". ”Men så sa du ju inte förra gången” sa
fröken. "Nej", svarade pojken "men nu har dom ju fått upp ögonen"
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.