Löpning Kost & Näring 32 inlägg 1574 visningar

LCHF

1970 • Hovmantorp
#1
29 juli 2010 - 09:42
Gilla
Jag har börjat med LCHF /Low Carb High Fat) och hållt på 1,5 vecka. Tänkte att kan Colting så kan jag... Man mår prima men det går tungt att springa, har blivit tillsagd att det är övergående så jag ska verkligen ge det en chans. Jag är dock en gammal kolhydratpundare så jag har svårt att vänja mig vid tanken att man ska kunna klara sig utan några direkta tillskott under längre pass. Har egentligen ingen direkt fråga men är nyfiken på om det finns många som har provat på LCHF och vad det finns för erfarenheter/synpunkter.
< < < 1 2 > > >
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#21
5 augusti 2010 kl 11:56
Gilla
Fettet brinner ju i kolhydratens låga, det är svårt att *bara* bränna fett, men man tycks kunna träna sig till att bli effektivare.
Det är ju också skillnad på om man tränar för att kunna springa en ultra, eller ett mer normallångt lopp.
Själv tror jag på Colting, både när det gäller kost och träning (desutom är stenåldersmat god). Kolhydrater är ju mycket mer än bara havregrynsgröt, tänk på alla rotfrukter, bönor etc, och lyssna inte bara på *mjölmaffian* ;)
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#22
6 augusti 2010 kl 09:23
Gilla
Är LCHF verkligen en lämplig diet för personer som springer en hel del? Efter att ha läst på lite skulle jag nog inte våga köra en strikt LCHF-diet, verkar ju vara framtagen främst för gravt överviktiga personer och diabetiker (trots att dieten går tvärt emot tidigare rekommendationer för diabetiker).

Men, att minska ner på ens kolhydratintag till 50 % skulle nog inte skada många personer i vårt samhälle då kolhydratintaget hos en "normal" person nästan är osannolikt högt.

Någon som kan länka till en oberoende sida där det skrivs om lämpligheten med en LCHF-diet för normalvikitga personer som tränar ganska hårt skulle jag bli glad...det är ju trots allt ett ganska intressant ämne...

Trallala
1964 • fd
#23
6 augusti 2010 kl 10:37
Gilla
Kolhydratsintaget hos gemene man ligger kring 45 E %. Så att dra ner det till 50 % känns svårt :)

När det gäller träning och tävling med LCHF så finns det inget som säger att det inte skulle fungera. Det finns teoretiska resonemang som säger att det skulle kunna vara fördelaktigt och några som säger att det skulle kunna vara negativt. De studier som finns har visat på ingen skillnad eller en liten försämring när det gäller spurtförmåga och hastighetsändringar under ett lopp.
1964 • Ekhagen
#24
6 augusti 2010 kl 10:43
Gilla
Dra ner till 50% av 45%, alltså 22,5% av totala energin tolkar jag MB´s inlägg som...

Jag har också svårt att tro på att LCHF är bra för de som tränar mycket (men var och en blir salig på sin tro). Vad gäller viktminskning tror jag att det är viktigare(!) att byta ut en del snabba kolhydrater mot långsamma, för att slippa stora svängningar i blodsockerhalten.
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#25
6 augusti 2010 kl 11:10
Gilla
Hmm, ja det var lite svårt att tolka det jag skrev. Det jag menade var att man borde ta bort ca 50 % av de kolhydrater man äter varje dag om man vet med sig att man äter för mycket kolhyrater.

Ang. 45 E %, är det inte så det rekommenderas för en normal kost? Jag skulle tro att den verkliga siffran bland sveriges befolkning är betydligt högre när du räknar in Coca cola, chips, godis osv...det är ju inte direkt så att vi äter 100 % av vårt behov, då befolkningen i stort hela tiden går upp i vikt ligger vi en bit över våra 100 %. Jag skulle gissa på att huvudsaken av överskotten kommer ifrån kolhydrater och i viss mån fett. Om man då minskar ner på kolhydraterna till strax under ens behov skulle en långsam och hälsosam viktnedgång uppnås....

Sannolikt gäller dock inte mitt resonemang den del av befolkningen som vistas på detta forum då de antingen redan ligger på en lämpligt vikt eller redan har ställt om sin kost. Men dock, något mindre kolhydrater torde inte skada, men som sagt...lite skpetiskt mot LCHF borde man nog vara så länge inte en läkare har rekommenderat dieten för just en persons speciella förutsättningar och levnadsstil.

Men...jag fortsätter att förkovra mig i ämnet då jag tycker det är intressant...
Andreas Nilsson
1980 • Stockholm
#26
6 augusti 2010 kl 11:21
Gilla
Det bästa man kan göra är väl att testa lchf och se hur man reagerar. Känns som att man i dagens internetsamhälle kanske lägger för stor vikt vid vad man läser om på internet istället för att prova olika saker på sig själv. Jag är definitivt en av dom som blir "expert" på olika områden bara genom att plöja igenom forum :)

För min del så har jag märkt att jag har mycket svårare för siffror om jag går ner på riktigt lågt kolhydratintag. Kan stå utanför min port och inte ha en aning om vilken kod vi har. I samma veva skulle jag räkna månader på fingrarna och började undra om jag hade 10 eller 12 fingrar. Låter ju helt sjukt för i vanliga fall är jag rätt skärpt, tro det eller ej...

Är det någon annan som upplevt något liknande?
1967 • vårgårda
#27
28 augusti 2010 kl 22:50
Gilla
Denna tråd verkar dö ut... pls guys fortsätt här. Har själv kört LCHF ca 8 veckor nu, inte riktigt straight hela tiden men iaf såpass att jag kan säga att det ger viktminskning om man vill.(jag vägde 84 mot 177 cm, nu e det 78)

Det jag upplevt är att jag inte har tryck i benen på samma sätt nu varken på cykel lr löpning. Är energivärdet så mycket sämre i fett än carbs lr e problemet att man inte e straight enuff ??? läst massor av böcker för jag gillar att veta, men ingen i min omgivning tycker detta verkar rimligt så jag har inga att jämföra med. nån som har tips på sidor om detta så jag kan få lite kött på benen och våga stå fast vid denna livsstil ....
// MVH Miguel
Maria Baatz
1968 • Grästorp
#28
29 augusti 2010 kl 17:28
Gilla
Läs boken "Istället för doping" av Frank Nilsson! Enligt honom kan det ta åtminstone 6 månader innan kroppen ställt om till fettdrift. Själv har jag inte tränat löpning förrän jag hade ätit LCHF i nästan 8 månader, men det har gått utmärkt att komma igång med löpning. Jag har hela tiden tränat 4-5 gånger per vecka (styrketräning och olika pass) och märkte ingen svacka när jag la om kosten, har haft massor med energi hela tiden. Det som jag upplevt som lite svårt och som jag nu försöker ta itu med ordentligt är att äta tillräckligt mycket! Man blir ju mätt fort på den här maten och håller sig mätt länge, men när jag kollat mitt energiintag så har det legat för lågt med tanke på hur mycket jag tränar. Jag har också problem med ett alldeles för lågt HB, vilket påverkar min prestationsförmåga, men jag kämpar på med järn och det verkar ge resultat nu. Kul att fler vågar testa att äta naturlig mat och trotsa de gängse kostråden!

1976 • Vällingby
#29
29 augusti 2010 kl 19:31
Gilla
Jag skulle behöva förslag på bra LCHF kokböcker. Eller om nån vet nån bra bok där man kan få lite tips.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#30
29 augusti 2010 kl 20:40
Gilla
andreas: Jag har märkt det allmänt runt hjärnarbete. åt lite kolhydrater några veckor nu i sommar. inga problem för träningen, men när vardagen med skolan drog igång märkte jag att jag hade problem med inlärningen (gnatande av artkunskap). lite kolhydrater och det började funka om vanligt igen :)
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#31
30 augusti 2010 kl 10:53
Gilla
Jag har kört mindre strikt LCHF under ca 2 års tid då jag kört kolhydratsladdning till de mer krävande passen (kampsport, intervaller, backträning mm) samt haft perioder med mer intag av kolhydrater.

Under det senaste halvåret har jag stegvis gått över till mer strikt LCHF (ca 5-10 E% kolhydrater) och tagit bort kolhydratladdningen inför träning/tävling. För mig tog det ca en månad att få igång fettförbränningen på en bra nivå efter jag gjorde sista minskningen av kolhydraterna men då började jag inte från noll heller. Under omställningsperioden var det jättelugn löpning som gällde då man inte hade energi till mer. Att gå uppför en trappa var riktigt ansträngande. Dessutom var man lite ofokuserad och trött första veckan.

En av de stora skillnaderna jag märkt är att man har en helt annan energi nu när man kör LCHF och kroppen vant sig vid det. Man kan "dra på" tills pulsen sätter stop. Har fått revidera upp min maxpuls från 205 till 215-220 då jag har hållit en medelpuls på 208 under korta perioder. Innan jag gick över till LCHF kom jag med lite tur, nedförsbacke och medvind upp i 195 som max. Dessutom kan man köra morgonpass i tufft tempo utan att behöva äta en massa. Lite vatten och sen ut och köra.

Även koncentrationsförmågan har ökat. Har enklare att hålla mig alert på jobbet (jobbar bland annat med programmering) och tidigare kunde jag bli trött efter lunch vilket gjorde att eftermiddagen krävde godis och kaffe för att hålla sig koncentrerad. Nu räcker det med kaffe och en del vatten.

Är ingen supersnabb löpare men jag är redan nu uppe i bättre resultat än innan jag gick över till LCHF med tävlingsfart runt 4.30 min/km på 10 km. Har även kört lite kamsport, styrketräning och tuffa intervaller och inget av dessa har varit något problem.

Jag blev liksom Maria inspirerad av att köra striktare LCHF efter att ha läst "Istället för doping" av Frank Nilsson. Mycket bra bok och om jag förstått det hela rätt så var det den boken Björn Ferry läste innan han bestämde sig att köra LCHF och sen vann han OS-guld något år senare.

Sen är det nog så att LCHF inte passar för alla. Det är en rejäl omställningsperiod som kräver både ändringar i träningsintensitet och mathållning. Man får räkna med att inte kunna tävla eller träna på i närheten av samma nivåer som innan under omställningsperioden. Som någon skrev så är det inte ovanligt att den perioden vara upp mot 6 månader. Trots allt är kroppen van vid kolhydrater och det tar tid att ändra om hur den fungerar. Därmed är det inget man bör prova inför eller under en tävlingssäsong.

Hösten/Vintern är nog ett bra tillfälle att testa LCHF om man är mer intresserad och är beredd att ge det den tiden det kräver.
1978 • Göteborg
#32
30 augusti 2010 kl 21:27
Gilla
Mina erfarenheter är enbart positiva. Under våren plockade jag bort mycket av det raffinerade jag åt, och åt "stenåldersdiet", men under sommaren har jag plockat bort mycket av frukten jag ätit. Dock kan det ibland vara svårt att helt plocka bort kolhydrater till lunch, då jag jobbar som resande säljare och sällan kan ta med mig lunch. Hemma väljer jag dock bort kolhydrater så långt det går.

Omställningsperioden var väldigt tung. Man fick springa väldigt långsamt, VÄLDIGT LÅNGSAMT. Kroppen vande sig succesivt och nu känns det bara bra. Tempopass är inga problem, inte heller långpass på 90 minuter. Dessutom har det medfört att man kan träna när som hellst på dagen, oavsett hur ätit tidigare. Förr, med normal kosthållning, kunde ett träningspass kl 17 vara en plåga om man inte ätit en bra lunch med mycket kolhydrater. Idag åt jag en fettrik lunch kl 12, och hjälpte en släkting flytta efter jobbet. Först kl 19 kunde jag komma ut på löpning 50 minuter, och det fanns inga som hellst tendenser till att inte orka.

Jag tycker generellt att man skall vara lite skeptisk till LCHF, då det säkert kan finnas risk att man missar att få i sig vitaminer, mineraler o.dyl. Men energimässigt fungerar det alldeles utmärkt, om kroppen får tid på sig att anpassa sig.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.