Löpning Kom igång 12 inlägg 2928 visningar

Hur är det ställt med min kondition egentligen???

1965 • Staffanstorp
#1
21 september 2010 - 16:13
Gilla
Hej!

Jag är en kvinna på 45 år som inte har sprungit på många år. Håller igång med cykling och golf och så men det verkar inte vara så konditionshöjande för mig känns det som. Min kondis är nämligen inte bra. Tänkte åtgärda det så i somras köpte jag joggingskor. Orkade bara springa några hundra meter i början men nu kan jag springa i alla fall 3,5 km i sträck. Mitt första mål är 5 km.

Jag håller ett snitt på runt 9 km i timmen när jag springer. Inte så fort alltså men jag flåsar rätt rejält. Har nyligen skaffat en Garmin Forerunner 305 med pulsklocka. Pulsklockan använde jag för första gången idag. Jag sprang 2,7 km på 18,20 min. Inte så snabbt alltså. Min maxpuls var 186 och min medelpuls hela 174!!!!!

Vad betyder det att jag hade så hög medelpuls trots att jag inte sprang så snabbt? Visst måste det vara så att min kondis är urusel?

Hur ska jag då förbättra den? Ska jag fortsätta att springa som jag gör med den högre pulsen eller ska jag springa ännu långsammare men längre sträckor?

Hoppas någon kan hjälpa en rådvill som i och för sig känner sig duktig att ha kommit igång men blev ändå chockad över den höga medelpulsen.
Valter Johansson
1962 • Umeå
#2
21 september 2010 kl 16:39
Gilla
Spring mycket långsammare. Man brukar nämna prattempo som lämpligt. Dvs du ska kunna hålla en konversation igång när du springer.
Testa dig fram till lämplig pulsnivå som du trivs med. Jag skulle gissa på 140-150 i snittpuls men det gör absolut inget om det är lägre.
Strunta i hur långt du springer. När det känns lättare kommer du automatiskt att vilja springa mer. Öka då tiden du springer istället för pulsnivån. Ju bättre tränad du blir desto snabbare blir prattempot.

Om några månader när du känner att konditionen förbättras kan du kanske börja att tänka på snabbare löpning men börja med att träna uthålligheten först.
Pia
1965 • Örebro
#3
21 september 2010 kl 16:47
Gilla
Har rekomenderat det tidigare. Jag fastnade för tidnigen IFORM,s hemsida. De har program för att komma igång och springa. Man springer och går, varvat. funkade kanonbra för mig. Började träna efter deras program för några år sedan. Nu kan jag springa lååååångt. Det går inte fort,men jag orkar hålla på länge. Det finns andra bra hemsidor som andra rekomenderat, men som jag ej provat. Lycka till!!!
1976 • Göteborg
#4
21 september 2010 kl 17:18
Gilla
Fortsätt springa som du gör, Försök hålla löpningen rolig :)
Jag själv har väldigt hög puls när jag springer (runt 98% max och 88-92% medelpuls), Jag började med att gå/springa 2km och nu kan jag springa runt 12km i sträck (bara löptrännat i några månader)

Anledningen till varför jag tycker du skall springa som du gör är att det ser ut att funka för dig, Bra jobbat att klara 3,5km !

Spring för det är roligt och spring så hårt du orkar och vill ! :)
Lena M
1961 • Norrtälje
#5
21 september 2010 kl 19:44
Gilla
Om du springer över 3 km i 6,40-fart och tycker att det känns "inte så snabbt så är det väl en alldeles utmärkt fart. Om du inte hade vetat din puls hade det ju känts lagom! Kroppen är smartare än Garmin. (nästan jämt :-)
Valter Johansson
1962 • Umeå
#6
21 september 2010 kl 22:19
Gilla
Jag håller med om att du ska hålla träningen rolig. Du kommer ju att förbättra såväl uthållighet som tempo bara du tycker det är roligt och fortsätter träna oavsett om du springer med hög eller låg puls.
Sedan är det ju individuellt vilken träning man tycker är rolig. Först när du har testat att springa lugnare vet du ju skillnaden i ansträngning.

Bäst effekt och, i mitt tycke också, roligast är ju en omväxlande träning (lugnt, hårt, kuperat, platt, asfalt, skogsstigar etc.)
Men som relativ nybörjare eller om man haft långt uppehåll är uthållighet viktigaste faktorn för framsteg och det får man bäst genom längre träningspass och det är ju lättare att hålla på länge om man drar ner på tempot.

Oldboy
1952 • Danderyd
#7
21 september 2010 kl 23:59
Gilla
Strunta i pulsen, spring som du tycker känns bra. Men "prattempo" är ofta lagom som grundfart, småningom är det bra att variera längd och fart osv men än så länge är det enda viktiga att du springer regelbundet och tar det lugnare om du skulle känna dig sliten.
Tyvärr visar även en så bra klocka som Garmin 305 fel pulsvärden rätt ofta, det kan vara för torrt innanför pulsbältet (bra att fukta med saliv) eller det kan sitta lite för löst eller felplacerat. Man kan titta på diagrammet över pulsen i t ex Garmin Training Center eller vad det heter och se om kurvan är taggig eller ganska jämn med start på ett lågt värde som t ex 120 och en ökning under några minuter tills den blir nästan plan, kanske stiger lite. En taggig kurva tyder på mätfel.
174 är en hög medelpuls men inte konstigt hög. Med toppen på 186 låter det som om det inte är så mycket fel, i alla fall om toppen kom efter en backe.
1965 • Staffanstorp
#8
22 september 2010 kl 10:07
1 Gilla
Tack för alla svar!

Det känns som om Garmin mäter min puls rätt. Har tyckt att det har varit lite jobbigt med det tempot jag har haft så nu har jag sprungit 2,5 km i ett lägre tempo och det var faktiskt mycket mer behagligt!! Jag sprang på 8,6 km i timmen. Det tog mig 17,28 minuter.

Trodde att pulsen nu skulle vara lägre än när jag sprang lite fortare men nu hade jag en maxpuls på 191 (det finns en uppförsbacke på slutet av den här rundan) och en medelpuls på 175, d.v.s. snäppet högre än när jag sprang snabbare!

Har kollat pulskurvan i Garmin Training Center och den ligger i princip konstant högt hela tiden.

Jag har ju inte sprungit så länge så jag ska inte dra för stora växlar av detta. Nu ska jag fortsätta att springa i lite lägre fart och så småningom hoppas jag att det resulterar i bättre kondition och därmed lägre medelpuls.

Nu när det snart blir kallare - hur gör man för att inte få ont i halsen av den kallare luften?
1976 • Buenos Aires, Argentina
#9
22 september 2010 kl 18:39
Gilla
Medelpulsen brukar (i alla fall för mig) skifta beroende på tid på dygnet, dagsform och temperatur, så du kan behöva titta mer på trendförändringar än variationer mellan två olika löpturer.
Kerstin Sandberg
1973 • Östersund
#10
23 september 2010 kl 16:35
Gilla
Spring för att det är kul och skönt! Lägg ner alla mätningar av puls och strunt. Jag började springa igen för två och ett halvt år sedan, efter att ha fött tre barn och tog det i kroppens takt. Nu springer jag sedan ett år tillbaka 4-4,5 mil i veckan uppdelat på fyra pass och håller, har jag upptäckt, ett tempo på 45 minuter per mil (om jag inte är svintrött). Det är härligt och jag njuter av löpningen! Folk i min omgivning säger åt mig att börja tävla så smått men mitt mål med löpningen är att leva länge och vara frisk, stark och sund; min kropp verkar tåla denna myckna löpning och kanske beror det på att jag är lätt (50 kilo) - så det är ju viktigt: lyssna på kroppen för den talar om vad den tål och klarar (sedan får man inte vara för snäll mot den heller - ibland har man lite ont här och var men det brukar försvinna om man jobbar på, i lagom takt). Lycka till!
1956 • Mölnlycke
#11
23 september 2010 kl 23:52
Gilla
du, det är inte ens fel att gå, snabbt kanske, med stavar eller vikter, bara gå på, kämpa på. 176 i medelpuls är jättehögt. Vilket i och för sig betyder att du kämpar på bra. För att bygga upp kondisen, ligg på typ 140-150 ca i puls, men kör länge. absolut över 45 minuter.

Glöm inte vikten. BMI under 23 är nog bra om man skall få igång farten på benen...
1965 • Staffanstorp
#12
24 september 2010 kl 09:49 Redigerad 24 september 2010 kl 16:08
Gilla
Marcus! Tack för ditt påpekande! Just vi kvinnor har ju definitivt några dagar i månaden då pulsen är högre (vid ägglossning, p.g.a. högre kroppstemperatur) så du har ju helt rätt!

Kerstin! Det är min Garmin Forerunner och all statistik och mätningar som triggar mig. Utan den hade jag förmodligen inte sprungit alls. Sån är jag! Är en tävlingsmänniska som tycker om att mäta och kämpa och förbättra.

Jan! Jag har ett BMI som ligger under 23 så vikten är inget problem.

Har aldrig gjort ett maxpulstest men har kommit upp i 198 i maxpuls vid träning. Vet att att alla formler är just schabloner men läste om en personlig tränare som ofta utförde maxpulstest på olika personer och enligt honom så var en mer rätt formel för KVINNOR 220 minus halva åldern så det stämmer rätt bra in på mig, faktiskt.

Ska ut och springa ikväll och ska hålla det lägre tempot, som kändes väldigt behagligt sist, så får vi se hur både tider, puls etc. förbättras framöver! Här nere i Skåne har vi fortfarande underbart härligt väder med 18 plusgrader så jag ser fram emot löpningen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.