Löpning Kost & Näring 33 inlägg 4757 visningar

Fettförbränning

Henrik Evers
1984 • Hökarängen
#1
27 september 2010 - 14:21
Gilla
Hej!

Jag har nyligen börjat jogga för att få bättre kondition och gå ner i vikt, väger nu 92 kg och är 190cm lång. Jag har hittils kör 2 ggr/veckan 5km i Grimstaspåret som är en grymt jobbigt terrängbana.

Jag undrar nu har jag ska äta innan och efter för att maximera fettförbränningen. Vad säger ni om http://www.gymgrossisten.com/1/sv/artiklar/fettforbranning/calcium-pyruvate-2000 är det bortkastade pengar?

Senaste sprang jag på 29 min och jag känner att det går lättare och lättare. Vad bör jag tänka på som nybörjare?
< < < 1 2 > > >
Jonnie Pettersson
1963 • Kimstad
#2
27 september 2010 kl 16:03
Gilla
Ja det tycker jag... jag har ingen aning om om produkten fungerar eller ej men jag skulle rekommendera att du försöker vara ute minst tre ggr/vecka och en timme åt gången. Det innebär förmodligen att du måste varva löpning och gång första tiden. Sen tycker jag det är bättre att förändra sina kostvanor... ta bort allt socker bl.a. och framförallt ha tålamod ;-)
Henrik Evers
1984 • Hökarängen
#3
27 september 2010 kl 16:49
Gilla
Hej igen,

Låter det vettigt att kanske gå upp tidigare och ta en morgonpromenad och sen köra joggingpasset på em?

Socker har jag valt bort sedan länge, undviker oftast också alkohol och för ohälsosam mat.
1987 • Mora
#4
27 september 2010 kl 17:17
Gilla
Börja ät stenålderskost och fortsätt med vad du gör =)
1969 • Stockholm
#5
27 september 2010 kl 17:23
Gilla
Henrik: Din idé om att stiga upp på morgonen funkar väldigt bra för många, vänta med frukost men ta en kopp kaffe innan och se till att trava på lite så du får upp lite puls, helst uppemot en timme, bränner fett som tusan!
Henrik Evers
1984 • Hökarängen
#6
27 september 2010 kl 17:25
Gilla
@Gustaf Kan du ge någon bra sidtips om stenålderskost?
1973 • Älvängen
#7
27 september 2010 kl 17:58
Gilla
Mammut!

;-)
Bo Tendell
1936 • Angered
#8
27 september 2010 kl 18:16
Gilla
Har du ett jobb som ligger på ett avstånd av 7 - 10 kms avstånd
så kanske du kan löpa eller jogga till jobbet varannan dag.
Det ska vara i lugnt tempo så att du orkar med minst ett
ordentligt långpass i veckan.
Långpass de första veckorna enligt jogga+gå+jogga+gå-
modellen.
1978 • Göteborg
#9
27 september 2010 kl 18:30
Gilla
Nu var du rolig Jocke! :)

Vad sägs om den här länken?
http://www.stenalderskost.nu/
1972 • Söderhamn
#10
27 september 2010 kl 19:03
Gilla
Längre pass i lägre tempo ger bättre förbränning. Löpning är jättebra för att gå ned i vikt. Dels så går det fortare och fortare nedåt eftersom du orkar springa längre och längre, och eftersom du går ned orkar du springa längre osv. Otroligt positiv spiral som håller motivationen både för att gå ned i vikt och för att löpträna på topp.

Jag gick ned 16kg (från -94 till -78) 2007. Slutade snusa i januari 2008 och gick upp 11 kg till 89 igen i somras, och nu gått ned 10 kg igen med just löpning.. funkar jättebra!
Kajsa B
1987 • Göteborg
#11
27 september 2010 kl 19:36
Gilla
Säger som snubben ovan. Tycker det ger sig själv att man går ner i vikt när man springer flitigare. Kanske bland annat för att man den där dötiden på kvällen, när det är lätt att man tar sig något gott att äta framför tvn, istället är ute och springer.

Det bästa är även att låta viktnedgången ta tid och låta den komma genom att du ändrar vanor till något du kommer vilja hålla. Annars är det alldeles för lätt att gå tillbaka till gamla vanor och gå upp igen.

Av egen erfarenhet skulle jag säga att det gör mer att skippa alkoholen än godis/chips etc. Kanske för att det sällan blir bara en öl och det resulterar i att man dricker närmre ett helt dagsbehov av kalorier.
1987 • Mora
#12
27 september 2010 kl 23:19
Gilla
@Henrik: Jag tycker att du borde börja med att läsa Jonas Coltings debattartikel om kolhydrater här http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen.

Om du blir intresserad är www.marksdailyapple.com den bästa sidan som finns om stenålderskost och träning. Han har även skrivit en bok "The Primal Blueprint" som jag precis ska läsa för andra gången.

Kolla upp stenålderskost och avgör själv. Jag ser det inte som en diet utan som något jag kommer följa hela livet för att det är naturligt, sunt, gott och går otroligt bra ihop med träning. Jag har aldrig ätit bättre i hela mitt liv och ser det absolut inte som någon ansträngning nu när jag kommit in i det efter 3 mån. För den som vill bränna fett är det definitivt ett av de bästa sätten =)

PMa om du vill veta mer.
1960 • Skåne
#13
28 september 2010 kl 00:30
Gilla
Om man sysslat med något i tre månader och sedan på ett naturligt sätt menar att man kommer att följa det resten av sitt liv... kan man lita på det? ;)

Vi får höras vid om några år, så vet vi hur det gick med den biten.

Oavsett detta så är paleodiet intressant (att säga stenåldern eller stenålderskost blir inte riktigt korrekt), tyvärr verkar det vara en hel del bekymmer om vad en sådan exakt innehöll. Då tänker jag till den tid, sådär +40tusen år tillbaka i tiden, tiden innan då vår ras vandrade in i Europa från Afrika via mellanöstern. Vissa kolhydratskrämda hävdar att våra förfäder åt mest fett och protein. Det är trevligt att det finns någon som vet exakt hur våra förfäder åt. Men det är troligen också mest struntprat ifrån kolhydratskrämda som försöker sälja sin idé. Alltså, tänk alltid på vad det är nån försöker sälja in för tanke och vara, och hur rimligt det är.

Henrik Evers - tillskott av olika slag är en djungel, om de i verkligheten har en t.ex. fettförbrännande effekt vete gudarna. Dvs om du gör precis allt annat lika (i dagligt varande, träning och kost) men stoppar i dig extra calcium-pyruvat under en period så lär du kanske märka om något händer. Själv har jag inte provat den sortens tillskott, men jag vågar ändå vara tveksam till dess effekt.

Men om det mentalt kan stärka dig, och styra om dina vanor (sköta din kost bättre, ifall du vill gå ner i vikt) med ett tillskott så är det givetvis värt kostnaden. Men det kan du inte veta förrens efteråt när du mäter dina resultat och jämför med liknande period innan.

En bra guide är King Grubs deffningsguide http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=26881 - snabb och enkel. En pärla av sitt slag.
eller bloggen Träningsläras serie om Viktnedgång som börjar här; http://traningslara.se/viktnedgang-del-i-introduktion/
1987 • Mora
#14
28 september 2010 kl 01:19
Gilla
Kolhydratskrämd eller inte så menar jag att kolhydrater behövs, men inte i form av pasta, ris eller bröd som så flitigt äts i alltför stora mängder. Så länge kolhydraterna kommer från frukt, bär, bönor, linser, quinoa eller grönsaker är jag nöjd =)
1960 • Skåne
#15
28 september 2010 kl 01:55
Gilla
Själv har jag inte märkt att den ena eller andra sortens kolhydrater gör nån skillnad på i mitt tränande. Inget alls, vare sig jag äter fiberrik och sk bra kolhydrater eller vit pasta. Inte heller nån märkbar skillnad på hälsan, så länge jag inte överäter (för mycket enerig(kalorier) in för långa perioder).

Själv stoppar jag i mig ca 250-500 gram kolhydrater per dag (av sådär 3500 kcal/dygn), och det funkar alldeles utmärkt för min del. Det är inte bara jag som anser det, utan min omgivning. Och det kvittar om jag äter vit eller brun pasta.

Personligen tror jag man mår bäst av att äta och dricka det man gillar, i lagom mängder - ät lite av allt som Michael Pollan säger, är en bra grund. Lyssna på kroppen och lyssna på sugen - vad beror dom på?

För jag tror det är så enkelt att vissa människor inte funkar med "paleodiet" och att de flesta vet vad de tål och fungerar bra med bara de blir medvetna om det. Det kan vara en fruktdiet (som frukterianer), Waerlandkost, vegetarianer, högproteindiet, lågkolhydratdiet eller för den delen en högkolhydratdiet. Allt funkar om man bara trivs med det.

Man får inte heller glömma bort att det finns grupper av människor idag som lever friska och länge, och där verkar inte det vara frågan om hur mycket kolhydrater de äter utan att de äter mindre av allt; sök vidare på Okinawa och Athos om du är intresserad. Att det är kaloribegränsningen som avgör "friskheten" och hur länge man lever - vilket CRS också förespråkar (Calorie Restrictive Society).
Jonnie Pettersson
1963 • Kimstad
#16
28 september 2010 kl 10:14
Gilla
När jag åkte på en kryssning en gång så lyssnade jag på ett föredrag som handlade om hur man får fram tvättbrädan på magen. Den föredragshållaren menade att motion står för 25%, kosten för 25% och levern för 50%. D.v.s. bra kost och mycket motion ger "bara" 50% effekt. Det är först när man sköter om levern som den stora effekten kommer. Det han menade var att vi är för sura (PH-värde). Det kommer sig av att vi äter för mycket mat som är syrabildande, vi får i oss gifter i luften etc. Levern omsluter såna "atomer" (eller vad det var) med vatten och lagrar in detta som fett. Sättet att bli av med det sura är att minska intaget förstås men också att äta mer basisk föda. Den bästa basiska födan enligt honom är en som också angriper det försurade... d.v.s. alger. Efter det föredraget äter jag alger... sen om det är det eller den ökade träningsmängden eller kosten som ger resultat kan jag inte säga :-)
1985 • Göteborg
#17
28 september 2010 kl 11:50
Gilla
Jonnie- du menar nog "molekyler" :)

Kan tillägga att jag hört samma sak, och att aloe vera juice skulle vara bra för att höja pH-värdet..... iofs från en försäljare av aloe vera men ändå
Trallala
1964 • fd
#18
28 september 2010 kl 12:02
Gilla
Det där är fullständigt skitsnack Jonnie. Syra-basförhållandet i kosten spelar max en minimal roll, särskilt när det gäller tvättbrädan på magen..
1987 • Mora
#19
28 september 2010 kl 19:52
Gilla
Nice!

Jag kan bara tala för mig själv och se att min hälsa och min kropp har förändrats mycket. Fettprocenten har gått ned markant, otroligt stabila insulinnivåer, inte hungrig lika ofta och jag har mer energi. När jag åt för mycket kolhydrater fick jag ofta känslan av "lågt blodsocker" och var tvungen att få i mig mat fort för att inte bli irriterad. Det händer inte längre.

Jag vill bara ge folk alternativet stenålderskost eftersom nästan alla växer upp med för mycket kolhydrater, precis som jag själv. Sen är det upp till var och en att fundera över hur vi förmodligen borde äta. Borde vi äta det som funnits i naturen under flera tusen år eller borde vi äta den förädlade mat som endast funnits tillgänglig i några hundra år?

Det är bekvämt att äta kolhydrater, det håller jag med om och därför är det väldigt känsligt att föreslå något annat eftersom nästan alla äter likadant. Jag vill inte få någon annan att ändra sina matvanor utan bara lägga fram ett alternativ. Sen om du vill äta brun eller vit pasta är upp till dig. Själv äter jag inte pasta över huvud taget =)

Att lyssna på kroppen och sugen fungerar i vissa fall. För gänget i Biggest Loser fungerade det rådet sådär. Att stenålderskost endast skulle fungera för ett antal utvalda ställer jag mig också tveksam till eftersom vi levt med den kosten fram tills Barilla startade sin verksamhet. Övriga dieter kan jag tvärtemot dig förstå att vissa kan ha problem med eftersom de är påhittade av någon som vill tjäna pengar på den kollektiva förvirringen.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#20
28 september 2010 kl 20:06
Gilla
Gällande stenålderskost: Levde folk längre innan dagens mat? Var de friskare? Kan man i så fall koppla det till maten och inte till att industrialiseringen gjorde oss lata?

Bästa tipset: ät VARIERAT, ät FÖRNUFTIGT, ät REGELBUNDET. och inte gigantportioner av gammal vana. man kan ofta minska på portionerna rätt bra utan att tappa i ork. åtminstone funkar jag så. Jag kan äta massor och gör det gärna om det är gott, men jag behöver det inte.

klassikern tallriksmodellen är underskattad! det klassiska problemet folk har med den är att de äter för stor andel kolhydrater. Det säger ju absolut inte att man måste sluta med kolhydrater helt dock, bara att man inte ska bygga måltiden på det.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.